Dragoste în Vestul Sălbatic de Laura Frantz

Titlul original: Courting Morrow Little
Autoare: Laura Frantz
Editura: Casa Cărții 
Traducerea: Dana Sisoeva
Anul apariției: 2021
Număr de pagini: 360

“Romanul de față spune o poveste captivantă despre focuri de armă și conflicte rasiale, invidii și gelozii, iubiri și iertări, dar și despre regăsiri neașteptate. Toate, în ținuturile sălbatice ale Americii veacului al XVIII-lea.”


“După o perioadă petrecută la Philadelphia, frumoasa Morrow Little se întoarce în ținutul neîmblânzit de la Râul Roșu, unde tatăl ei este pastor și unde, în copilărie, indienii shawnee i-au ucis mama și sora mai mică, iar pe fratele ei l-au răpit fără urmă. 
Coloniștii americani și indienii shawnee își produc reciproc daune și mai ales victime, într-un război de uzură, fără nicio regulă. În ciuda suferințelor pe care le-a îndurat, pastorul alege calea iubirii și a iertării, primind mereu vizitele tânărului Haină Roșie și ale tatălui lui. Dar inima bună a lui Morrow este umbrită de neiertarea față de indienii care îi calcă pragul, precum și de dorul după fratele pierdut.”

LAURA FRANTZ a început să scrie de la șapte ani și este pasionată de istoria Americii, mai cu seamă de cea a statului Kentucky, unde s-a născut. Romanele ei împletesc ficțiunea cu istoria Statelor Unite. Cărțile ei poartă un profund mesaj creștin evanghelic. 

Prologul romanului ne duce în Kentucke, Râul Roșu, în iulie 1765, unde o întâlnim pentru prima dată pe Morrow, ieșită la scăldat împreună cu fratele ei Jessamyn. 
O zi plină de bucurie… 

“Dar zâmbetul de pe fața lui Jess dispăru brusc. El ridică o mână așa cum face Tata uneori, oprind-o. Tulburată, privi în jur. Dar fratele ei nu privea într-un loc anume, el asculta. Dincolo de larma gaițelor, zborul păsărilor cardinal și șoapta vântului, prin căldura nădușitoare a mijlocului verii și dincoace de peretele de copaci, pătrunse un sunet amenințător. Aerul umed fu străbătut de țipete și strigăte. 
Brusc, Jess începu să înoate spre mal. Morrow îl urmă, dar el se întoarse spre ea și pe fața lui pistruiată se vedea o agitație neobișnuită. 
— Rămâi pe loc — nici să nu te miști — până nu mă întorc!”


Tragedia, sau mai bine zis, indienii shawnee se abat asupra familiei ei în acea zi. Iar priveliștea mamei și surioarei ei omorâte de aceștia îi va rămâne adânc întipărită în memorie pentru mult timp. 

Acțiunea romanului “Dragoste în Vestul Sălbatic” începe în iunie 1778, în Fortul Pitt, Pennsylvania. Tânăra Morrow revine acasă după doi ani de zile cât a stat la mătușa ei, forțată fiind de ocupația britanică din zonă. 

Prezentul se împletește cu amintirea trecutului, oferind cititorului ocazia de a cunoaște viața lui Morrow și a tatălui ei. Tânăra încă este îndurerată de dispariția fratelui și de uciderea mamei și surioarei sale, temătoare cu privire la vizitele celor doi indieni shawnee care continuă să apară în casa lor regulat încă de când tatăl ei l-a vindecat pe băiat. 


După doi ani de absență de la Râul Roșu, Morrow își reintră ușor în vechile obiceiuri. 

“Oare cum, se întreba ea, cum se poate simți cineva liber? Eliberat de frică? Eliberat de trecut? Eliberat de toată durerea ascunsă în suflet?”

Odată cu împlinirea vârstei de 18 ani, tânăra observă că mulți o privesc insistent. Se simte stânjenită. La Râul Roșu vin soldați care să-i păzească de toate necazurile ce se abătuseră asupra lor atât din cauza britanicilor cât și a indienilor shawnee. Maiorul McKie are un impact aparte asupra ei. În prezența lui tânăra se fâstâcește, se înroșește și nu își găsește cuvintele. 

Autoarea Laura Frantz ne ilustrează prin cuvintele sale imagini și peisaje care ne taie respirația, ne înfățișează o natură încă sălbatică, unde omul încă nu a reușit să intervină.

“Dragoste în Vestul Sălbatic”este un roman pe care-l savurezi pagină cu pagină, descoperind informații despre istoria statului Kentucky și evenimentele de la sfârșitul anilor 1700.

“Istovită, încetă să se mai zbată. Amintirile Mamei o înconjurară, încălzind-o, alungându-i panica. Îi urau un bun venit acasă. Pentru o clipită, o văzu pe Euphemia, așa cum fusese cândva: cu păr neted, cu gura ca un boboc de trandafir și cu ochii ca doi nasturi albaștri. 
Am să mor… Doamne, ajută-mă! 
Dar nu apăru nicio rază de lumină, nicio minune prin care apele să fie despărțite. Și atunci cedă, renunță la viața și suflarea ei, cu ochii închiși în fața întunericului. Imediat ce se predă, simți cum altcineva luptă pentru ea. Fu înconjurată de brațele cuiva precum funiile și trasă la suprafață, eliberată din curent. Când își deschise ochii, crezu că visează. Un om o ținea și ea plutea pe deasupra apei, tușind și respirând convulsiv, lenjeria sa de muselină atârnând în jurul ei, în vreme ce el înota cu ea spre mal.”

Este șocată să descopere că salvatorul ei este nimeni altul decât un indian shawnee, fiul lui Înconjurat de Dușman, cel pe care cu ani în urmă, ea și tatăl ei l-au tratat. 

Află despre abuzurile maiorului McKie asupra unor indieni shawnee, despre bătăi până la moarte… Ajunge să se întrebe dacă nu cumva sosirea soldaților la fortul Kentucke face mai mult rău decât bine. 

Autoarea Laura Frantz a redat cu mare claritate luptele interioare ale eroinei, frământările sale permițând cititorului să o cunoască mai bine pe Morrow Little și să îi urmărească pașii timizi pe drumul maturizării.

”Vocea adâncă o copleși și ea își închise ochii. Umbra lui Haină Roșie cădea pe iarbă și pe movila de pământ, deși el se oprise la o distanță respectabilă în spatele gardului. Se ridică încet și își netezi rochia șifonată, nedorind să se uite la el. Cu toate acestea, se trezi studiindu-l. Era atât de înalt, atât de suplu, îmbrăcat într-un amestec uimitor de pânză și piele de căprioară. Soarele aproape că o orbi, dar o izbi strălucirea ochilor lui căprui și cercetă fiecare linie a trupului său bine făcut.”

Privește cu scepticism apariția constantă a lui Haină Roșie și a tatălui său în casa lor, este îngrijorată de ceea ce se poate întâmpla dacă oamenii din fortul Kentucke află despre aceste vizite. Pe de altă parte, nici militarii fortului nu o liniștesc în vreun fel, ceea ce aude despre faptele lor din alte forturi nefiind deloc încurajator. Nu înțelege de ce oamenii nu pot trăi în pace cu indienii.

Pe măsură ce boala tatălui ei avansează, tânăra Morrow își dă seama că iarna următoare va fi singură. Este tristă și îngrijorată privind viitorul, nu știe ce să mai facă pentru a evita atențiile maiorului McKie și încearcă să-și vadă mai departe de viața de zi cu zi.

Tatăl îi dă un sfat foarte util:

“— Ține minte, Morrow, spuse el, cu o umbră de neliniște în tonul său: când îl vei întâlni pe bărbatul cu care vei dori să fii toată viața, vei vrea să fugi spre el, nu departe de el.”

Emoțiile tinerei fluctuează, aceasta nefiind sigură ce ar trebui să facă. Față de McKie simte doar repulsie și teamă. Față de Haină Roșie își schimbă sentimentele, asta și datorită faptului că a ajuns să îl cunoască mai bine. Totuși, nu este pregătită să ia o decizie cu privire la viitor, cu atât mai puțin al ei.

Morrow Little este un personaj puternic și curajos, ce nu se lasă doborâtă de piedicile apărute în cale. O luptătoare, care își recunoaște temerile, care își face griji atât pentru ea cât și pentru cei din jur.

“Dragoste în Vestul Sălbatic” este un roman care reține atenția cititorului, îi stârnește curiozitatea, permite accesul spre istoria locului. Plin de informații, ilustrând într-un stil aparte tensiunile dintre indieni, britanici și americani, oferă o poveste captivantă și plină de emoție, cu multe răsturnări de situație.

Autoarea Laura Frantz m-a făcut să savurez poveste tinerei Morrow Little, cu viața grea dusă la frontieră, printre pericole și lupte pentru teritoriu.

O poveste de viață ce îmbină istoria cu disensiunile rasiale și cu problemele inimii ce nu cunosc nici o limită. Este povestea lui Morrow Little și a grijilor și piedicilor din viața ei, o lecție despre iubire, curaj și încredere în Dumnezeu.

Avem parte de răsturnări de situație neașteptate, de călătorii minunate prin teritoriile Americii. Cunoaștem triburile indiene și credințele acestora, modul lor simplu de a trăi și de a aprecia natura.

Decide să apuce ceea ce își dorește, să urmeze calea pe care i-o arată inima, sperând că alegerea ei îi va aduce pace în suflet și bucurie. Astfel se căsătorește cu Haină Roșie, metisul pe care multă vreme a încercat să îl ignore…

Dar lucrurile sunt tare departe de a se liniști. Cei doi tineri mai au un drum lung de străbătut și probe de trecut.

O lectură pe care o recomand cu drag nu doar iubitorilor de literatură creștină, ci și pasionaților de istoria Americii, de Vestul Sălbatic și luptele cu triburile indiene.

“O, Haină Roșie, ce ai făcut? În mulțimea umbrelor apusului, simți cum se consolidează legătura dintre ei și cum se adâncește propria ei confuzie.”

Nu am realizat cum au zburat paginile până nu am ajuns la finalul acestei povești pline de aventură și pericol, de iubire și curaj.

Împreună cu soțul ei, Morrow străbate ținuturile pentru a ajunge în satul lui Haină Roșie. Pe parcursul călătoriei simte o libertate pe care nu a mai întâlnit-o nicicând până acum. Uimită de frumusețea ce-i iese în cale, urmărindu-și cu aviditate soțul, tânăra este ușor intimidată de ceea ce va descoperi în satul indian și de modul în care va fi primită. Dar Haină Roșie îi promite că nu o va scăpa din ochi.

Observăm treptat cum cei doi interacționează, la început timid pentru ca apoi să capete din ce în ce mai multă încredere. Această călătorie le este benefică, oferindu-le timp pentru a se cunoaște.

“— Un metis nu aparține nimănui, roșu sau alb, îți amintești?

— Îmi aparții mie, spuse ea blând.”

Dragoste în Vestul Sălbatic este o lectură intensă, o lecție de istorie și o poveste de dragoste ce trece dincolo de bariere rasiale, lupte pentru teritorii sau dușmănii, unind două suflete pereche.

“Dragostea acoperă totul, crede totul, nădăjduiește totul, suferă totul.”

12 gânduri despre &8222;Dragoste în Vestul Sălbatic de Laura Frantz&8221;

  1. Recenzia este deosebită! Romanul este de mare clasă! Dar…Cartea prezintă şi o realitate din istoria U.S. O realitate pe care nu avem dreptul să o negăm, dar nici să ne punem cenuşă-n cap! Până nu ne asumăm trecutul, până nu facem pace cu el, viața va sări de pe calea dreaptă! Retoric întreb: când va fi interzisă!?!?

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.