Destinul sărută de 3 ori de Nina Marcu

Titlul: Destinul sărută de 3 ori

Autoare: Nina Marcu

Seria: Destinul sărută de 3 ori, volumul 1

Editura: LiterPress Publishing

Anul apariției: 2020

Număr de pagini: 510

”Ama se întoarce în România pentru înmormântarea tatălui său, după patru ani petrecuți în străinătate. În clipa când decide să lase în urmă trecutul și să rămână acasă, destinul începe să-i joace feste. Îl cunoaște pe Andrei, directorul televiziunii Alma4, însă se produce o neînțelegere și lucrurile nu merg așa cum trebuie. Cei doi devin dușmani, dar de la dușmani la iubiți este un singur pas… Însă, chiar și când par să îngroape securea războiului, lumea le stă împotrivă. Ama va trebui să își cântărească prioritățile și să aleagă între cei doi bărbați care îi bântuie gândurile. Oare de cine este îndrăgostită cu adevărat? Realitatea se îmbină cu secretele, trădările cu corupția, în timp ce iubirea își va crea propriul ritm în sensul acelor de ceasornic. Vor reuși să învingă obstacolele? Ce impact va avea dezvăluirea secretelor?”

”O poveste cu multe povești și personaje care par să vină precum zânele, din neant aducând vești din toate segmentele vieții…” — Literatura pe tocuri

”Destinul sărută de 3 ori — o carte sublimă, sensibilă și cu un farmec aparte. Simți că trăiești, urăști sau te îndrăgostești…” — Literatura pe tocuri

Nina Marcu:

“Cine sunt eu? Păi… Fata cu clipele. Și cu clapele. Sufletelor. Și cu visurile. Și cu poveștile. Și cu plaivazul. Cuvintele — toate! — îmi sunt prietene. Le am în preajmă. Le am în suflet. Le am, nu știu prin ce vrajă, în vârful condeiului. Și, pentru voi, le îmbrac în verde, în roșu, în albastru, uneori și în gri, în negru, în bleomarin, apoi, cu drag, vi le dăruiesc. Adun slovă cu slovă, frază cu frază, elegie cu elegie, zâmbet cu zâmbet și încropesc povești. Precum cântul de mandolină pe sub streșini… În Destinul sărută de 3 ori, cântul ăsta de din vremuri de demult, răzbate misterios, dar trainic: “Doamne, să nu mă omori, c-am iubit…!” Ei, dar, după cum știm, mai departe scrie-n carte!

O lectură solicitantă și captivantă, plină de emoție și mister, condimentată cu bucăți de istorie și vorbe de duh, Destinul sărută de 3 ori, reprezintă o lecție de viață, traiectoria unui destin și speranța ce ne poartă pașii prin viață. O carte tragi- comică ce reflectă societatea românească și tiparele ei. O carte captivantă, pe care nu o poți lăsa din mână.

Autoarea Nina Marcu transmite prin intermediul cărții sale o poveste, o istorie a unei vieți, o gamă variată de emoții și în același timp; surprinde prin naturalețea fluidă cu care curg frazele, formând un tablou complex, învăluit în umbre ce dezvăluie treptat o poveste plină de culoare și savoare.

Am citit cu placere această carte, am cunoscut personaje deosebite, caractere puternice și curajoase ce iau viața în piept fără a se gândi prea mult la un posibil eșec… sau în pofida acestuia?

Pătrundem în plină furtună în interiorul unei televiziuni unde avem parte de fulgere și trăsnete! Astfel îl cunoaștem pe Andrei:

”— Asta e treaba ta, să aduni degrabă toată redacția. De restul mă ocup eu. Pe timp de pace, de război, de holeră, de restriște și de ce-o mai fi. Sunt aici ca să rezolv. Nu e timp de plâns în pumni, ca vreo Magdalenă. Ce nu-nțelegi? Pământul se învârte pe mai departe. E momentul pentru un nou proiect. E momentul pentru un alt început. E momentul pentru noi asumări și provocări și riscuri. Când ne adunăm toți, începem ședința. A, spune-le oamenilor să nu mai doarmă în papuci! E urgență urgentă. Cod aproape roșu.”

Și asta din cauza unei știri care nu reflectă realitatea! Nici nu vreau să mă gândesc ce reprezintă codul cu adevărat roșu…

Nina Marcu ne introduce într-o lume nouă, cel puțin pentru mine, cititoarea care nu prea se uită la știri. Parcă am pătruns într-un univers paralel.

Pe Ama o cunoaștem în plin război decizional, tristă după dispariția tatălui ei, confruntându-se cu alegeri pe care se vede nevoită să le facă și care-i vor influența viața de acum înainte… Hotărâtă să rămână în țară alături de surorile ei mai mici, dorind să aibă totuși o relație cu mama ei în ciuda greșelii acesteia; Ama decide să se angajeze în televiziune. La Alma4 mai exact. La televiziunea bărbatului care i-a cucerit inima de mică— Sașa Petrescu!

Cartea ne prezintă două perspective distincte: a lui Andrei și a Amei. Aceste două puncte de vedere ne oferă posibilitatea cunoașterii profunde a două realități. Realități ce nu sunt întotdeauna roz. Ba chiar, au tonuri de gri plumburiu cel mai adesea.

Pătrundem prin intermediul lor într-o lume a aparențelor, a pozatului în fața camerei doar pentru a da bine la public, a șantajului; dar și a iertării, a curajului de a accepta greșelile celor pe care-i iubim, a vieții trăite cu demnitate.

”— Ar fi bine să fiu, tată, ar fi foarte bine! Dar nu sunt. Voi aveți niscaiva scheleți ascunși în dulap. Cade, naibii, ușa dulapului, de cât de plin e dulapul și de câți scheleți aveți în el! Sunt sigur de asta. Și o să aflu la momentul potrivit despre ce este vorba!”

Destinul sărută de 3 ori sau un necaz nu vine niciodată singur?

Este o carte impresionantă datorită francheții exprimării, o reală disecție a vieții de familie, cu complexitatea și valențele ei, dar și cu secretele și dedesubturile sale. O încercare de a descoperi familia modernă, în continuă evoluție și nu în bine de cele mai multe ori.

Astfel, atât Ama cât și Andrei, au de înfruntat dragonii reprezentați de părinții lor care greșesc și nu vor să recunoască, sau care sunt împăcați cu înșelătoria indiferent de formele îmbrăcate de aceasta.

Autoarea vine cu un limbaj real, dur pe alocuri, popular, explicit și necosmetizat. Astfel, reușește să capteze atenția cititorului, fără a mai pomeni de tentele umoristice ce fac deliciul poveștii. Haz de necaz. Unele situații în care și-a pus personajele sunt de-a dreptul hazlii, altele sunt demne de plâns! S-a jucat precum un maestru păpușar cu frazele, incalcind și descâlcind ițele acțiunii doar pentru a ne lăsa să întrezărim frânturi de adevăr.

O gafă colosală face ca Andrei și Ama să devină dușmani de moarte… Nici nu mai contează că Andrei a acționat sfătuit de fratele său Sașa, ori că Ama este sora marelui fotbalist al Real Madrid-ului Gabi Dumbrăveanu.

Injuriile primite de Ama nu au fost trecute cu vederea. Fratele ei i-a plătit directorului Alma4 pentru fiecare în parte.

Dar ițele par a fi mult mai încurcate…

”— Dacă Ama asta e frumoasă, deșteaptă, de treabă, la locul ei, de ce vine mă-sa încoace, să-i rezolve problemele? De ce nu se descurcă singură? E tolomacă? De ce o pune pe mama ei să scoată castanele din foc?”

În mod sigur vom avea parte de multe răsturnări de situație, răutăți gratuite sau nu, orgolii rănite și suferințe produse unora care nu merită să fie răniți.

Îmi place mult stilul incisiv al autoarei, direct, care scoate în evidență unele dintre tipologiile umane specifice zilelor noastre, des întâlnite pe la noi. Cu bune și cu rele, aceste personaje sunt deliciul cărții fie că este vorba de bârfitoarele notorii, de știrile contrafăcute doar pentru audiență, de răutăciosul ce se crede nevinovat dar creează doar haos în jurul lui, de dreptul care pică de fraier.

Destinul sărută de 3 ori s-a dovedit a fi mai mult decât o poveste ori o istorie a unei vieți. S-a dovedit a fi o reală lecție de cultură socială a secolului nostru, a țării noastre. O carte fascinantă, cutremurătoare și captivantă în același timp. Iar autoarea Nina Marcu este un autor important al literaturii române contemporane.

”Dar, nu e momentul. Nu e cazul. Poate n-o să fie niciodată. Poate e mai bine să nu fie. Poate e mai bine să-i lase fetei ei icoana la care se închină, cu care doarme sub pernă, în care crede. Nu poate să distrugă asta. Nu trebuie să răstoarne valorile cu care Ama a crescut, pe care le are pe mai departe în suflet.”

Avem de-a face cu oameni puternici și cu secretele lor. Cel mai adesea murdare și măturate sub covor. Dar, neajunsul cu secretele este că întotdeauna se întorc împotriva celor ce le păstrează.

Ama, Andrei și Sașa, sora Amei — Iulia, precum și părinții lor, sunt direct implicați în aceste secrete. Cu știința sau cu neștiința lor. Acum nu ne rămâne decât să urmărim cum evoluează lucrurile. Să suferim sau să ne bucurăm pentru fiecare, în funcție de situație.

Pe tot parcursul cărții mi-au plăcut mult două personaje masculine: Gabi Dumbrăveanu și Andrei Petrescu. Cei doi sunt bărbați puternici și siguri pe ei, capabili să-și recunoască atât punctele forte cât și greșelile, care s-au dovedit a fi mai mult decât ceea ce păreau la prima vedere.

În schimb Ama, eroina noastră principală, mi s-a părut nehotărâtă, cam aeriană, deși are și ea momentele ei de curaj. De multe ori pe parcursul lecturii am simțit nevoia să o scutur.

”Mai greu cu el, acum, să uite. Se pare că a mușcat din mărul otrăvit adus de mașteră pentru Albă ca Zăpada. A mușcat cu sârg. Și cu poftă. A mușcat, fără să bănuiască vreo clipă că e otrăvit. Antidot la otrava asta nu știe. Adică, știe. Știe precis. Și clar. Dar nu are la îndemână acum. Mai încolo. Poate mai încolo. Deocamdată, stă cu otrava în sânge.”

O diagramă a unor familii cu care destinul a ales să se joace. Într-un mod destul de ciudat, lăsându-ne să înțelegem că trecutul are întotdeauna urmări asupra prezentului. Și când trecutul iese la suprafață cu toată urâțenia lui, explozia este atât de puternică că afectează o mulțime de oameni.

”Ca o confirmare, parcă, a spuselor de mai devreme ale Ancuței, ploaia aia anunțată la știri s-a năpustit dintr-o dată peste curtea doamnei Turcu. De-a stricat, cu stropii ei grei, bunătate de petrecere. Cum ar zice însăși sărbătorita, vorba vine. Căci, poate ca niciodată, acum s-au întâmplat de toate aici. Lume invitată și musafiri nepoftiți. Intrigi, căderi de apă, puneri în scenă, secrete, belele, presă de scandal, întrebări, năpaste. Nu ploaia a stricat ceva. Nu bolborocii care cad peste toate. Nu picurii reci ai unei ploi de aprilie. Ploaia de acum e doar o cireașă pe tortul vieții și-al cotidianului. Și, cu siguranță, tot mai cu siguranță, funia aia se apropie de par. În curând, se va ști. Se va afla. Se va vorbi.”

Avem parte de vești șocante, de adevăruri surprinzătoare și nu întotdeauna frumoase, de emoții și sentimente aflate la poli opuși. Pe toate acestea le încercăm descoperind o poveste care ne macină și ne taie răsuflarea, ne încântă și ne provoacă la reflecții.

Vă recomand cu căldură Destinul sărută de 3 ori, cartea autoarei Nina Marcu.

16 gânduri despre &8222;Destinul sărută de 3 ori de Nina Marcu&8221;

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.