Fantasticul tărâm al Poveștilor fără Sfârșit de Roxana Neguț

Titlul: Fantasticul tărâm al poveștilor fără sfârșit

Autoare: Roxana Neguț

Editura: UP

Anul apariției: 2020

Număr de pagini: 164

”Demult, tare demult, pe pământ existau șase regate puternice, conduse de ființe fantastice cu puteri extraordinare. Și în acele vremuri străvechi, lumea era stăpânită de aceste ființe magice, făpturi ale luminii și ale întunericului, de a căror existență oamenii auziseră doar prin șoaptele vântului și prin murmurul apelor, ori din vorbele bătrânilor. Elfi, troli, goblini, grifoni, zâne, sirene, driade și nimfe, ființe vrăjite de pe pământ și din ape, toate trăiau în armonie.

Aceste ființe magice se arătau oamenilor doar la ceas de mare primejdie, când exista riscul ca echilibrul vieții pe pământ să fie tulburat. Atunci, oamenii își uneau puterile și luptau cot la cot cu făpturile vrăjite, astfel încât binele să învingă întotdeauna răul.

Acestea sunt minunatele istorisiri ale fantasticului tărâm al poveștilor fără sfârșit. Încercări, confruntări, lupte, povești de iubire, toate acestea s-au întâmplat multă vreme în urmă, la începuturile lumii. Regi și regine, prinți și prințese, ființe vrăjite și oameni, cu toții au luptat ca binele să învingă pentru totdeauna răul, ca nimic să nu poată distruge și să nu poată tulbura echilibrul vieții pe pământ.”

O lectură ce m-a purtat cu gândul la vremea copilăriei, când absolut totul era o poveste iar eu eram prințesa distribuită în rolul principal.

Alertă, plină de magie și ființe fantastice, Fantasticul tărâm al poveștilor fără sfârșit este o carte care îndeamnă la visare, potrivită atât celor mari cât și celor mici.

”Cândva, demult, tare demult, la începuturile acestui pământ, lumea nu era așa cum o știm noi. Pe vremea când mările și oceanele pe care leccunoaștem astăzi nu erau încă formate și ziua de-abia se despărțea de noapte, pe atunci timpul pe pământ se scurgea mult mai încet.”

Astfel își deschide autoarea Roxana Neguț invitația de a pătrunde cu încredere în acest tărâm fantastic unde întâlnim fel și fel de creaturi de basm și unde binele câștigă fiecare bătălie. Cu un stil ușor și captivant își deapănă povestea fără a ne permite să zăbovim prea mult în așteptare.

Cunoaștem cele 6 regate și locuitorii lor: Regatul de Cristal — zâne și spiriduși; Regatul de Diamant — elfii; Ținutul de fier — goblini; Regatul de foc — troli; Ținutul dintre Ape — sirene, nimfe și driade; Regatul ființelor magice înaripate — grifoni și păsări simurgh.

Pe măsură ce își țese magia, Roxana Neguț ne prinde în mrejele cărții sale, și asemeni copiilor, imaginația este solicitată din plin. Ne vin în ajutor și ilustrațiile deosebite și stilul fluid și plin de energie al cărții. Astfel că, pagină după pagină, avem parte de aventuri aparte, de povești din care se poate învăța câte ceva, de lupte și armonie în funcție de situație.

Întâlnim cele mai puternice 3 zâne din Regatul de Cristal: Zâna Luminii, pe cea a Nopții și pe cea a Anotimpurilor, și aflăm povestea lor.

”Toate trei sunteți bune, înțelepte, puternice, dar vă lipsește cel mai important lucru din viață: echilibrul. Vedeți voi, ziua fără noapte nu are rost, iar noaptea fără zi nu înseamnă nimic, după primăvară trebuie să urmeze vara, apoi toamna și iarna, căci această alternanță asigură echilibrul naturii și al vieții pe pământ. Sunteți puternice toate trei, dar împreună cred că veți deveni o forță de neînvins.”

În Tinutul de Fier al goblinilor îl cunoaștem pe Art. Goblinii erau creaturi care dormeau ziua și munceau noaptea, trăiau în păduri întunecate și nu prea intrau în contact cu alte creaturi fantastice. Erau creaturi urâtele care puteau stârni frica în orice om care îi vedea. Puteau pătrunde în visele muritorilor și le provocau coșmaruri și spaime care-i amuzau, dar numai oamenilor răi și mincinoși.

Totul până la Art:

”Era un goblin bun, blajin și foarte pașnic. Nu îi plăcea să ia parte la veșnicele certuri aprige dintre goblini sau să omoare micuțele ființe ce trăiau prin peșteri: râme, cârtițe sau alte creaturi nu prea drăguțe ale naturii. Nici măcar să bântuie visele oamenilor răi nu îi plăcea.”

Ei bine, povestea lui Art este una specială. Dar vă las pe voi să o descoperiți.

Noi pornim mai departe, străbatem munți și văi sau mai bine zis, pagini după pagini, până în Regatul de Diamant unde-i cunoaștem pe elfi.

Marea majoritate dintre noi, când ne gândim la elfi îl vedem pe Legolas al lui Tolkien, dar aceștia erau forțe ale luminii, cele mai puternice ființe vrăjite. Erau păzitorii unor comori nemaiîntâlnite, cu puteri magice bune sau rele.

În această poveste doi troli reușesc totuși să pătrundă în ținutul elfilor și le-au furat puterea, dorind să le ia regatul.

”Voiau cu toată ardoarea să obțină obiectele vrăjite pentru că, doar cu ajutorul lor, puteau stăpâni toate cele șase regate.

Astfel, Erwin, un troll bătrân, și Irvin, fiul său, au reușit să pătrundă în ținutul fermecat al elfilor și să-și ducă la îndeplinire planul.”

Și tot așa, din poveste în poveste, alături de fiecare ființă vrăjită, mai bună ori mai rea, pornim în aventuri fantastice unde binele se luptă cu răul la fiecare pas.

O lectură magică! O clipă de visare, o călătorie fantastică în lumea basmelor unde întâlnim oameni și ființe magice curajoase și dispuse să apere pământul, să își pună puterea în slujba binelui. Așa cum există și creaturi negre la suflet, care își doresc numai distrugere și întuneric.

Autoarea Roxana Neguț știe cu siguranță cum să ajungă la copilul care crede în magie dar și la adultul care este prins în problemele vieții de zi cu zi, pe care nu îl lasă impasibil.

Fantasticul tărâm al poveștilor fără sfârșit este cartea pe care o recomand cu drag fiecărui copil, indiferent de vârstă. Plină de aventuri de neuitat, oferind șansa de a distinge între bine și rău, făcând cunoscute poveștile creaturilor vrăjite legendare.

Rând pe rând aflăm povestea tronului fierbinte din Regatul de Foc; a reginei nimfe Azaly și a muritorului Arthur; a regelui grifon Nyx și a păsărilor sale simurgh. Citim despre aventurile spiridușilor din Pădurea de Argint, dar și despre gnomii din Tărâmul de Nicăieri. De asemenea descoperim și povești deosebite din Ținuturile Oamenilor, povești pline de curaj, de bunătate și înțelepciune.

”Încercări, confruntări, lupte, povești de iubire, toate acestea s-au întâmplat demult, la începuturile lumii.”

Și fiecare personaj a devenit un erou a cărui poveste deosebită v-a încântat, un model de la care aveți ce învăța.

Recomand cu drag acest periplu prin lumea basmului, oferit nouă de Roxana Neguț, autoare plină de talent.

Mulțumesc editurii UP pentru exemplarul oferit spre recenzie.

10 gânduri despre &8222;Fantasticul tărâm al Poveștilor fără Sfârșit de Roxana Neguț&8221;

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.