Amor Adorare Alienare de Emanuela N. Șoimu

Titlul: Amor Adorare Alienare

Autoare: Emanuela N. Șoimu

Editura: Cartea Ta

Anul apariției: 2020

Număr de pagini: 590

“Gruparea de nuvele ample sau micro-romane abordează tema iubirii în trei ipostaze: căsătoria sau amorul conjugal, proteic și eroziv, adulterul sau dragostea interzisă, implicând venerarea ființei dragi până la anihilarea propriei identități, respectiv incestul sau dorința morbidă de a obține dragostea celuilalt. Prezentarea realistă se îmbină cu intruziunea pasageră a elementului supranatural, semn al fantasticului, dar și al lumii visului sau subconștientului.

“Păpușa” descrie un mariaj fericit, deși Valer nu simte distanțarea de soția la care ține nebunește. Tentativa de sinucidere a Magdei e urmată de vizitarea casei a patru surori, unde protagonistul semnează un “contract de fericire”, iar femeia primește o păpușă. În scurt timp Valer obține bani și faimă, dar pentru Magda agonia continuă.

“Îngerul” e povestea unor tineri, el student la drept, ea o exaltată țigancă minoră, dornică să fugă de acasă. În ciuda tuturor, Sebastian acceptă propunerea micii vrăjitoare, sperând că va putea împăca pasiunea cu legea și morala, fapt ce îi aruncă într-un infern psihic.

În “Vipera”, verii primari care au copilărit împreună se revăd peste ani. Alex, student ambițios, intenționează să se căsătorească cu fiica unui bogătan, dar Cristina, adolescenta rebelă, vrea să își seducă vărul și reușește. Când înțelege greșeala, Alex o alungă, dar verișoara, neputând renunța la visele ei romantice, revine în ziua nunții.”

M-a atras coperta și titlul. Descrierea însă, mi s-a părut bombastică, mult prea pedantă pentru subiectele pe care le abordează. Nu pot spune că nu mi-a stârnit curiozitatea, dar o reținere tot am… Mi-ar fi plăcut ca descrierea cărții să se adreseze tuturor celor interesați de lectură, nu doar celor care reușesc să treacă de primul paragraf al copertei finale.

Cu toate acestea, fiecare poveste în parte are ceva care impresionează, atrage cititorul și-l face curios să descopere subtilitățile fiecărei povești în parte, jucându-se cu emoțiile și sentimentele cititorului.

Emanuela N. Șoimu reușește prin scriitura sa să transpună un tablou plin de mister, cu diverse tente psihologice, complex și ușor de citit în același timp.

“Păpușa” îi aduce în prim plan pe Valer și pe Magda, soția sa. Un cuplu atipic, aș spune. Diferiți, dar care par a se completa unul pe celălalt.

“O lăsă să se îndepărteze și se așeză la loc pe stânca lui. Erau puține astfel de momente în viața lor, dar ele existau și dorea să le savureze din plin, să nu piardă nicio secundă din beatitudinea clipelor în care erau numai ei doi, singuri, fericiți, oarecum naivi și inocenți, ca doi copii care nu țin cont de nimic, pe care nu îi interesează altceva nimic decât micile lor jocuri și nevinovate pasiuni trecătoare. În cazul lor nu era neapărat vorba de patimi efemere, ci doar de momente scurte, pasagere, pe care reușeau să le fure lumii și curgerii implacabile a timpului. Însă atât cât erau, ceasurile acelea erau ale lor și numai ale lor, iar el voia să le trăiască din plin, la maximă intensitate, fără niciun alt gând sau preocupare.”

Cei doi sunt un cuplu interesant, care funcționează bine împreună, cu personalități proprii distincte, adesea complet opuse. Valer este un bărbat care-și iubește enorm soția, dar este atât de nepăsător în unele privințe. Nu încearcă să o înțeleagă în profunzime, ba mai mult, am avut senzația că se teme de anumite unghiuri ale personalității acesteia, nedorind să vadă în profunzimea sufletului ei.

Magda pare a fi mereu un yo-yo emoțional, antagonică, nehotărâtă, mereu la poli opuși: ba tristă sau furioasă, ba fericită și exuberantă.

“Din punctul lui de vedere nu stai lângă o femeie și nu te căsătorești cu ea pentru că ți-a făcut un copil, nu te apropii mai mult de ea în clipa în care familia a mai crescut cu un membru. Pe o femeie o dorești și te simți legat de ea pentru că așa simți, din tine, pentru că o vrei, pentru că o iubești fără să poți explica de ce și care sunt motivele dragostei tale. De o femeie te simți sau nu te simți legat, o dorești sau nu, vrei să fii o viață întreagă cu ea sau nu.”

Și totuși, Magda îi spune că se simte singură și că-și dorește un copil…

Un punct de cotitură în relația celor doi soți este tentativa de sinucidere a femeii, aceasta fiind salvată la timp de soțul ei. Dar, psihiatru nu a reușit să scoată nici un cuvânt de la ea, nici Valer, Magda izolându-se în muțenia ei. Abia când o externează din spital aceasta spune un singur cuvânt: mulțumesc.

Odată cu dorința Magdei de a vizita o casă ale cărei balcoane erau pline de păpuși, povestea de față pare a lua o turnură fantastică, oarecum ireală, cu modificări semnificative. Este deconcertant și ușor înfricoșător pentru Valer, pe măsură ce conștientizează aceste aspecte.

Trei nuvele de o intensitate emoțională aparte, profunde lecții de viață. Ne învață să fim atenți la nevoile celorlalți, să apreciem ceea ce avem și să ne asigurăm că ceea ce credem că știm și realitatea sunt la fel.

“Îngerul” este povestea unui student la drept îndrăgostit de o țigancă minoră. O poveste cu multe întorsături, cu înțelesuri multiple, cu lecții de viață pe care fiecare dintre noi le poate deprinde și aplica în propria viață.

Autoarea reușește să ne taie respirația cu fiecare nouă nuvelă.

Amor Adorare Alienare — lecții prețioase de viață.

Sebastian are 24 de ani, e student, iar împreună cu prietenul său Doru se adăpostesc într-o peșterăîn timpul unei furtuni, care i-a surprins când coborau de pe munte. Aici o cunoaște pe Agata, o țigăncușă de 15 ani care-l surprinde și fascinează, trezind în sufletul lui emoții nemaiîntâlnite.

Ba mai mult, începe să se vadă cu ea pe ascuns, află mai multe despre ea și este șocat să afle cât de crud e bătută de tatăl ei pentru că refuză să se mărite cu cel căruia i-a fost promisă…

“Sunt țigani și țigani vor rămâne în veci!” Era simplu și aparent corect, dar pentru el, de când o întâlnise, normalitatea nu mai era normalitate, morala era cumva amorală, iar justiția trebuia să fie și mai oarbă ca înainte. Știa că nu trebuia să cadă pradă unor emoții de moment, unor senzații, poate puternice și oneste, dar nepotrivite împrejurărilor. Nu trebuia să se arate prea impresionat de istoria ei și nici măcar de acele vânătăi oribile, detașarea fiind probabil cea mai bună atitudine. Numai că… nu putea.”

Am pătruns într-o lume aparte, unde o țigancă tânără trebuie să se adapteze lumii moderne, unei societăți cu reguli și legi care trebuie respectate.

Sebastian și Agata au parte de o poveste plină de suișuri și coborâșuri, a cărei finalitate vă invit să o descoperiți singuri.

Emanuela N. Șoimu a fost o surpriză plăcută. Această carte ne dezvăluie un imens potențial, talentul de a îmbina realul cu fantasticul, de a aduce în prim plan personaje comune și-n același timp deosebite, dar și talentul de a oferi lecții de viață prin intermediul nivelelor sale pline de emoție și suspans.

Amor Adorare Alienare — o serie de nuvele captivante, pline de suspans și emoție.

“Vipera” este o lectură șocantă, care depășește cu siguranță normele morale și sociale, abordează subiecte tabu, fascinează. Pe aceasta vă invit să o citiți și să vă formați propriile impresii.

Fiecare nuvelă ne vorbește despre sentimente, iubire dincolo de margini, condimentate cu un strop de fantastic suficient cât să ne facă să citim cu sufletul la gură fiecare nouă pagină. Suntem trecuți prin gama variată a emoțiilor, asaltați de toate trăirile personajelor.

O lectură de-a dreptul încântătoare, pe care o recomand cu drag.

Mulțumesc editurii Cartea Ta pentru exemplarul oferit spre recenzie.

Publicitate

6 gânduri despre &8222;Amor Adorare Alienare de Emanuela N. Șoimu&8221;

  1. Foarte frumoasa recomandarea, imi lasa impresia unei scriituri de calitate. Sunt de acord, adeseori sinopsisul prea elitist poate reduce din numarul doritorilor de lectura, care si asa nu este extrem de mare, chiar daca poate fi atragator pe anumite nise.
    Multumesc pentru recomandarea interesanta!

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.