Regina de cleștar de Bogdan Ispas

Titlul: Regina de cleștar

Autor: Bogdan Ispas

Seria: Fiicele lunii, volumul 2

Editura: Libris Editorial

Anul apariției: 2017

Număr de pagini: 492

Trecutul revine în prezent. Liniștea lumii devine o bombă cu ceas gata să se transforme într-o explozie de proporții.

Lumea Evei este dată peste cap când, după moartea bunicii sale, moștenește cel mai mare secret al acesteia: o casetă misterioasă ascunsă în podul casei despre care află că nu trebuie deschisă niciodată. Însă ea nu este dispusă să accepte explicații cu jumătăți de măsură în contextul în care se confruntă cu propriile probleme. Simplu pion pe tabla de șah a destinului, Eva este aruncată în lumea ielelor tocmai acum, când Ilena, stăpâna lor a fost trezită. Aceasta pare să aibă un plan de răzbunare bine stabilit însă ce se întâmplă atunci când la porțile castelului bat personaje din trecutul îndepărtat al acesteia în ale căror intenții pare că nu are încredere?

În același timp, Ana a primit o a doua șansă. Pe măsură ce se redescoperă, ea trebuie să găsească o soluție pentru a readuce liniște în familia Stoian, după dispariția lui Andrei. Cu ajutorul celor pe care îi transformă în prieteni, ea devine mai puternică. Însă este de ajuns?

Lumea ascunsă de cunoștința oamenilor începe să își recapete forța și să iasă din nou la suprafață, dezvăluind creaturi și conflicte descrise doar în cele mai vechi povești. Ce a condus la separarea celor două lumi? Când vor fi dezvăluite secretele îngropate în trecutul Ilenei? Este Eva capabilă să împiedice deschiderea Casetei? Este oare Ana pregătită să facă față ielelor astfel încât să îl scoată pe Andrei teafăr din castel? Vor putea ele să facă alegerile corecte când știu că acestea vor atrage consecințe neplăcute?

Alianțe puternice, secrete învechite, prieteni pierduți, abilități câștigate. Care este, până la urmă, tabăra ce prezintă siguranță când pare că ambele merg pe același drum?”

Regina de cleștar se dovedește a fi o continuare de serie deosebită, plină de suspans, unde misterul se împletește cu magia, fantasticul și realul având un rol aparte. O carte frumoasă, cu o acțiune alertă, care stârnește atât imaginația cât și emoțiile cititorului.

”Cea mai frumoasă zi se poate transforma într-o tragedie în câteva secunde, într-adevăr. Emilia a pus la punct fiecare detaliu pentru acea zi, luând în considerare și eliminând orice aspect care ar fi putut să îi deturneze planurile. Sau aproape orice… Pentru că nu se aștepta ca tocmai în acea zi, dezastrul să îi viziteze casa.”

În August 2014, în orașul Gorona, cunoaștem familia Tudose care tocmai trece printr-o tragedie. Eva este fiica rebelă, răsfățata familiei, obișnuită ca lucrurile să iasă numai după cum își dorește. Tânăra este tristă deoarece tocmai și-a înmormântat bunica de care se simțea foarte apropiată. De la aceasta moștenește o casă și un secret vechi. Peste noapte, această tânără se află în postura de a purta de grijă unei Casete ce nu trebuie deschisă niciodată… Având în vedere cât este de curioasă în ce privește conținutul acestei casete, va reuși?

Eva are de înfruntat secrete vechi, impulsivitatea tinereții, greșelile proprii și consecințele acestora, dar și anumite schimbări ce au loc în corpul ei, haruri cu care se trezește înzestrată brusc.

În Fortuna, o reîntâlnim pe Ana, îngrijorată de dispariția lui Andrei, geloasă pe logodnica apărută brusc a acestuia, încercând să se ocupe de Miruna și lucrând în același timp, pentru a-și perfecționa darurile. Această a doua șansă la viață care i s-a dat vine cu temeri și coșmaruri, cu responsabilități și muncă multă.

Autorul Bogdan Ispas a reușit să îmbine realul cu imaginarul, magia cu modernitatea, oferind cititorilor săi o poveste ce continuă să ne incite imaginația și să ne stârnească curiozitatea.

Reîntâlnirea cu personajele vechi dar și cunoașterea celor noi ne oferă din ce în ce mai multe posibilități. Vedem o imagine în continuă dezvoltare, cu straturi peste straturi, cu viziuni ce se schimbă pe măsură ce personajele iau anumite decizii ce influențează mersul lucrurilor.

Regina de cleștar este o carte în care ființele umane au nevoie de curaj, unde magia ne învață despre lupta continuă dintre bine și rău.

În timp ce Ana înfruntă dureri și coșmaruri, învață să aducă la viață ființe fantastice care existau doar pe tărâmul imaginației; Eva ajunge chiar în castelul Ilenei, stăpâna mult iubită a ielelor, unde se vede nevoită să ia parte la un curs intensiv despre aceste ființe despre care a auzit numai în basme. Și asta pentru a deveni una dintre ele.

”Zmeoaica o pironește cu privirea pe Eva, în schimb. Aceasta îi simte scrutarea ca pe un glob de foc ce îi trece prin corp.”

Un loc în care Eva se simte în pericol, adesea urmărită de priviri necunoscute, Dorindu-și din suflet să găsească o cale de a reveni în lumea oamenilor.

În viața Anei lucrurile sunt date peste cap iar aceasta este șocată de ceea ce se întâmplă. Victoria, prietena ei cea mai bună, a făcut în așa fel încât să ajungă la curtea ielelor deși este conștientă că acest demers s-ar putea să fie ceva mult peste puterile ei.

”— Doamnă, spune Ana, adresându-se mamei Victoriei. Fata dumneavoastră s-a implicat de bunăvoie într-un conflict care s-ar putea să fie peste puterile ei. Eu sunt convinsă că este bine. Dar poliția nu poate face nimic în privința asta. Vă rog să aveți răbdare și poate Victoria se va întoarce acasă.

— Cum adică poate? Ce vrei să zici? Ana, ce știi?

— Lucruri pe care niciunul dintre voi nu le-ar înțelege acum. Principiile și credințele pe care le aveți și care v-au fost insuflate dintotdeauna nu vă vor lăsa să înțelegeți că lumea este altceva decât ce spun bătrânii. Noi știm doar ceea ce au vrut ei să știm.”

Lucrurile se complică, pericolele se înmulțesc și pândesc de unde te aștepți mai puțin, iar viața fiecărui personaj în parte pare a deveni din ce în ce mai agitată. Ceva este pe punctul de a se întâmpla…

Pe măsură ce aflăm istoria ielelor, despre Ercada și căderea acesteia, înțelegem cum au reușit oamenii să țină totul sub control. Odată cu trezirea reginei ielelor, Ilena, lucrurile par a se agita suficient. Dorian este cel care a făcut posibilă trezirea acesteia și tot el o omorât-o pe Morgana.

Eva între timp îl cunoaște pe Olimpiu, care decide să o ajute să lucreze cu telechinezia — darul ei din copilărie. Dacă aceasta va accepta sau nu, rămâne de văzut. Tânăra este recunoscătoare ielelor pentru că au salvat-o de bărbații care doreau să îi facă rău, dar își dorește să se reîntoarcă în lumea oamenilor, să își revadă fratele.

Regina de cleștar ne oferă o călătorie fascinantă în lumea fantastică a ielelor, a magiei demult apuse, a oamenilor dispuși la sacrificii pentru a-i salva pe cei la care țin. Asistăm neputincioși la comploturi, ură, secrete ce ies la iveală și produc suferință celor nevinovați. Observăm cum voalul dintre lumi se subțiază cu fiecare zi iar pericolul amenință oamenii mai puternic decât o făceau până acum.

Faptul că Eva este închisă în temnițele turnului ielelor are și câteva părți bune: află că sora Ilenei este strămoașa ei, iar în temniță în întâlnește pe Andrei… pe care Victoria îl recunoaște ca fiind iubitul prietenei ei Ana. Doar că Victoria nu reușește să vorbească cu acesta și nici nu dorește să-i împărtășească Evei secretele ei.

Autorul Bogdan Ispas ne poartă prin acest labirint magic unde descoperim noi direcții care pot duce acțiunea și mai departe, cu o deosebită tentă de mister și suspans care țin cititorul cu sufletul la gură. O poveste care nu ne permite să lăsam cartea din mână până nu descoperim ce se întâmplă cu Andrei, Eva și Victoria. Dar și Ilena și războiul pe care aceasta vrea să îl declanșeze.

Pe de altă parte, Ana este hotărâtă să îl scoată pe Andrei din mâna ielelor. Între timp, lucrează pentru a-și controla din ce în ce mai bine magia.

Ușor ușor, anumite întâmplări ce păreau lipsite de însemnătate capătă sens. Este clar că situația se complică și suspansul creste. Observăm că fiecare personaj are un interes ascuns, urmărește să câștige ceva, deși nu putem spune cu siguranță cine este personaj pozitiv și cine negativ.

Odată cu dispariția Evei, lucrurile par să se tensioneze.

”Tresare și încearcă să miște capul, însă privirea încețoșată nu îi permite să distingă cele două siluete care o privesc. Liniștea din jur este străpunsă de un strigăt. Vine de undeva din afara acelei încăperi, dar parcă umple întreg spațiul.

— Cineva să mă ajute! Vă rog! Mă aude cineva?

Apoi întunericul își reia locul de drept pe care l-a câștigat cu greu. Eva se adâncește într-un somn liniștit. Dar sentimentul de siguranță care câștigă teren îi șoptește că în curând se va trezi din letargie.”

Regina de cleștar este un volum care ne permite să cunoaștem ielele în profunzime.

Cu toate că nu este o lume ușor de înțeles, ci plină de invidii, interese și scopuri ascunse, o luptă constantă pentru putere. Dar ceea ce mi-a plăcut cu adevărat este faptul că se apară una pe alta. Doar Eva este excepția de la regulă și vă invit să descoperiți motivul citind cartea.

Zmei, brehne, iele și multe alte creaturi mitice ne încântă pe parcursul cărții și ne stimulează imaginația. De asemenea, putem observa clar care sunt aliații dispuși să lupte din toată puterea în slujba binelui.

O lectură care împletește elementele basmului cu cele ale thrillerului, într-o lectură unde emoțiile și suspansul te țin captiv de la prima până la ultima pagină.

10 gânduri despre &8222;Regina de cleștar de Bogdan Ispas&8221;

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.