Câteva motive să iubești viața de Matt Haig

Titlul original: Reasons to stay alive

Autor: Matt Haig

Editura: Nemira

Traducerea: Cosmina Moroșan

Anul apariției: 2018

Număr de pagini: 234

“La 24 de ani, lumea lui Matt Haig s-a prăbușit. Nu reușea să mai găsească niciun motiv pentru care să iubească viața. Aceasta este povestea adevărată a depresiei sale și a modului în care a reușit să depășească o boală care-l dusese în pragul sinuciderii.

Emoționantă, amuzantă și, în cele din urmă, optimistă, cartea lui Matt Haig depășește granițele memoir-ului sau ale volumelor self-help, devenind o pledoarie pentru a trăi mai frumos și, mai ales, pentru a ne ajuta să găsim câteva motive bune ca să iubim viața.”

“Nu este doar o carte de self-help, ci un răspuns personal, intens și creativ la o perioadă de criză profundă și relatarea felului în care un om s-a întors de pe marginea prăpastiei.” — The Guardian

O lectură interesantă, asta pot să spun! O lectură cu tente motivaționale, autobiografică, o lecție pentru cei care se luptă cu depresia.

Un roman împărțit în 5 părți: Căderea, Aterizarea, Ridicarea, Viața, A fi. Fiecare dintre ele reprezintă o etapă a depresiei, conștientizarea acesteia și lupta cu ea; dar și aprecierea vieții.

Nu pot spune că această carte mi-a plăcut, dar nici că mi-a displăcut. Pur și simplu a fost o lectură interesantă, care m-a convins pentru totdeauna că răspunsul este în noi înșine, că avem puterea de a repara ce merge rău. Dar, cu siguranță nu-mi doresc să mai citesc astfel de cărți.

“Credeam, pur și simplu, că urmează să mor. Iar apoi, inima mea a început s-o ia razna. Apoi eu am început s-o iau razna. M-am cufundat rapid, căzând într-o realitate nouă, claustrofobică și sufocantă. Și avea să dureze mai bine de un an până să mă mai simt din nou măcar pe jumătate normal.”

Autorul Matt Haig ne oferă propriile sale experiențe pentru a detecta ce se întâmplă cu psihicul nostru, pentru a ne ghida în propriile sentimente.

Câteva motive să iubești viața — o incursiune autobiografică în depresie și panică.

O lectură cu tentă psihologică. O carte care se citește ușor și care te ajută să observi simptomele, să înțelegi pașii, dar și să detectezi dacă ți se întâmplă și ție așa ceva.

Vedem cum mintea îți poate juca feste ce pot avea efecte neașteptate și dramatice asupra corpului. Cum te lupți cu propriile gânduri și emoții, cum ajungi să nu mai vezi luminița de la capătul tunelului.

“Cu atât mai groaznic e că depresia e o boală atât de cruntă, încât cei care se sinucid din cauza ei o fac în moduri în care nu ar face-o din alte motive de boală. Și, totuși, oamenii cred în continuare că depresia nu e mare lucru. Dacă ar crede altceva, n-ar spune lucrurile pe care le spun.”

A fost o experiență interesantă citirea acestei cărți. Recunosc că nu m-am confruntat niciodată până acum cu asemenea gânduri. Da, în viața fiecăruia dintre noi cred că au fost clipe când ne-am dorit să o luăm pe alt drum, să alegem altceva. Chiar și eu îmi văd viața și-mi doresc să fie diferită decât este, dar nu mă bate gândul să renunț la ea. Departe de mine acest gând!

Cu toate acestea, am apreciat că autorul a decis să ne împărtășească experiența sa. Astfel, am avut ocazia să înțeleg cu ce se confruntă o persoană depresivă, anxioasă, care nu-și dorește decât să moară. Și am apreciat că a luptat cu această boală, că au fost persoane în jurul lui care au luptat alături de el.

“De ce se sinucid atât de mulți bărbați? Ce nu e în regulă?

Răspunsul cel mai comun e că bărbații, în mod tradițional, văd boala mintală ca pe un semn de slăbiciune și sunt reticenți în a cere ajutor.”

Câteva motive să iubești viața — un îndemn la pozitivitate sau o luptă constantă cu abisul.

Un roman care te ajută să înțelegi, să detectezi și să îți dorești să observi partea plină a paharului. Dar și un îndemn de a conștientiza cu adevărat că depresia este o boală care, netratată la timp, poate avea efecte dramatice.

Nu vă pot spune decât că am citit cartea, paginile au zburat efectiv, încercând să descopăr cum a reușit autorul să lupte cu această boală atât de răspândită. Clar, cartea te lasă cu respirația tăiată și te ține cu inima-n gât pe tot parcursul lecturii.

“Și, odată ce începem să ne revenim și să trăim din nou, o facem cu alți ochi. Lucrurile devin mai clare, iar noi devenim conștienți de lucrurile pe care nu le vedeam înainte.”

Fiecare dintre noi putem trage propriile concluzii, face comparații între ceea ce a experimentat autorul și ceea ce am experimentat noi în anumite situații, putem învăța sau putem să tratăm cartea drept autobiografie și atât.

Ce concluzie am tras eu la finalul lecturii?

Pentru binele personal este util să discutăm despre ceea ce ne frământă, să încercăm să găsim soluții. Iar atunci când ceva nu merge bine, să schimbăm direcția.

Un curs intensiv de experimentare, de înțelegere și cunoastere. Dar și un mod de a te apăra de pericolul modern: depresia.

“Câteva motive să iubești viața” ne arată că viața te pune la încercare, te doboară, dar când ești suficient de curajos să nu cedezi, găsești și motive pentru a te ridica mai puternic și de a merge mai departe.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.