CAIETUL Roman ilustrat pentru copiii care cresc de Ioana Chicet – Macoveiciuc

Titlul: CAIETUL Roman ilustrat pentru copiii care cresc

Autoare: Ioana Chicet – Macoveiciuc

Editura: Univers

Ilustrații: Miruna Pancu

Seria: CAIETUL, volumul 2

Anul apariției: 2021

Număr de pagini: 94

“Dacă, în primul volum al seriei, un autor misterios răspunde în jurnalul Murei la întrebările ei sensibile și complicate, în acest volum întrebările vin de la colegii Murei, de la părinții lor și chiar de la doamna învățătoare.

De ce sunt fetele atât de diferite de băieți? Trebuie să am copii când o să fiu mare? Sunt un om rău dacă-mi vine uneori să fac lucruri rele? Cum arată persoanele de încredere? De ce ne uită oamenii?”

“Orice ar face părinții, copiii lor vor crește, vor pune noi și noi întrebări, iar Caietul le oferă multe răspunsuri încurajatoare și îi invită ca, în loc să se frământe singuri în căutarea lor, să-și împărtășească gândurile, neliniștile sau visele cu prieteni de toate vârstele.” — Diana Crupenschi, Director Editorial, Editura Univers

Zilele acestea am avut plăcuta surpriză de a descoperi CAIETUL Roman ilustrat pentru copiii care cresc, ajuns la volumul 2, care mi-a poposit la ușă prin bunăvoința celor de la editură.

Mi-a plăcut foarte mult primul volum și curiozitatea m-a făcut să îl iau la citit cu prioritate.

O reîntâlnim pe Mura de data aceasta nemaiavând nici o întrebare importantă la care să-și dorească un răspuns. Dar, îi vine o idee:

“— Ce-ar fi să duc Caietul la școală?”

Este cea mai bună idee pe care a putut să o aibă. Dar la început este luată în râs de colegi și nici chiar învățătoarea nu o crede că un Dătător de răspunsuri îi răspunde acestora. Dar colegul ei Carol o crede.

“De ce sunt unii oameni atât de răi uneori?”

După ce Carol îi pune o întrebare acestui Dătător de răspunsuri, într-un plic, la care primește spre surprinderea lui răspuns, este încântat.

“În orice caz, ceva știu foarte bine: un mod sigur să NU primești răspuns este să NU pui întrebarea.”

Treptat, la școală lucrurile se schimbă. Din ce în ce mai mulți copii își doresc să afle răspunsul la anumite întrebări care îi preocupă, iar Mura și Caietul ei sunt tare ocupați.

Autoarea Ioana Chicet- Macoveiciuc reușește și de data aceasta să îmbine sfaturile utile pentru copii și părinți cu o poveste captivantă din care fiecare poate învăța câte ceva. Cu un stil lejer, fără cuvinte bombastice, folosind propoziții scurte și ușor de înțeles pentru cei mici, CAIETUL Roman ilustrat pentru copiii care cresc poate fi considerat un ghid al dezvoltării intelectuale a celor mici, oferind părinților sprijin pentru abordarea anumitor teme; ori chiar un Dătător de răspunsuri pentru copiii care-l citesc.

“Uneori îmi vine să fac lucruri rele. Sunt rea? (semnat: altcineva decât Sara, sigur – sigur nu Sara)”

Și de data aceasta am remarcat frumoasele ilustrații ce insotesc textul, care ajută micul cititor să înțeleagă mai ușor povestea.

La vârsta Murei, majoritatea copiilor au o sumedenie de întrebări care le apasă umerii și cărora și-ar dori să le afle răspunsul. Dar nu prea îndrăznesc să le pună părinților…

“De ce ne uită oamenii?”

Am citit și acest volum cu sufletul la gură, încântată de modul simpatic al desfășurării acțiunii, aflând cu surprindere cât de diverse sunt preocupările celor mici, dar și cât de profunde.

Iar răspunsurile primite la fiecare întrebare, deși generice, reușesc să liniștească sufletele preocupate.

Oamenii uită ca să se apere de suferință. De exemplu, să zicem că ai un cățel care îți e foarte drag, dar de care nu ai timp să te ocupi, așa că îl duci la țară la bunici și îl lași acolo, unde crezi tu că îi va fi mai bine. Dar sufletul tău e plin de dor și te simți vinovat, nu te mai bucuri de viață și ești mereu trist. Așa că îți distragi atenția ca unei foci prin fața căreia plimbi un pește proaspăt, îți acoperi suferința cu tot felul de activități și haine sau cărți, ca să uiți.”

Treptat, nu doar colegii Murei au întrebări, ci și părinții unora dintre copii, chiar și doamna învățătoare…

“De ce trebuie să murim? (mama Sarei)”

“De unde știm cum arată persoanele de încredere? (doamna învățătoare)”

“De ce sunt fetele atât de diferite de băieți? (semnat: Matei)”

Fiecare dintre întrebările acestea primește un răspuns. Mura este dintr-o dată un mesager al răspunsurilor așteptat cu nerăbdare să facă livrarea.

Autoarea se joacă cu emoțiile pe parcursul lecturii, încurajează comunicarea și liniștește îngrijorările ce pot apăsa sufletul.

Am fost încântată de această carte! Atât eu cât și copiii am discutat pe marginea ei. Cred că fiecare dintre noi am reușit să rezolvăm anumite probleme și să găsim răspunsuri la unele întrebări pe care am tot amânat să le punem.

Pe lângă poveste tare frumoasă, CAIETUL Roman ilustrat pentru copiii care cresc este un impuls ce ne îndeamnă să ne punem propriile întrebări, să căutam răspunsuri, să comunicăm.

Furia și frica sunt două emoții pe care părinții, nu doar ai tăi, ci majoritatea părinților, le simt des, TOCMAI pentru că-și iubesc atât de mult copiii. Îi iubesc atât de mult, încât nu dorm bine noaptea de griji că poate n-au fost mama și tatăl perfect. Atât de mult, încât își doresc să nu greșească deloc, și asta e atât de greu de făcut încât te stoarce de puteri.”

Aventuri, momente de cumpănă, clipe trăite la intensitate maximă alături de Mura, dar și piedici depășite, prietenii înfiripate și încredere.

“Să fie om devine tot mai interesant.”

O carte care poate fi considerată oră la psiholog din anumite puncte de vedere! O carte pe care o recomand din suflet atât celor mari cât și celor mici. Oare ce aventuri o așteaptă pe Mura în continuare?

Mulțumesc editurii Univers pentru exemplarul oferit spre recenzie.

Publicitate

6 gânduri despre &8222;CAIETUL Roman ilustrat pentru copiii care cresc de Ioana Chicet – Macoveiciuc&8221;

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.