Războiul macului de R. F. Kuang

Titlul original: The poppy war

Autoare: R. F. Kuang

Seria: Războiul macului, volumul 1

Editura: Paladin

Traducerea: Alexandra Fusoi

Anul apariției: 2020

Număr de pagini: 584

Premiile Compton Crook și Stabby

O putere mare e întotdeauna asociată cu un pericol mare. Diferența dintre omul măreț și cel mediocru este că primul e dispus să-și asume riscuri.

Ce legătură ar putea exista între o orfană de război, care nu-i nici frumoasă și nici educată, și Academia Militară de la Sinegard, cea mai prestigioasă instituție din Imperiul Nikan? Lui Rin i s-a spus toată viața că ea nu merită mai mult decât i se oferă, iar o propunere de căsătorie ar fi un noroc neașteptat. Însă ea este capabilă de orice pentru a intra la Academie, unde se transformă treptat, nu doar într-un soldat care va răspunde noii amenințări de război, ci și în practicanta unei arte de mult uitate. După ce îl cunoaște pe unicul supraviețuitor al celui mai înfiorător genocid, Rin descoperă că invocarea zeilor poate aduce cu sine consecințe teribile…

Am devenit ceva minunat, își zise ea. Am devenit ceva îngrozitor. Oare acum era o zeiță sau un monstru? Poate niciuna. Poate ambele.

”Spectaculos, genial, fantastic, minunat… Dacă vă place dark adult fantasy, atunci fiți cu ochii pe capodopera celei mai noi și poate întunecate fiice a grimdarkului.” — Fantasy Book Review

”Kuang țese o experiență cu totul unică printr-o analiză a violenței sub toate formele, inspirată din istoria Asiei de Est, inclusiv din cruzimea celui de-al Doilea Război Chino-japonez.” — Washington Post

Războiul macului s-a dovedit a fi un dark fantasy adult foarte bun, alert și plin de acțiune și suspans, o lectură care-ți taie respirația, te modelează și te transformă. Avem parte de zei, maeștri în arte marțiale, generali – filozofi, lupte din plin, ororile războiului necosmetizat. Un volum plin de dramă, captivant, incitant, despre intrigi și supraviețuire, despre prețul plătit pentru putere, comploturi politice și intrigi, crime și prăpăd. Cu personaje puternice, pline de curaj și dorință de luptă și răzbunare.

Autoarea R. F. Kuang își face debutul în literatura de profil cu această carte fascinantă și bine documentată, care reușește să își capteze cititorii chiar de la prima pagină.

Rin este personajul principal al cărții, o tânără orfană adoptată, crescută de oameni care au abuzat-o și care au folosit-o de parcă era servitoare:

”Ei n-o doriseră niciodată pe Rin. O luaseră când era prunc numai pentru că mandatul Împărătesei de după cel de-al Doilea Război al Macului obligase toate gospodăriile cu mai puțin de trei copii să adopte orfani de război care altfel ar fi devenit hoți și cerșetori.”

O tânără curajoasă și puternică, care-și dorește pentru ea însăși mai mult decât sunt dispuși să-i ofere cei care au adoptat-o și care o folosesc pentru a duce la îndeplinire diferite sarcini ce în mod normal, nu ar trebui să le fie atribuite acestora.

”Din punct de vedere istoric, Imperiul Nikara se dovedise de necucerit. Era însă instabil și dezbinat, iar actuala perioadă de pace nu promitea să dureze.”

Iar Rin își propune să susțină examenele Keju pentru a ajunge la Academia Militară de la Sinegard, singura școală care nu cerea bani elevilor săi.

Învață din greu făcând eforturi imense, susține examenul și constată că intră prima la Academie. Împreună cu preceptorul Feyrik merge la Academie, având parte de surprize neplăcute.

”Era singură într-un oraș unde n-avea niciun prieten, unde abia putea vorbi graiul, într-o școală pe care acum nu mai era sigură că dorea s-o urmeze.”

Antrenamente istovitoare, lecții interminabile și manuale întregi de învățat pe dinafară, stresul rivalităților constante dintre boboci și examenele ce se anunță la finalul anului și care sunt eliminatorii, acestea sunt zilele lui Rin la Academie. Suntem martori ai discriminărilor din rândul elevilor, de răutăți și comploturi.

Războiul macului este o lectură aparte: dură, captivantă și pe care nu o poți lăsa din mână.

Dată afară de la orele de Lupte de către maestrul Jun, Rin devine autodidactă și folosindu-se de cărțile din biblioteca academiei învață singură. Apoi își exersează exercițiile de luptă în grădina maestrului de Tradiții. Acesta o surprinde la un moment dat și este de acord să o ajute.

”Maeștrii din vechime credeau că toate lucrurile sunt făcute din foc, apă, aer, pământ și metal. Evident, știința modernă a demonstrat că nu-i adevărat. Totuși e un sistem mnemonic util pentru înțelegerea diferitelor tipuri de energie. Foc: căldura din sângele tău în toiul unei lupte, energia cinetică datorită căreia îți bate inima mai repede. Jiang își atinse pieptul. Apa: curgerea forței din mușchii tăi către țintă, din pământ, în sus, prin talie, spre brațe. Aer: răsuflarea care te ține în viață. Pământ: modul în care stai fixată pe sol și-ți tragi energia din maniera în care te orientezi pe podea. Și metal, pentru armele pe care le mânuiești. Un bun practicant al artelor marțiale le va menține pe toate în echilibru. Dacă-l poți controla pe fiecare cu egală îndemânare, vei fi de neoprit.”

Un personaj absolut fascinant este Rin. O tânără orfană care luptă din răsputeri pentru a-și depăși condiția. Își dorește să studieze Strategie, deși maestrul de Tradiții este dispus să o învețe calea zeilor și șamanismului:

”— Cine sunt zeii? Unde stau ei? De ce fac ceea ce fac? Astea sunt întrebările fundamentale ale Tradițiilor. Pot să te învăț mai mult decât să manipulezi ki-ul. Pot să-ți arăt calea spre zei. Pot să te fac șaman.

Zei și șamani? De multe ori îi venea greu să-și dea seama când glumea și când nu, dar Jiang părea sincer convins că poate discuta cu puterile celeste.

Înghiți un nod.

— Domnule…

— Asta-i important, insistă Jiang. Te rog, Rin. Este o artă pe moarte. Împăratul Roșu aproape că a reușit s-o ucidă. Dacă n-o înveți, dacă n-o învață nimeni, atunci va dispărea pentru totdeauna.”

Examenele de sfârșit de an sunt complexe, istovitoare, punând la încercare atât mintea cât și trupul. Istovitoare, probele acestea decid soarta studenților. Rin reușește! Rămâne la academie:

”— O să te iau ca ucenică. Sper să n-ajung să regret.”

După o primă parte a cărții Războiul macului foarte lentă, ceea ce nu a fost neapărat un lucru rău deoarece ne-a permis să ne familiarizăm cu personajele, să cunoaștem societatea în care are loc acțiunea și să înțelegem climatul politic și social al Imperiului; partea a doua este alertă, plină de răsturnări de situație constante și neașteptate, este crudă, foarte dură și sângeroasă. Te prinde în mrejele acțiunii și nu-ți permite să te desprinzi până la final.

Elementul fantastic se simte cu din ce în ce mai multă pregnanță, totul capătă noi și noi dimensiuni pe măsură ce Rin învață despre zei și despre șamanism. Despre puterea de extindere a minții și despre puterea de a accepta ceea ce există dincolo de limitările minții.

Rin este o eroină care ne rezervă o mulțime de surprize neașteptate, o fire complexă și curajoasă, care dezvoltă o pasiune pentru cel mai renumit student al Academiei: Altan Trengsin, în preajma căruia este timidă și nesigură de ea.

Hotărâtă să absolve cu brio școala și să capete un post suficient de important încât să-i permită o viață sigură și decentă, Rin nu se dă în lături de la sacrificii, antrenamente sau studii suplimentare, înfometare sau alte și alte privațiuni pe care și le autoimpune. Dar lecțiile maestrului de Tradiții îi deschid un nou orizont, o cale către zei și către puterea accesibilă unora. Este hotărâtă să-și apere imperiul, să-și protejeze Împărăteasa.

Dar secretele pierdute în negura timpului amenință acum să spulbere ordinea și credințele, siguranța poporului care e sacrificat în favoarea privilegiaților. Iar asasinii regali Cike sunt cei care se află sub directa comandă a unei împărătese care se dovedește ceva cu mult mai mult decât am fi bănuit, aceștia sunt sacrificați, văzuți ca scursuri ale Miliției și subapreciați.

Tensiuni și situații dramatice, lupte sângeroase și măceluri descrise atât de vibrant încât suntem asaltați cu imaginea vie a acestor acțiuni.

R. F. Kuang ne-a oferit un tablou sângeros al unei lumi ce-și dorește supremația indiferent de costuri. Care este nevoită să plătească crunt fiecare clipă de pace. Războiul macului este lectura care ne reține atenția și ne face prizonierii unei povești care are elemente de magie și suspans, de spiritualitate și thriller, de fantastic și real.

”Curând, îi șoptea Phoenixul în somn. Curând mă vei chema pentru puterea mea și când va veni vremea, nu vei fi în stare să te opui. Curând vei nesocoti avertismentele Femeii și ale Străjerului Porții și vei cădea în îmbrățișarea mea sălbatică. Te pot face măreață. Te pot face o legendă.”

Rin este cu siguranță o femeie care poate fi un model pentru spiritul de sacrificiu, pentru dorința de avansare și protejare. Aventurile ei ne taie respirația. Ne încântă și revoltă în același timp.

Din dorința de a-și apăra țara, Rin acceptă ceea ce-i oferă Phoenixul. Doar că, la finalul luptei, tânăra noastră plină de curaj nu este capabilă să oprească focul păsării. Un sărut al Împărătesei este cel care-i calmează focul ce-i curge prin corp.

Oameni speriați ce o privesc cu neîncredere. Adevărul ce iese la iveală este de-a dreptul șocant: se dovedește că Fang Runin, orfana Rin se dovedește a fi speeran, o specie care a dispărut demult, șamani care lucrau cu forțe mai presus de puterea de înțelegere a nikanilor. Este privită ca o anomalie. Cu teamă.

Astfel ajunge în divizia 13, Cike —Copiii Stranii, sub comanda lui Altan Trengsin.

”— Mă trimiteți la detașamentul de ciudați? Vocea i se stinse și-i veni brusc să izbucnească în lacrimi. La Copiii Stranii?

— Cike e o divizie ca oricare alta a Miliției, spuse Irjah pripit. Glasul îi era liniștitor într-un mod prefăcut. Sunt un detașament cu totul respectabil.”

Povestea merge mai departe, autoarea R. F. Kuang duce acțiunea la un cu totul alt nivel. Intensitatea și pericolul cresc exponențial, ne ține cu inima-n gât și ne taie răsuflarea pe măsură ce ni se dezvăluie un tablou plin de comploturi străvechi, de secrete demult uitate ce acum iau prin surprindere. Lupta eternă pentru putere este cea care motivează războaiele crâncene și masacrele sângeroase ce au loc.

Avem parte de un real stimul vizual al unei acțiuni crude, pline de lupte și moarte, de sacrificii și morți.

Războiul macului este un fantasy, un dark fantasy mai bine zis, pe care nu-l poți lăsa din mână. O lectură de nota zece pe care vă invit să o descoperiți.

5 gânduri despre &8222;Războiul macului de R. F. Kuang&8221;

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.