Inima timpului • Orașul invizibil de Monika Peetz

Titlul original: Das herz der zeit — Die unsichtbare Stadt

Autoare: Monika Peetz

Seria: Inima timpului, volumul 1

Editura: Unicart

Traducerea: Maria Macovei

Anul apariției: 2020

Număr de pagini: 452

Dacă am putea schimba ziua de ieri, cum ar fi ziua de azi?

Lena este o fată fără trecut, dar cu o mie de întrebări.

Curios lucru: prietena sa Bobbie, care știe mereu totul, nu-i poate răspunde la cele mai multe dintre ele.

Dante este un băiat cu irișii de culori diferite. Deși vine dintr-o cu totul altă lume, nici măcar el nu are răspunsurile după care Lena tânjește atât.

Un ceas misterios, cu opt limbi, face legătura dintre cele două lumi.

Începe o călătorie extraordinară, care îi va duce dincolo de granițele posibilului.”

Monika Peetz s-a născut în 1963, în Germania. A studiat Germanistică, Științele Comunicării și Filosofie la Universitatea din München. După ce a lucrat o perioadă în publicitate și în domeniul editorial, a ajuns scenarist și redactor la postul de televiziune Bayerischer Redfunk.

Romanele sale au ajuns, datorită stilului și viziunii inedite, bestselleruri atât în Germania, cât și în străinătate. Cititorii din 25 de țări se pot bucura de cărțile acestei scriitoare atipice.

”Fata asta are prea multă imaginație!” — așa se plânge mereu mătușa Sonia, alături de care Lena locuiește de când era mică. Deși fata are două verișoare mai mici, se simte mereu singură și străină în această familie.

Cea mai bună prietenă a sa, Bobbie, e de părere că a simți că nu-și găsește locul este ceva caracteristic oricărui adolescent, însă Lena crede că în spatele îngrijorărilor ei se ascund alte cauze. Nici nu împlinise patru ani când ea și părinții ei au fost victimele unui teribil accident, în urma căruia a rămas orfană. Totuși, mătușa Sonia încearcă din răsputeri să țină secrete circumstanțele în care a avut loc tragedia.

Bănuielile Lenei se adeveresc atunci când găsește printre lucrurile părinților săi un ceas ciudat, căruia îi activează din greșeală mecanismul. Se declanșează o amplă serie de evenimente incredibile și întâlnește tot felul de personaje complexe — de la noi prieteni, la dușmani periculoși.

Soarta o poartă în Orașul Invizibil, patria lui Dante. Băiatul o fascinează și pare a avea atât puteri magice, cât și cheia inimii ei.

Însă cine e Dante cu adevărat? Și ce are el de-a face cu accidentul care i-a schimbat Lenei cursul vieții?”

Orașul invizibil este o lectură plină de suspans, învăluită în mistere și enigme, cu secrete tăinuite de multă vreme. Un fantasy plin de magie, cu clare elemente distopice, care te prind în mreje și te poartă într-o aventură neașteptată. Avem parte de personaje bune și rele, curajoase, care fac acțiunea alertă și neașteptat de captivantă.

Autoarea Monika Peetz a oferit cititorului o călătorie magică plină de energie, m-a ținut cu sufletul la gură pe tot parcursul volumului de față, punându-mi imaginația la treabă.

Mi-a plăcut foarte mult coperta! Deosebită!

”Își simți cronometrul strălucind, iar ochii demonici ai bufniței răspândiră o lumină albă strălucitoare care o orbi pe moment. În clipa următoare, un bubuit puternic îi zdruncină capul, presiunea împiedicând-o să respire. Scânteile prinseră a zbura, șoaptele și urletele se întețiră.”

Lena, o adolescentă a cărei minte se învârte cu viteza luminii, care are deficiențe de concentrare, este amenințată de mătușa Sonia că nu va mai merge la handbal dacă nu ia notă de trecere la biologie. Din păcate, predă foaia goală… în loc să scrie răspunsurile, fata a pierdut vremea gândindu-se la una dintre întrebări care avea legătură cu moștenirea genetică în cadrul familiei…

Ca să nu mai spunem că îi place de Jonas, colegul ei, doar că o apucă sughițul de câte ori se gândește să vorbească cu el.

O fire curioasă, mai ales în ce privește amintirile despre părinții ei, tânăra Lena găsește în interiorul unei bufnițe de jucărie un ceas extrem de ușor, inscripționat cu numele ei. Un ceas cu opt limbi, pe care-l declanșează fără să vrea când îi atinge unul dintre butoane…

După acest moment, Inima timpului pune în mișcare o serie de aventuri incitante, iar Lena se găsește fix în mijlocul lor. Orașul invizibil i se arată fetei pe măsură ce călătoria acesteia o poartă între lumi. Descoperă personaje interesante, in tânăr cu ochi diferiți pe nume Dante și este hotărâtă să descopere răspunsul la întrebările pe care le are.

”Alarma îl trezi brusc. Era prima oară când se impunea controlul. Semnalele sonore emiteau doar în caz de violare a frontierelor. Niciun sunet inutil nu trebuia să perturbe concentrarea angajaților. Numărul 4477 pâlpâia isteric pe calculator. De când supraveghea domul, nu întâlnise niciodată vreun intrus.”

Se pare că lumea Lenei este supravegheată din Orașul invizibil de către Dante și alți angajați din dom. Cine sunt aceștia? Ce urmăresc? Să sperăm că vom afla.

Până atunci, Dante este lăsat liber pe weekend așa că e hotărât să rezolve enigma reprezentată de alarma 4477 pe cont propriu.

Autoarea Monika Peetz reușește să ne ofere informații atât de puține încât avem senzația că înotăm prin ceață.

De la Dante și Coco aflăm că numele mamei Lenei — Rhea, era pronunțat doar în șoaptă, pe furiș.

”Lena a activat cronometrul. Fără să-i cunoască adevărata putere. Și acum pune întrebări indiscrete.”

Orașul invizibil este un fel de centru de comandă super- tehnologizat, ai cărui angajați sunt capabili să călătorească în alte universuri și prin timp.

Ba mai mult, în timpul unui meci de handbal, Lena îl observă pe Dante dând timpul înapoi…

Hotărâtă să își descopere trecutul, tânăra face cercetări împreună cu prietena ei Bobbie, iar ceea ce descoperă o face să realizeze că mătușa ei a mințit-o o viață-ntreagă. Părinții săi nu au murit când mergeau la o petrecere, fugeau din oraș ca să-și salveze viața. Iar ea era cu ei în mașină și a fost unica supraviețuitoare.

De aici, totul capătă o altă însemnătate, suspansul ne însoțeste peste tot, iar senzația de pericol ce planează ne ține cu respirația tăiată.

”Dante se îndrepta spre furtună cu toată viteza. Pe Lena o cuprinse teama. Rafalele puternice răpăiau în parbriz și împiedicau orientarea.”

O minciună, o prietenă care-o acoperă, iar Lena pornește pe urmele straniului ceas descoperit în cutia cu lucrurile rămase de la părinți. Pornim spre Groapa – Bufniței… Are parte de o călătorie plină de senzații tari, o călătorie ce pare imposibilă, prin timp și spațiu.

Iar când ajunge în Orașul invizibil descoperă o lume aparte, unde totul pare a se petrece într-o anumită manieră, necunoscută ei. Este uimită, când realizează că are puterea de a schimba timpul, de a-l modela astfel încât să meargă în favoarea ei.

Aventuri și pericole strâns împletite, secrete ținute ascunse care încă au puterea de a-i provoca durere.

”— Orașul e invizibil și la fel sunt și locuitorii. Nimeni nu ne poate vedea aici, spuse Dante. Ideea este că nu poți comunica cu nimeni din afară.”

Are multe de învățat despre orașul acesta și locuitorii lui, despre tehnologia pe care o dețin și despre felul în care aleg să interacționeze. Are parte de o aventură unde suspansul se împletește cu liniștea, este uimită că aici gândurile nu-i mai zumzăie prin cap. Este hotărâtă să descopere de ce lumea evită să pronunțe numele mamei ei.

Prin diferite căi magice, Lena reușește să călătorească în trecut, află informații utile dar și vești care-i produc suferință. Își vede părinții, descoperă ce se vrea a fi acest laborator denumit oraș.

Inima timpului • Orașul invizibil oferă cititorului o realitate alternativă, un studiu al oamenilor ce vor eradicarea sentimentelor, intrigi și comploturi la marginea dintre real și imaginar. Cu o acțiune plină de suspans, acest volum fantasy cu accente puternice de distopie, oferă cititorului o călătorie magică alături de Lena care este o tânără curajoasă, ce refuză să se dea bătută până nu își atinge scopurile.

O carte pe care o simți, o trăiești la intensitate maximă și care-ți aduce în prim plan variate tipuri de personaje magice incredibile. O lectură pe care o recomand din suflet.

Mulțumesc prietenei mele, Marilena, pentru acest mărțișor deosebit.

4 gânduri despre &8222;Inima timpului • Orașul invizibil de Monika Peetz&8221;

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.