Sophie, robotul cu suflet de Irina Dumitru

Titlul: Sophie, robotul cu suflet

Autoare: Irina Dumitru 

Editura: Cassius Books 

Anul apariției: 2020

Număr de pagini: 162

”Nu întotdeauna cei din jur sunt ceea ce par.

Ce-ar fi dacă prietena ta cea mai bună ar fi un robot?

Ai ruga-o să îți facă temele?

Ai începe aventura în care Sophie, robotul construit de doctorul Erick Swartz, în laboratorul secret din Insula Fără Nume, află că a fost construită pentru a distruge lumea?

Alături de prieteni, niciun dușman nu este greu de biruit!

Aventuri, distracție, emoții — pe toate le regăsim în “Sophie, robotul cu suflet.”

O carte scrisă pentru copii, dar care îi face și pe adulți să o citească pe nerăsuflate.” 

“Sophie este prietenul pe care orice copil și-l dorește, pentru că ea oferă iubire necondiționată și sprijin la nevoie.” — Irina Dumitru

Sophie, robotul cu suflet este o lectură antrenantă, plină de suspans, de emoții. Le stârnește imaginația celor mici, îi învață despre curaj și nedreptate, despre putere. În definitiv, îi învață despre bine și rău. 

Pătrundem direct în laboratorul secret al doctorului Swartz, aflat la peste 30 de metri adâncime, unde nu pătrundea nici un fir de lumină. Laboratorul său se afla pe Insula Fără Nume, unde nu locuia nici un om. Doctorul era inginer, expert în robotică, programator și medic… era un geniu care crease primul robot umanoid cu inteligență artificială. 

“— Sunt robot, sunt cel mai avansat robot construit vreodată, spune sistemul meu.

— Da, ești unul special, pentru că tu semeni foarte mult cu oamenii. Tu poți exprima prin mimica feței ceea ce simți. Tu simți și gândești!”

Îl cunoaștem și pe cel care a plătit pentru Sophie și în a cărui proprietate se află aceasta, un om care plănuiește să se îmbogățească de pe urma acesteia și să cucerească lumea întreagă. După cum se va dovedi, domnul Jacob nu este mulțumit de robot deoarece pare un copil, astfel că îi cere creatorului ei, doctorul Swartz, să o distrugă. 

Din acest moment, situație Sophiei se complică. Nu este distrusă, dar doctorul o eliberează și îi spune să fugă cât mai departe de insulă. Ceea ce și face! 

Avem parte de aventuri neașteptate, de acțiuni nebănuite. Roboțelul nostru care are rezistența unei mașinării și emoțiile unui om, se descurcă să se ascundă, să scape de pericolul reprezentat de domnul Jacob. 

Autoarea Irina Dumitru a creat o poveste plină de viață, cu o mulțime de aventuri care mențin cititorul în alertă, îl intrigă și nu-i permit să lase cartea din mână până la final. 

Îl întâlnește pe bunul Good care se îndreaptă spre Kentucky și spre nepoțica sa, Natalie… care se oferă să o ia cu el. 

“Cum Sophie nu știa prea multe despre regula vorbitului cu străinii sau cea care spune că nu trebuie să ne urcăm în mașinile altora, se lăsă ghidată doar de sentimente. Instinctul îi spunea că bunul Good nu era asemenea domnului Jacob și că semăna mai degrabă cu doctorul Swartz.”

Aici o cunoaște pe tânăra Natalie, o fetiță care stă într-un scaun cu rotile. Are nevoie de o operație pentru a putea merge, dar este costisitoare și familia nu dispune de o asemenea sumă, cu toate să bunicul și mama ei muncesc din greu pentru a o strânge. 

Alături de Sophie experimentăm viața unui copil. Mersul la școală, farsele colegilor, micile năzdrăvănii din laboratorul de chimie, dar și prietenia, veselia sau curajul. Apoi, lumea lui Sophie este dată peste cap atunci când un străin o caută. Să fie domnul Jacob care vrea să o distrugă? 

Alături de Natalie și prietenul lor Thomas, universul lui Sophie este plin de bucurie, cu prieteni sinceri și oameni cărora le pasă de ea. 

Dar aventura roboțelului cu suflet nu se sfârșește curând. Avem parte de multe emoții pe măsură ce Sophie descoperă lumea oamenilor. 

“— Bine, zise el într-un final, n-o să spun nimănui. Dar tot o să se afle. Detectivul știe că locuiești aici.

— Atunci trebuie să plecăm, Sophie! Așa poate că îți va pierde urma.”

Sophie se dovedește a fi mai umană decât mulți dintre noi. Iar pentru prieteni, nici un efort nu este prea mult. Fiind bună la suflet câștigă o familie în jurul ei. 

Dar fericirea aceasta este pauza de dinaintea furtunii, liniștea dinainte ca pericolul să caute să o distrugă. 

Sophie, robotul cu suflet este o poveste atractivă, care se citește ușor și te invită să pătrunzi într-o lume plină de atracții și prietenie, dar și pericole și oameni ce-și doresc puterea mai mult decât orice. Sophie se dovedește a fi un model demn de urmat pentru cei mici! 

Mulțumesc editurii Cassius Books pentru exemplarul oferit spre recenzie. 

Publicitate

9 gânduri despre &8222;Sophie, robotul cu suflet de Irina Dumitru&8221;

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.