Doar un alt miracol de Dama de Treflă

Titlul: Doar un alt miracol

Autoare: Dama de Treflă

Editura: Bookzone

Anul apariției: 2020

Număr de pagini: 248

”Deși are doar zece ani, Delilah a înțeles foarte bine că tatăl său și-a dorit mai mult să devină celebru, decât să aibă o familie. Așa că singura ei grijă, acum, a rămas fericirea mamei sale.

Când Delilah stârnește, fără să vrea, un miracol, nimic nu mai poate sta în calea destinului.

Nu este nevoie decât de două dorințe, o provocare, un protest, internet banking, o coadă de mătură, trei cabluri roase, un nivel greu la Candy Crush, un polițist pasionat de seriale, un poștaș la pensie, o baterie descărcată și totul se întoarce cu susul în jos.

Dar câteodată ai atât de multă nevoie să te rătăcești, ca să te poți regăsi!”

Dama de Treflă ne oferă, de această dată, o poveste fantastică, emoționantă și complicată în același timp, la fel ca o cină de familie în preajma sărbătorilor. Firul narativ se despică și se împletește atât de firesc, inteligent și amuzant, încât finalul ne surprinde zâmbind, convinși fiind că tuturor ni se întâmplă, zilnic, cel puțin un miracol.”

Știți filmele de Crăciun de la Hallmark? Dulci, amuzante, pline de iubire, de familie? Ei bine, Doar un alt miracol este fix cartea care se pliază perfect pe acele filme. Dama de Treflă a reușit să-mi capteze interesul de-a lungul scrierilor sale, m-a uimit cu modul simplu și direct de scriere, cu profunzimea emoțiilor evocate și disecția pe care o face psihicului uman. Fiecare carte a ei este o lecție!

Romanul de fată este perfect pentru această lună magică, nu doar pentru că acțiunea sa are ca timp chiar perioada Crăciunului, ci un întreg ansamblu compus din timp, emoții și personaje.

Pătrundem în plin haos într-o secție de poliție:

”Dar, pentru a înțelege harababura aceasta, e nevoie să ne întoarcem puțin în trecut, acolo unde încep, de fapt, poveștile.”

Și pornim astfel în călătoria reprezentată de Doar un alt miracol.

Scrisoarea către Moș Crăciun a unei fetițe de zece ani este absolut înduioșătoare și ușor amuzantă. De la această scrisoare începe totul!

”Dragă Moș Crăciun,

Știu că mama e cea care îmi cumpără cadouri în fiecare an și le așază sub brad în dimineața de Crăciun, chiar dacă ea nu a recunoscut niciodată.

Am zece ani deja, e greu să duci de nas cu povești despre oameni supraponderali, care se strecoară pe horn încărcați cu cadouri, un copil care a învățat la școală că, a pune la muncă o armată de spiriduși pentru a fabrica jucării în schimbul acadelelor pe băț, se numește sclavie și e ilegală, până și la Polul Nord; sau pe unul care știe că legile fizicii, oricât de îngăduitoare și blânde ar vrea să fie, nu vor permite niciodată unui ren de peste o sută de kilograme să zboare. Renii și aerodinamica au fost și vor rămâne o poveste de dragoste interzisă.

Să nu îmi vorbești despre magie. Eu nu mai cred în magie. Cred în știință, pe ea te poți baza fără a-ți fi teamă că se va hotărâ să te lase baltă.”

Delilah continuă această scrisoare pe același ton autoritar și plin de încredere ce aduce un zâmbet pe buzele cititorului și te face să o îndrăgești încă de la început. La final, îi cere moșului un singur lucru: fericire pentru mama ei.

”P.S. Promit să fiu cuminte, chiar dacă nu mai am nimic de câștigat și nimic de pierdut. Promit să fiu cuminte pentru mine. Și bună. Promit să fiu bună, Moșule! Doar fă-o pe mama fericită.”

O sfârlează de fetiță, un ghem de energie și încredere în sine, un pui de om maturizat înainte de vreme. Adorabilă și altruistă, Dalilah nu-și dorește decât ca mama ei să fie fericită. Și a conștientizat că ea nu poate umple golul din sufletul acesteia.

O lectură care îmbină umorul cu magia, oferind o poveste plină de răsturnări de situație, un haos tipic atât perioadei Crăciunului cât și vieții agitate a omului în general.

O scrisoare care, deși ruptă în două de un băiețel care nu crede în magie, ajunge totuși în cutia poștală cu speranța că Moș Crăciun va ajunge să o citească…

”Dacă ar fi privit înapoi, ar fi reușit, poate, să zărească lacrimile din ochii lui, gata să izbucnească și să-l dărâme la pământ, ca de fiecare dată. Ar fi reușit să vadă că răutatea era o simplă mască ale cărei scopuri era să ascundă suferința ce clocotea în inima lui și să-l țină laolaltă, ca să nu se destrame în zeci de bucăți.”

Mergând înapoi în timp, autoarea ne face cunoștință cu Amanda și Harry, doi tineri hotărâți, mândri și orgolioși, ce nu știu să cedeze. El, deoarece crede că totul i se cuvine, ea, pentru că este de părere că vina aparține de fapt ambilor. Au o neînțelegere pe care nu reușesc să o rezolve, dar plecarea Amandei îl lasă cu multe întrebări. Și nu va fi ultima dată când cei doi se vor întâlni.

”Fulgii de zăpadă zburau ca un roi de fluturi bezmetici la fereastra lui pentru că, odată ce se pornesc, miracolele de Crăciun nu mai pot fi ținute în frâu.”

Doar un alt miracol este o poveste asemănătoare unui album de fotografii, o privire prin diferite momente din viața unor oameni, amintiri mai frumoase sau nu, care la final ne spune o poveste plină de învățăminte, de lecții de viață, de bucurie și suferință, de fericire sau regrete.

În prima parte a romanului facem cunoștință cu personajele și aflăm frânturi din trecutul acestora, momente care le-au schimbat viața și care i-au adus la clipa aceasta.

Delilah și Max sunt copii, dar au gândurile și problemele la care, de obicei, se gândesc adulții. Apoi îi cunoaștem pe Harry și Viollet, părinții acestor copii. Aflăm despre supărările și bucuriile lor, despre ceea ce îi face fericiți dar și despre ce le aduce lacrimi în ochi.

Cu emoție, duioșie și într-un mod aproape simplu, autoarea Dama de Treflă reușește să ne țină captivi între paginile cărții, nelăsându-ne să scăpăm fără a afla întreaga poveste. Și ce mai poveste!

Crăciunul este perioada în care oamenii sunt mai veseli și mai buni, darnici cu cei pe care-i iubesc, este perioada magică a fiecărui an, a cadourilor mult așteptate de copii, a familiilor reunite și a bucuriei de a fi împreună. Așa ceva întâlnim și în această carte!

Fiecare personaj ne intră în suflet cu povestea sa, ne impresionează sau ne amuză, ne întristează sau pur și simplu ne încântă. Bineînțeles că Max și Delilah sunt cei care se apropie cel mai repede de cititor! Fiind copii, problemele și speranțele lor sunt receptate cel mai ușor.

Alertă și plină de savoare, această carte nu ocolește realitatea tragică a vieții, dar ne umple de încredere și speranța că miracolele se întâmplă. Mai ales în preajma Crăciunului.

Max este un copil care a fost lovit în plin de viață, care suferă după ce și-a pierdut mama și simte că tatăl lui nu are timp de el, fiind mereu absent. Ba chiar este și mai mare dilema lui: se întreabă dacă tatăl lui îl iubește măcar puțin? Sau doar mama lui îl iubea?

”O familie înseamnă cel puțin doi oameni care se iubesc. Dar trebuie să se iubească reciproc sau e de ajuns să iubească doar unul?”

O dilemă care poate da coșmaruri unui copil. Pe care nu ar trebui să se vadă nevoit să o rezolve.

Autoarea ne poartă într-un periplu de imagini în trecut și prezent, în mod alternativ, astfel aflând povestea lui Harry și a Amandei, chiar și a lui Max — astfel realizăm cum a putut un copil să ajungă să se lupte cu dileme atât de mari. O poveste de dragoste plină de magie care s-a terminat cu bine… pentru o perioadă. Apoi o boală necruțătoare a luat-o pe Amanda din viața lor, cei doi rămânând abandonați precum bărcile pe mare în plină furtună…

Supărat că tatăl său lipsește și de data aceasta deși i-a promis că vor fi împreună de Crăciun, Max decide să fugă de acasă…

În timp ce Max fugea de acasă, Delilah este hotărâtă să protesteze împotriva băncilor, deoarece mama sa a fost nevoită să meargă la muncă în loc să petreacă ziua împreună cu ea…

De aici, povestea o pornește pe două fire diferite: Viollet și Harry care rămân blocați în lift; Delilah și Max care participă la protestul organizat de fetiță și cărora urmează a li se lua un interviu.

”Când ai nouă și zece ani, să fii vedetă e mare lucru. Le-a plăcut gândul. Le-a plăcut să creadă că aveau ceva de spus și că vor fi ascultați.”

O comedie de situație plină de vervă, fiecare acțiune pare a fi lipsită de sens până când firele încep să se lege, culminând cu Doar un alt miracol pe care vă invit să-l descoperiți!

O carte perfectă pentru perioada Crăciunului, când fiecare dintre noi avem nevoie de speranță.

Publicitate

13 gânduri despre &8222;Doar un alt miracol de Dama de Treflă&8221;

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.