Heart Bones de Colleen Hoover

Titlul original: Heart Bones

Autoare: Colleen Hoover

Editura: Epica Publishing House

Traducerea: Iris Manuela Anghel

Anul apariției: 2021

Număr de pagini: 320

Despre agonia unor inimi frânte

Viața și numele de familie sunt singurele lucruri pe care Beyah Grim le-a primit de la părinții ei. Croindu-și singură un drum prin viață, Beyah trebuie să înfrunte, din nou singură, marile obstacole ale destinului.

Cum numai două luni o mai despart de viitorul pe care și l-a clădit și de trecutul pe care vrea să-l lase în urmă, moartea neașteptată a mamei ei o lasă fără prea multe opțiuni. Obligată să recurgă la ultima soluție, Beyah trebuie să petreacă vara pe o peninsulă din Texas, alături de tatăl ei, pe care nici nu-l cunoaște bine. Vrea să treacă neobservată de cei din jur până la sfârșitul verii, dar noul ei vecin, Samson, îi dă planurile peste cap.

Aparent, Samson și Beyah nu au nimic în comun.

Ea are un trecut dominat de sărăcie și neglijență; el provine dintr-o familie bogată și privilegiată. Singurul lucru pe care par să-l împărtășească îl reprezintă atracția amândurora față de tristețea și amărăciunea vieții. Și asta îi unește. Mistuiți de o legătură mult prea puternică pentru a o mai putea nega, Beyah și Samson acceptă să stea pe “malul” unei aventuri de-o vară. Beyah nu realizează însă că o furtună nimicitoare amenință să măture malul fragil pe care stă, purtându-i inima în largul mării.”

Colleen Hoover este autoare a numeroase romane pentru tineri, dintre care nu mai puțin de unsprezece figurează pe listele de bestselleruri New York Times. Opt dintre acestea sunt traduse în limba română și publicate la Editura Epica: Hopeless. Fără speranță, Speranța pierdută, Slam. Din dragoste pentru Layken, Ugly Love, Confess, Totul se termină cu noi, Verity și Dintotdeauna TU.

Colleen Hoover este una dintre autoarele foarte dragi sufletului meu. Fiecare nouă carte pe care o citesc îmi aduce ceva nou, iar Heart Bones nu face excepție. Este un roman care împletește lecțiile de viață cu adolescența furată, suferința cu dorința de a fi iubit, romantismul cu drama.

”Când ești cel mai rău dintre pământeni, descoperirea laturilor negative ale celor din jur devine o strategie de supraviețuire. Încerci să scoți la lumină sufletul întunecat al oamenilor în speranța că vei reuși astfel să-ți ascunzi propriile zone întunecate. Asta a făcut mama toată viața. A încercat să scoată la iveală tot ce-i mai rău în oameni. Chiar și în cazul propriei fiice.”

Beyah a locuit toată viața ei într-un parc de rulote cu mama ei, tatăl fiind aproape inexistent, deși plătește lunar chiria pentru fată și mama ei. Tânăra a trebuit de mică să facă fată greutăților, locuind cu o mama care într-un final a murit din cauza unei supradoze, nevoită să se îngrijească singură. Ea este cea care a fost adultul, a conștientizat încă de la 5- 6 ani că e cazul să învețe să folosească aragazul pentru a nu mai fi obligată să scormonească prin gunoi după mâncare atunci când mama era plecată. O viață care a făcut un copil să-și piardă încrederea nu doar în părinți ci și în societate, o inocență pierdută, maturizarea timpurie făcând-o să nu aibă încredere în nimeni decât în ea însăși.

”— Nu-l cunosc deloc pe tatăl tău, dar plătește chiria pentru rulota asta încă de când te-ai născut. După părerea mea, ar fi o variantă mult mai bună să stai cu el decât să rămâi aici. Dacă ai o portiță de scăpare, profită de ea! Viața pe care o duci aici — nu-ți oferă nimic bun.”

Acest sfat îl primește de la polițistul ce patrulează prin parcul de rulote sosit la fața locului.

M-am întrebat cum de nu-și cunoaște prea bine tatăl, dar am aflat că Beyah este rezultatul unei aventuri de-o noapte cu mama ei. Deși nu sunt apropiați, a avut grija ei încă de la naștere. Iar după decesul mamei sale, se vede nevoită să se mute la el.

Sunt curioasă dacă locuitul împreună cu tatăl său o va face pe tânără să se deschidă în fața acestuia, sau va fi la fel de vagă ca și până acum. Momentan, relația cu tatăl ei este atât de rece că fata nu-i spune nimic despre ea. Nici că i-a murit mama, dar nici cum a trăit în toți acești ani. Îl consideră vinovat pentru faptul că nu s-a implicat mai mult în viața ei, că nu și-a dat interesul.

Pe bacul cu care traversează pentru a ajunge acasă la tatăl ei, Beyah are o întâlnire ciudată cu un tip care o fotografiază și care încearcă să-i dea 20$ când iese de la baie. Vă închipuiți ce reacție are fata…

Aflăm că tatăl este căsătorit cu Alana, iar aceasta are o fiică: Sara. Nici nu vreau să mă gândesc cum se simte Beyah știind că tatăl ei are o familie de care are grijă, știind că de ea se ocupa doar 2 săptămâni pe an…

Heart Bones m-a prins în mreje încă de la început, exercitând un impact emoțional copleșitor. O lectură care se joacă cu emoțiile, care-ți aduce atât lacrimi și suferință, cât și bucurie.

Traiul în noua familie a tatălui ei se dovedește a fi Raiul pe Pământ comparativ cu viața pe care a dus-o alături de mamă. Și se simte din ce în ce mai rău când descoperă că mama sa a profitat de existența ei pentru a-i cere tatălui bani pentru ceea ce ar avea nevoie copilul, doar că acei bani zburau pe droguri.

Sara îi face cunoștință cu Marcos — prietenul ei și cu Samson, care se dovedesc a fi tipii de pe feribot. Cu toate că fată de Sara se deschide și îi povestește despre felul în care a crescut, nu spune nimănui despre decesul mamei sale. Și este circumspectă cu toată lumea.

”Mă întorc cu fața spre ocean și, îngropându-mi chipul în căușul palmelor, scot un suspin de disperare.

Niciodată nu m-am mai făcut de râs ca acum — și asta doar într-o jumătate de zi.”

Cu Samson și cu Sara ajunge să petreacă ceva timp, cu Sara devine din ce în ce mai deschisă, în vreme ce Samson îi stârnește curiozitatea deoarece este la fel de reticent în a răspunde la întrebări ca și ea.

”Îmi mușc buza. Nu-i convine să răspundă la multe întrebări. Și asta mă face și mai curioasă. Nu întâlnesc prea mulți oameni care își păstrează secretele cu aceeași înverșunare ca și mine. Majoritatea au nevoie de un ascultător. O persoană căreia să-i mărturisească totul. Samson nu are nevoie de un ascultător. Cum nici eu nu am nevoie. De aceea, discuțiile dintre noi sunt cu totul diferite față de cele pe care le port cu alți oameni.”

Cu Samson, Beyah simte o conexiune stranie, ca două suflete asemănătoare. În fața lui tânăra se deschide, își dărâmă zidurile protectoare și îi dezvăluie secretele, secrete la care nu a avut nimeni acces până acum.

Sara, sora ei vitregă, este o altă persoană în fața căreia se deschide. Este prietenoasă, veselă și o face pe Beyah să se simtă binevenită.

Autoarea Colleen Hoover mi-a prezentat o situație veridică, plină de emoții negative, ce au transformat inocența într-un spirit frânt, maturizat forțat.

Această vară o schimbă treptat pe Beyah, așa cum Samson reușește să-i ofere emoții la care nici măcar nu ar fi visat. Pe măsură ce asperitățile sunt netezite, descoperim că unicul care încă nu și-a dezvăluit secretele este Samson. Însă acesta promite să-i spună totul pe 2 august, când totul între ei va lua sfârșit.

”Poate că are dreptate. Poate că inimile noastre sunt din oase. Dar cum o poți afla dacă nu prin agonia unei frânturi?”

O poveste care are la bază emoțiile, care ne oferă o experiență aparte. Heart Bones este o carte pe care o recomand cu drag. Îți taie respirația și oferă o porție de curaj venită din partea unei tinere a cărei copilărie a fost mult prea scurtă. Un roman care ne ține cu inima la gură până la final.

O poveste de dragoste învăluită în secrete și suferințe, pe care cei doi au încercat să o evite, cu toate că devin conștienți că suferința va fi inevitabilă. Misterul și suspansul din jurul lui Samson ne taie respirația, făcându-ne să ne gândim la diverse posibilități. Dar adevarul este cu totul altul. Un adevăr care rănește, maturizează și schimbă perspective, dar care nu reușește să sfărâme sentimente.

Colleen Hoover a reușit din nou să ne încânte, asta-i clar!

Publicitate

11 gânduri despre &8222;Heart Bones de Colleen Hoover&8221;

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.