Ultima geană de lumină de Kristin Harmel

Titlul original: The winemaker’s wife

Autoare: Kristin Harmel

Editura: Litera

Colecția: Blue Moon

Traducerea: Mihaela Magdalena Dumitru

Anul apariției: 2021

Număr de pagini: 368

„Champagne, 1940: Ines tocmai a devenit soția lui Michel, proprietarul legendarei case producătoare de șampanie numită Maison Chauveau, când germanii invadează Franța. În timp ce pericolele se înmulțesc, Michel își neglijează căsnicia ca să înceapă să stocheze muniție pentru luptătorii din Rezistență. Ines se teme că totul se va afla, dar pentru Celine, soția pe jumătate evreică a șefului de cramă care lucrează pentru Chauveau, riscul e și mai mare, fiindcă au început să se înmulțească zvonurile conform cărora evreii ar fi ridicați și trimiși spre est, unde îi așteaptă o soartă îngrozitoare.
Atunci când Celine face imprudența de a-și urma impulsul inimii și de a încerca să fie fericită cu orice preț, iar Ines comite o greșeală gravă, în care este implicat un colaborator al naziștilor, ele pun în primejdie viețile celor pe care îi iubesc, precum și existența casei producătoare de șampanie care le este cămin tuturor.
New York, 2019: Liv Kent tocmai a pierdut totul, când excentrica ei bunică franțuzoaică își face apariția pe neașteptate, insistând să-și ia nepoata cu ea în Franța. Însă bătrâna doamnă are un motiv secret pentru această călătorie – și o poveste tragică, veche de mai multe zeci de ani, pe care trebuie să i-o împărtășească nepoatei. Atunci când, în cele din urmă, trecutul și prezentul sunt puse față în față, Liv se trezește mergând pe un drum al izbăvirii care duce drept către pivnițele de la Maison Chauveau.”

„Captivant… o poveste plină de suspans, despre trădări, atât de ordin personal cât și politic, precum și despre curaj și sacrificiu.” – Tampa Bay Times

„Ultima geană de lumină” este un roman cu o poveste ce se împarte pe două fire distincte: trecut și prezent. O poveste din timpul celui de-al doilea război mondial, care are un impact emoțional imens asupra cititorului, fiind în același timp un tablou al unei epoci ce a reușit să scoată tot ce are omul mai frumos, dar și mai urât, la suprafață.

Autoarea Kristin Harmel m-a trecut printr-o largă gamă de emoții, iar la final mi-a oferit o surpriză imensă. A creat o poveste care se întinde pe mai multe decenii, având efecte asupra mai multor generații.
În timp ce suntem martorii invadării Franței de germani în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și asistăm la tragedia care invadează viața lui Michel și Ines și a celor apropiați lor, în Franța anilor ’40, facem un salt în timp și vedem cum Liv trebuie să facă față unei realități triste: un divorț care-i lasă sufletul gol după o căsătorie de 15 ani.

Alternând capitolele, Kristin Harmel face trecerea trecut – prezent mai ușor de înțeles, în același timp atrăgând atenția asupra personajelor cheie ale romanului.

„– Mama mea spunea întotdeauna că o doamnă trebuie să găsească o cale de a rezolva problemele fără să se plângă. Cred că a fost un sfat foarte bun, deși recunosc că n-am ținut întotdeauna seama de el.

– Cu tot respectul, bunico, poate că mama ta n-a avut niciodată de-a face cu infertilitatea și cu un soț care să nu mai suporte nici măcar să se uite la ea.

– Nu, draga mea, ea a avut de-a face numai cu moartea violentă a unui frate în Primul Război Mondial, cu înspăimântătoarele bombardamente de noapte din perioada în care germanii au devastat Franța, iar tatăl meu s-a întors de la Verdun pe jumătate orb și plin de o furie pe care și-o revărsa asupra nevinovaților.”

Astfel, Liv începe să afle bucăți din istoria familiei sale, despre care nu știa nimic. Odată ce secretele încep să iasă la iveală, apar din ce în ce mai multe întrebări căroractânăra își dorește să le afle răspunsul. Iar călătoria în Franța alături de bunica ei pare să îi ofere ocazia ideală de a mai uita de proaspătul divorț prin care a trecut.
Între timp, în Franța lui 1941, în regiunea Reims, situația caselor producătoare de șampanie nu este tocmai bună, ocupația germană făcând ravagii prin rechizițiile lor.

Urmărim cu interes niște personaje captivante fiecare în felul său, cu propriile gânduri ascunse celor din jur, evoluția unor cupluri și problemele cu care se confruntă acestea. De fapt, suntem martorii supraviețuirii! O supraviețuire care lasă cicatrici pe suflete, care dă la iveală decizii proaste și regrete ce riscă să distrugă suflete.

„Julien greșea. Poate că viața lui era magică, dar cea a lui Liv era un dezastru, iar ea n-avea nici cea mai vagă idee cum să repare ceea ce se stricase.”

Autoarea Kristin Harmel ne predă o adevărată lecție despre cultura și istoria Franței pe măsură ce deapănă firul narativ relativ încâlcit al acestei povești captivante.

„Ultima geană de lumină” este o carte care ne poartă pașii prin povestea încâlcită a unor destine cu care viața nu a fost tocmai blând, care ne pune față în față cu deciziile proaste și cu efectele acestora, dar care și oferă șansa unui viitor în care să poți face pace cu trecutul.

Un roman care te prinde în mreje și te surprinde cu adevărat!

Un gând despre &8222;Ultima geană de lumină de Kristin Harmel&8221;

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.