Cavalerii soarelui de Gelu F. Achiș

Titlul: Cavalerii soarelui

Autor: Gelu F. Achiș

Seria: Dalidan Zarthas, volumul 2

Editura: Datagroup

Anul apariției: 2023

Număr de pagini: 512

„După evenimentele din orașul Omda, Dalidan Zarthas și ceilalți supraviețuitori ai legiunilor din Nord sunt nevoiți să se îndrepte spre Sud, în toiul iernii, urmând un traseu dificil. Călătoria lor este marcată de încercări, implicit de noi confruntări cu Sfâșietorii. În același timp, ies la iveală noi detalii șocante vizavi de creaturi. Când Dalidan ajunge în cele din urmă pe meleagurile din Sud, viața lui se schimbă radical după ce credincioșii consideră că el este un Cavaler al Soarelui ales de Făuritorii Lumii pentru a aduce pace și prosperitate în Imperiul Edrian. Fiind în posesia Sabiei Umbrelor, Dalidan ajunge într-o situație complicată și e nevoit să urmeze o nouă cale, o cale trasată în mare măsură de Biserica Luminii. E obligat să facă sacrificii dureroase, dar, în același timp, e hotărât să se folosească de noua poziție pentru a aduce mai multă echitate în Imperiu și pentru a pune capăt terorismului. Acțiunile sale scot la iveală comploturi, secrete întunecate ale yarzismului, implicit ale Ordinului Soarelui, și legături nebănuite și primejdioase. Toate acestea îl apasă cu poveri și responsabilități, astfel că viitorul Imperiului Edrian ajunge să depindă într-o mare măsură de faptele sale.”

Un epic fantasy care te face să visezi cu ochii deschiși. Cu personaje bine conturate, reale, cu calități și defecte, angrenați în eterna luptă între bine și rău, unde principalul obiectiv este supraviețuirea.

După haosul lăsat în urmă, despre care am aflat citind Sabia umbrelor, volumul de față ne conduce pe un drum neașteptat, plin de aventură, pericol și suspans, în care eroul nostru este nevoit să dea dovadă de inovație pentru a face față tuturor impedimentelor ce-i apar în cale.
Printre diferite ființe umanoide, magice, mari și mici, Dalidan reușește să-și găsească propria cale, chiar dacă pe parcursul acestei călătorii pline de suspans, cu pericole mari și mici, pe drumul încercat de amenințarea morții, acesta se vede nevoit să ia anumite decizii doar din dorința de a scăpa cu viață.
Autorul Gelu F. Achiș ne poartă în continuare în lumea creată cu multă imaginație, la limita dintre SF și fantasy, printr-o călătorie pe muchie de cuțit, sfidând orice prognoze.
Alături de Dalidan avem parte de pericole, comploturi, dușmani și prieteni. Totul desfășurându-se cu o viteză foarte mare, dar presărând când și când situații de acalmie, când cititorului i se dă ocazia să-și tragă sufletul.
O lectură care crește în intensitate de la capitol la capitol.

Ajunși în Tekka, pentru o perioadă nedeterminată, Dalidan și ceilalți care fug din calea Sfâșietorilor, au o perioadă de repaus, de regrupare, dar superiorul lui îl sancționează pentru neascultarea ordinelor.
Mai mult, Dalidan realizează că el și prietenii săi s-au îndepărtat, fiecare mânat de propriile instincte. Nu știe cum să facă pentru a schimba această situație, iar Rin este de părere că mereu vor rămâne prieteni dar este normal ca fiecare să pornească pe drumul său.
„… Dalidan ajunse la concluzia că ansamblul evenimentelor din ultima vreme era mult prea complex pentru a-i da crezare generalului Serdan. Sudul suferea enorm de pe urma conflictului cu Sfâșietorii, iar Cavalerii Dreptății aveau grijă să mențină toate rănile deschise. Ipoteza conform căreia Împăratul Keshiran s-ar fi aflat în spatele apariției Sfâșietorilor, mânându-i să facă prăpăd în Nord, i se părea tot mai fantezistă.”

Ajunși în Tekka, atât Dalidan cât și Rin se văd puși în fața unor schimbări majore. Fiecare dintre ei este angrenat în armată, în antrenamente istovitoare – el ca elomag, iar Rin ca vindecătoare.
Mai mult, acestuia i se desemnează și o misiune importantă, alături de Zazadin și câteva vindecătoare, iar de aici se pornește un întreg angrenaj de posibile direcții.
Este interesant faptul că în universul fantastic al lui Gelu F. Achiș regăsim o paralelă cu istoria popoarelor. Adică, pe măsură ce aflăm mai multe despre Sfâșietori, cu atât mai mult în mintea mea se făcea conexiunea cu Imperiul Otoman și campaniile sale de cotropire și cucerire.
Avem parte de misiuni secrete, de comploturi și adevăruri tăinuite, de pericole ce testează pregătirea și anduranța eroilor, îi maturizează, astfel putând fi martorii unei evoluții constante a personajelor.
Alături de Dalidan traversăm munți, sărim prăpastii, facem față mai greu sau mai ușor provocărilor, dar observăm cum toate își lasă amprenta asupra eroului.
Dar, ceea ce am apreciat este credința și dorința nesecată a acestuia că este posibil ca Sfâșietorii să fie exterminați. Dorința sa de răzbunare, încă prezentă, îl face să-și dorească să devină abil în luptă, pentru a fi capabil să facă față obstacolelor și situațiilor dificile.

Cavalerii soarelui este volumul care oferă cititorului o întreagă viziune, cunoaștere a situațiilor posibile și a imprevizibilului, totul realizând un puzzle plin de semnificații și elemente care îi vor face traiectoria lui Dalidan demne de o călătorie memorabilă!
Citești cartea cu respiratia tăiată, uimit de modul în care personajele cărții se implică și conlucrează pentru binele comun.

„Trecutul are importanță pentru că ne arată de unde am pornit în viață și prin ce am trecut ca să devenim ceea ce suntem azi.”

Acestea sunt cuvintele memorabile ale lui Quidan, atât de aplicabile pentru fiecare nație care, pe măsură ce evoluează, pare a uita sacrificiile ce au fost făcute în trecut, greșelile înfăptuite, dar mai ales consecințele pe termen lung ale deciziilor luate de cei aflați în poziții de putere, decizionale.
În prima etapă a acțiunii, îi avem în prim plan pe Quidan și Dalidan, cu modul lor de a comunica și lucra împreună, fiind martorii tăcuți ai modului în care aceștia sunt o echipă sudată, capabili să-și asigure spatele unul altuia.
Ducând la bun sfârșit o misiune, se întorc pentru a face față unui dezastru neașteptat: Sfâșietorii au pus stăpânire pe oraș, mulți fiind rămași în interiorul zidurilor.
Dar, curajul și hotărârea fac adesea minuni, iar dorința eroului de a o salva pe Rin este imensă. Adrenalină și pericol, lupte pe viață și pe moarte, pentru ca la final misiunea să fie încununată de succes.
Recunosc că pe parcursul acestui volum nu am înțeles prea bine deciziile lui Rin, nici acțiunile acesteia. Ba mai mult, nu am rezonat cu ea.
Dar, în ciuda vitregiilor apărute în calea lui Dalidan, personajul acesta dă dovadă de caracter, curaj și o mare doză de nesăbuință. Altfel, nu-mi pot imagina cum reușește să facă față acestor provocări pe care autorul Gelu F. Achiș i le scoate în cale cu câteva mânuiri abile de condei.

Zidul Împăratului, care desparte Sudul de Nord, m-a dus cu gândul la Marele Zid Chinezesc… sunt curioasă dacă și asupra altora s-a întâmplat la fel.
Continuă luptele pe viață și pe moarte cu Sfâșietorii, în același timp Elomagii încearcă să-și antreneze corpul și mintea pentru amplificarea magiei. Antrenamente obositoare, menite să îi întărească.
Universul creat de autor este unul complex, plin de pericole și care aduce laolaltă atât dorința de putere a omenirii cât și marea capacitate de distrugere a acesteia.
Ființele supranaturale pe care le întâlnim pe parcursul aventurii lui Dalidan sunt diferite, cu puteri și abilități speciale. Unele sunt dispuse să ajute în acest război, iar altele, Sfâșietorii mai exact, se dovedesc capabili să provoace haos și dezastru.

Odată ajunși la adăpost și încheiată călătoria pe care sperau să o facă, Dalidan și prietenii său au parte de o răsturnare de proporții, autorul schimbând direcția acțiunii. Astfel, Dalidan nu mai face parte din armată, dar este ridicat la gradul de Cavaler al Soarelui.
Dar suișurile și coborâșurile sunt la ordinea zilei, dușmanii căpătând diverse forme și brusc, realizează că nu știe în cine să mai aibă încredere.
O lectură mai mult decât captivantă, un univers ce îmbină fantasticul și elementele acestuia cu SF-ul. O aventură ce ne pune la încercare imaginația!

Este înscris în Anul IV, iar Dalidan începe să depună eforturi pentru a-și consolida activitatea, atât fizică cât și mentală pentru a putea face față unor situații dificile care ar putea avea loc.

Aici învață să deosebească realitatea de Iluzie, dar și să iasă din această Iluzie în care poate fi prins ca într-o capcană și de care poate să fie sau nu conștient.
Categoric se observă evoluția lui Dalidan Zarthas față de tânărul de la începutul seriei, care nu era conștient de ceea ce stătea în puterea sa să facă. Dar, cu antrenament și muncă asiduă, acesta își descoperă noi puteri și capacități.

Încercările, provocările și obligațiile pe care le are și cărora este novoit să le facă față în calitatea sa de Cavales al Soarelui, nu sunt întotdeauna în acord cu emoțiile și sentimentele personale. Este nevoit să renunțe la sine și la dorințele proprii pentru un bine mai mare. Dar, deciziile pe care le ia nu putem spune că nu lasă urme.
O lectură care are încă multe aspecte de descifrat și care mai are o mulțime de surprize de dezvăluit, pe care vă îndemn să le descoperiți.
Nu veți regreta că v-ați lăsat ispitiți să acordați o șansă acestui autor român și universului în care vă invită să pătrundeți!

2 gânduri despre &8222;Cavalerii soarelui de Gelu F. Achiș&8221;

  1. O serie superba, cu multe intorsaturi de situatie si actiune, dublate de o imaginatie debordanta si personaje frumos conturate. Intr-adevar, exista multe referinte interesante, iar Zidul e o tema abordata uneori de autorii de fantasy, avand ca inspiratie Marele Zid chinezesc sau Zidul lui Hadrian, incercari de a separa un imperiu de Nordul salbatic. 😁

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.