Seria “Stăpânul Inelelor” de J. R. R. Tolkien

Titlul original: The Lord of the Rings

Autor: J. R. R. Tolkien

Editura: Adevărul holding

📚 Frăția inelului

O lectură magistrală! Nu degeaba se spune despre maestrul J. R. R. Tolkien că este părintele fantasyului epic.
O poveste plină de savoare, pericole, obiceiuri și seminții magice străvechi. Lupta constantă cu răul ce amenință distrugerea pământului.
Un inel este declanșatorul tuturor acestor evenimente ce aduc laolaltă vrăjitori, hobbiți, elfi, gnomi și oameni. Este inelul lui Sauron, iar acesta este hotărât să pună mâna pe el prin orice mijloace.
Astfel, pornim într-o călătorie fantastică, plină de pericole știute sau neștiute, unde întâlnim locuri uimitoare și magice.
Avem parte de o aventură care ne ține captivi între paginile cărții, ne taie răsuflarea.
În centrul acțiunii avem patru hobbiți curajoși: Frodo, Sam, Pippin și Merry. Aceștia sunt hotărâți să distrugă inelul și destul de curajoși încât să-și riște viața. Acțiunii lor se alătură vrăjitorul Gandalf, elful Legolas, pribeagul Aragorn, gnomul Gimli și Boromir. Aceștia 9 sunt cei a căror misiune le poartă pașii prin ținuturi deosebite, unde avem parte de întâlniri cu diferiți monștrii sau ființe aflate în slujba răului.
“Frăția inelului” este primul volum al trilogiei fenomen “Stăpânul inelelor”. Un volum care ne familiarizează cu cei 9 curajoși care sunt dispuși la orice pentru a-l opri pe maleficul Sauron și creaturile sale abominabile.
O lectură care ți se lipește de suflet, îndeamnă la visare și pune imaginația la treabă. Indiferent dacă au fost vizionate sau nu filmele înaintea cartilor, cred că lecturarea acestei cărți poate aduce noi dimensiuni universului creat de autor.
Frodo este imaginea simbol a faptului că ceva mic — hobbiți, în speță— poate răsturna carul mare. O ființă mică poate însemna șansa omenirii la eradicarea răului.
Fiecare dintre personaje sunt creionate aparte, cu părți bune și rele, cu dorințe proprii care pot face din ei oameni slabi sau puternici.
Prima parte a trilogiei ne poartă în ținutul elfilor unde se crează frăția și unde Frodo decide să ducă misiunea până la final. Să distrugă inelul. Deci, trebuie să pătrundă în Mordor.
O carte fascinantă!

📚 Cele două turnuri

Odată cu moartea lui Boromir și capturarea hobbiților de către orci, pare că “Frăția inelului” s-a destrămat iar Aragorn simte că a eșuat. De aici, fiecare pornește pe drumul lui, iar volumul de față îi urmează pe fiecare în parte prin încercările la care sunt supuși.

Aragorn, Gimli și Legolas pornesc în urmărirea orcilor care i-au luat cu ei pe Merry și Pippin, în timp ce Frodo și Sam își văd de calea lor. Astfel, călătorim prin ținuturi periculoase, unde pericolul pândește atât dinspre Sauron cât și dinspre Saruman. Merry și Pippin reușesc după îndelungi încercări să scape din mâinile orcilor și se refugiază în Pădurea Bătrână, unde îl întâlnesc pe Arborebărbos, un ent care îi ajută să străbată pădurea.

O acțiune complexă, unde ființe magice luptă fie de partea binelui, fie de partea răului. Acțiunea plină de suspans nu ne permite să lăsăm cartea din mână, fiind captivați de multiplele răsturnări de situație și de legendele pe care le aflăm pe parcurs.

Reapare Gandalf, devenit între timp Călărețul Alb, care-i reîntâlnește pe Gimli, Legolas și Aragorn. Le schimbă direcția, spunându-le că hobbiții sunt cu Arborebărbos și că au propria lor misiune de îndeplinit. Între timp, ei vor merge la regele Theoden, care are nevoie de ajutor. Astfel că acțiunea se mute pe acești patru eroi care încearcă să stăvilească răul în timp ce Merry și Pippin au propria lor bătălie de purtat, iar Sam și Frodo sunt imposibil de ajuns.

Gandalf îi conduce pe regele Theoden și ai lui împreună cu Legolas, Aragorn și Gimli spre Isengard. Aici se reîntâlnesc cu Merry și Pippin, cu enții care au distrus orcii creați de Saruman. Poveștile sunt puse cap la cap și află fiecare ce a făcut celălalt în timpul cât au fost despărțiți.

Partea a doua a cărții se concentrează mai mult pe călătoria lui Frodo și a lui Sam, pe înțelegerea pe care o fac cu Gollum, și descoperim toate întunecimile și creaturile grotești care trăiesc în smârcuri. De asemenea, putem observa cum Gollum încearcă să-i învrăjbească pe cei doi prieteni, cum încearcă să pună mâna pe Neprețuit și să îl păstreze pentru el.

O lectură care ne pune la încercare imaginația, ne duce în universul întunecimii, în ținutul plin de pericole al lui Sauron.

📚 Întoarcerea Regelui

Primii sosiți în Gondor — regatul de care are grijă Denethor — sunt Gandalf și Pippin. Fiecare dintre ei cu propriile sale misiuni, încercări și secrete a căror vreme de a fi dezvăluite încă nu a sosit.

Merry, în schimb, pornește alături de seniorul din Rohan, despărțindu-se de Aragorn, Legolas și Gimli. Aceștia, alături de cei doi fii ai lui Elrond și de cavalerii Dunedain pornesc pe Calea Morților. Misiunea lui Aragorn este primejdioasă, dar speră să obțină ajutor pentru a salva Gondor-ul.

Maestrul Tolkien reușește să creeze noi și noi răsturnări de situație, luându-ne prin surprindere. Avem noi și noi legende de descoperit, observăm curajul de care dau dovadă eroii noștri în încercarea de a scăpa lumea de Seniorul Întunecimii.

“Întoarcerea Regelui” este volumul celor mai sângeroase bătălii, al celor mai crunte întunecimi și al speranțelor și curajului. Ființele fantastice luptă alături de oameni întru alungarea întunericului ce amenință Pământul de Mijloc. Mic și mare au locul lor în această bătălie unde dușmanul este cu mult mai numeros.

Din Rohan către Gondor se îndreaptă regele Theoden și armata lui. Dacă vor ajunge sau nu în timp util rămâne de văzut, așa cum Merry, nesocotind porunca regelui, pornește la bătălia cea mare. Bătălie în care regele Theoden își găsește sfârșitul, în care Lady Eowyn reușește să omoare un nazgul și pe călărețul său. Este rănită, crezută moartă, dar viața ei mai are o bătaie.

Între timp, Merry este întristat și speriat de pierderile și întunericul bătăliei. Mulți eroi cunoscuți și mai puțin cunoscuți au pierit la porțile Gondorului. Și mulți aveau să mai piară…

Totuși, ajutorul nesperat vine de la Aragorn, moștenitorul lui Isildur. Acesta împreună cu armata sa reușesc să distrugă armata Seniorului Întunecimii.

A doua parte a cărții ni-l înfățișează pe Sam pătrunzând în Morgul hotărât să-l ajute pe Frodo. Iar în tot acest timp, Gandalf, Aragorn, Legolas, Gimli, Eomer și Pippin sunt la porțile Mordor-ului hotărâți să-i distragă acestuia atenția de la micii hobbiți porniti în misiunea de a distruge Inelul.

De aici, avem parte de cele mai neașteptate răsturnări de situație, de pericole și primejdii nemăsurate, dar și de curajul unor eroi care nu iau în calcul moartea și care nu-și doresc decât să-l alunge o dată pentru totdeauna pe Sauron și creaturile sale grotești.

Autorul ne oferă o poveste împletită din fantastic și legendă, cu seminții mari și mici, cu ființe fantastice cum nu se mai găsesc decât în mituri și basme, dar care inspiră curaj.

Lupta dintre Întuneric și Lumină este creionată cu o desăvârșire aparte, care oferă cititorului o lectură plină de suspans, cu elemente de thriller împletite magistral printre elementele de bază ale fantasy-ului epic.

Avem parte de eroi de legendă, de curaj dincolo de limite, de puterea celor mici și de credința mult prea pusă la încercare. Dar, așa cum era de așteptat, Lumina și Întunericul se înfruntă într-o ultimă bătălie.

Pentru a descoperi ce se întâmplă cu temerarii noștri eroi ai Frăției și cu cei pe care i-am întâlnit pe parcursul acestei serii, citiți “Stăpânul inelelor” a lui J. R. R. Tolkien. Apoi, vizionați filmele realizate după această serie, dacă nu ați făcut-o deja.

14 gânduri despre &8222;Seria “Stăpânul Inelelor” de J. R. R. Tolkien&8221;

  1. Foarte faina recomandarea, intr-adevar una dintre seriile fantasy de capatai. Chiar daca genul cunoaste acum o amploare si o dezvoltare a directiilor cu totul aparte, foarte mult i se datoreaza lui Tolkien si universului sau. O serie excelenta, foarte bine prezentata, iar filmele au fost, la randul lor, foarte bine realizate. ❤

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.