Între două fronturi de Oana David

Titlul: Între două fronturi

Autoare: Oana David

Editura: Hyperliteratura

Anul apariției: 2021

Număr de pagini: 592

“Cu inima împărțită între loialitatea față de țară și iubirea pentru un ofițer german, Lulli Leonida- Lăzărescu, soție -trofeu și o femeie înaintea epocii sale, trăiește o aventură pasionantă, ce o duce din Bucureștiul boem al Athenee Palace-ului și Capșei, mișunând de spioni și informatori, de ofițeri și diplomați nemți și soțiile lor, până în Berlinul bombardat de după război, odată cu schimbarea hărții Europei.”

Cu o copertă frumoasă, plină de mister, romanul se cere citit. După descriere, nu cred că mai rezistă cineva să nu afle povestea plină de sentimente și lupte interioare a lui Lulli Leonida – Lăzărescu. O poveste impresionantă!

OANA DAVID s-a născut în 1985 la Ploiești și a locuit în Suceava, Cluj, București și Brașov, unde trăiește și astăzi. A studiat Limbile Străine și Jurnalismul, iar acum, la 35 de ani, pentru că iubește literatura, a devenit din nou studentă, la Litere. Este un mic antreprenor, copywriter, scriitoare și cititoare avidă. Este căsătorită, are o fetiță, un cățel și foarte multe cărți. “Între două fronturi” este romanul ei de debut, scris și documentat în mai bine de trei ani.

O lectură deosebită, care te prinde chiar de la primele fraze și-ți taie respirația. Acțiunea romanului se desfășoară în perioada 1938 – 1948, o are în prim plan pe Lucreția (Lulli) Leonida – Lăzărescu, soția trofeu a lui Barbu Leonida – Lăzărescu, o eroină puternică și curajoasă, o femeie care merge înainte indiferent de câte ori viața o trântește la pământ și pe Heinrich von Reinhardt, ofițer german, pilot de vânătoare și nepot prin alianță al cuplului Leonida – Lăzărescu.

“Cine ar fi crezut că în urmă cu doar câțiva ani stăteam și studiam ore întregi la pian, că într-adevăr cândva cântasem chiar și la Palat, pentru Curtea Regală, și în acompaniasem la pian pe George Enescu, pe scenă la Ateneu, în fața a sute de spectatori, printre râuri de aplauze. De fapt, parcă nici mie nu-mi mai venea să cred.”

Lulli este o tânără soție extrem de plictisită de a mai fi doar un trofeu. Realizăm rapid că nu își iubește soțul, duce o viață plină de reguli și tipare. Dar și când se hotărăște să schimbe ceva…

“Câteodată, rar, când mai devin nostalgică, mă întreb care ar fi fost oare viața mea dacă în ziua aceea fără dată mi-aș mai fi turnat încă un pahar și aș fi rămas acasă.”

Între două fronturi — o luptă între datorie și sentimente.

Autoarea Oana David ne permite să aruncăm o privire în vremurile demult apuse, să înțelegem modul cum se desfășurau viețile celor avuți, să simțim atmosfera anilor 1938 – 1948.

Alături de Lulli pornim pe calea amintirilor aflând astfel despre trecutul ei, copilăria petrecută alături de tată în cârciuma deținută de acesta în Calea Griviței, apoi despre visurile ei de a deveni cineva și despre căsătoria cu Barbu, care a curtat-o mult timp și pe care l-a acceptat deoarece îi putea oferi statutul pe care și-l dorea.

“Ochii ni s-au întâlnit de-a lungul distanței dintre noi. Pentru o clipă, am crezut că inima mi se va opri în piept.

El m-a privit timp de câteva momente, rece și îngândurat, apoi și-a întors ochii către interlocutorii săi, fără vreun semn că m-ar fi recunoscut.”

Între două iubiri — viața între pasiune și statut social.

Prin ochii lui Lulli vedem schimbările socio- politice și culturale, suntem martorii apusului unei epoci.

Un roman complex, bine scris, ce împletește în paginile sale o poveste de iubire interzisă, o lecție de istorie, fotografia unei Europe măcinate de rănile și distrugerile războiului, un tablou sumbru, trist și plin de speranță în același timp.

Urmărim maturizarea lui Lulli, survenită odată cu experiențele de viață — fericite și triste, vedem tăria unei femei care găsește puterea de a merge mai departe chiar și atunci când speranța este infimă.

Asistăm la jocuri politice, alianțe și dușmanii, la vorbe spuse de fațadă și sinceritate păstrată în propriile gânduri.

“— Cu siguranță că va fi război. Istoria este ciclică și repetitivă. Iar specia omenească n-a fost niciodată în stare să învețe ceva din propriile greșeli.”

Heinrich spune un adevăr general valabil, care nu s-a schimbat de-a lungul timpului.

O dragoste interzisă se înfiripă între cei doi, trecută sub tăcere, pe care niciunul dintre ei nu au curajul să o declare. O dragoste imposibilă, pe fondul unui context socio-politic exploziv.

Tragedii, dureri, pierderi, conversații de complezență și sentimente care trebuie păzite cu strășnicie departe de ochii lumii. Cam așa decurge viața lui Lulli.

“A făcut o jumătate de pas în lateral, ca și cum ar fi voit să treacă pe lângă mine, dar s-a oprit chiar în fața mea. Și, fără niciun avertisment, mi-a luat capul între palme, și-a lipit fruntea de a mea și, pentru prima oară după atâta vreme, i-am simțit din nou răsuflarea pe față. Nu m-a sărutat, a fost numai promisiunea unui sărut, dar eu, mai mult din instinct, fără să conștientizez cu adevărat ceea ce făceam, mi-am așezat palmele peste ale lui și am rămas așa alte câteva secunde, atât de aproape încât îi simțeam inima bătând lângă a mea; exact ca în noaptea aceea albastră și senină, puzderie de stele, din Orient Express-ul ce se întorcea la București, când stătusem tot așa, unul lângă altul, pe aceeași pernă, față în față, nemișcați, cu frunțile atingându-ni-se și răsuflările amestecate, și când eu știusem, fără nici cea mai mică urmă de îndoială, că mă îndrăgostisem de el.”

O lectură care ne prinde în mreje și captează atenția. Intensă, plină de informații istorice, de umbre și tristețe, de sentimente imposibile și de decăderea unei epoci. Luăm parte la distrugerea unui continent, datorită ideilor unui om care a reușit să dezbine un continent întreg.

Oana David reușește să creioneze nu doar contextul politic sau social al vremii, ci și să ne ilustreze puterea unei femei, tăria de care dă dovadă în înfruntarea vicisitudinilor vieții.

A creionat un personaj feminin fascinant! Lulli este o combinație de tărie și feminitate, de fragilitate și putere.

Între două fronturi — roman document, ce evocă o perioadă dramatică din istorie.

Cartea aceasta este una dintre cărțile care reușește să ajungă la sufletul oricărui cititor, fie el romantic, pasionat de al doilea război mondial, iubitor de istorie sau de romane pline de drame și suspans. O lectură pe care o recomand din suflet! Cu un final care rămâne de descoperit.

Mulțumesc autoarei pentru exemplarul oferit spre recenzie.

Publicitate

2 gânduri despre &8222;Între două fronturi de Oana David&8221;

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.