Fata de hârtie de Guillaume Musso

Titlul original: La fille de papier

Editura: Allfa

Anul apariției: 2012; 2013; 2015

Traducerea: Liliana Urian

Număr de pagini: 332

Guillaume Musso, un autor tânăr, de care până de curând nici nu auzisem… asta se întâmpla acum vreo doi ani… Datorită unei prietene, am citit recenzia unui roman al său și m-am lăsat tentată.

Și astfel am ajuns să citesc „Fata de hârtie”, un roman mai neobișnuit, care poate fi caracterizat cam așa:

„Se întâmplă ca o femeie să întâlnească o epavă și să decidă să facă din ea un bărbat sănătos. Uneori, reușește. Se întâmplă ca o femeie să întâlnească un bărbat sănătos și să decidă să facă din el o epavă. Chestia asta îi reușește întotdeauna.” – Cesare Pavese

Să facem cunoștință cu Tom Boyd – personajul nostru principal, un autor de marcă, care publică o serie de mare succes, bogat, care se îndrăgostește de persoana nepotrivită: Aurore.

Când cei doi se despart, Tom pur și simplu clachează: nu mai are imaginație să mai scrie, ajunge să bea peste măsură și devine dependent de diferite calmante ce-l ajută să fugă de realitate.

Cei doi prieteni ai lui Tom, Milo și Carole, sunt cei care-l susțin, se cunosc încă din copilărie. Milo este agentul literar al lui Tom, și reușește să-i piardă acestuia toți banii prin diferite investiții proaste.

Un punct de cotitură în viața lui Tom, când riscă să fie dat în judecată de editura care îi publica romanele, deoarece nu-și onora termenele limită ale contractelor, Milo pur și simplu nu mai știe cum să îl motiveze și ce să mai facă.

Toate astea, până într-o seară când, apare la el în casă o tânără spectaculoasă, spunându-i că este un personaj din cărțile sale: Billie Donelly.

De acum începe aventura!

După ce o supune unui întreg tir de întrebări, până și Tom este convins că această tânără este personajul său din carte!!!

În acest moment al cărții nu mai știam ce să cred…că e fantasy, că este Tom nebun…

Vă întrebați cum poate un personaj de carte să ajungă în lumea reală?

Datorită unei greșeli de tipărire: un set de o sută de mii de exemplare este tipărit doar pe jumătate…

„Billie își șterse ochii înnegriți de rimelul prelins.

– Te rog, Jack, nu pleca așa.

Dar bărbatul își pusese deja mantoul. Deschise ușa, fără să arunce vreo privire spre amanta lui.

– Te implor, strigă ea căzând.”

Și fata îl convinge că astfel a căzut ea din carte în casa lui, și că, singurul mod de a se putea întoarce în lumea imaginară a ficțiunii este doar ca el să își termine de scris romanul.

La prima vedere, am crezut că este o carte care sigur nu va prea fi pe placul meu. Dar, s-a dovedit că nu a fost așa. Nu puteam să mă înșel mai tare!

Datorită unor răsturnări de situație, Billie și Tom ajung să fugă împreună.

Fata îi propune un târg cu care Tom este de acord: Billie îl ajută să își recupereze fosta logodnică – pe frumoasa Aurore; iar Tom va face tot posibilul să scrie al treilea volum din serie, astfel va reuși să o trimită pe Billie în lumea ficțiunii, de unde a venit.

Și ne îndreptăm spre Mexic, într-o mașină de lux dar fără un ban în buzunare, la un moment dat urmăriți de poliție și pe parcursul acestei aventuri ne amuzăm de Tom și Billie, care au un haz aparte.

Ajung într-un final în stațiunea din Mexic unde se află fosta logodnică a lui Tom… Aici apar și prietenii lui, Milo și Carole; aflăm că Milo este îndrăgostit de Carole dar nu are curajul să îi spună…

Între timp, Tom descoperă că este din ce în ce mai atras de Billie, și în momentul când aceasta începe să se simtă rău, fiind dusă de urgență la spitalul din stațiune; se descoperă ceva neobișnuit în urma analizelor: fata are o mare concentrație de celuloză în sânge.

O carte alertă și cu un subiect neobișnuit, tipic pentru autor, care de fiecare dată reușește să mă uimească. Pur și simplu a devenit unul dintre autorii mei preferați!

Cum este posibil așa ceva? Celuloză în sânge?

Dar, Tom are o explicație logică: este normal având în vedere că Billie este un personaj de carte!

Din păcate, se constată că fata are nevoie de o intervenție chirurgicală, având probleme cu inima.

Cei doi discută din ce în ce mai des, devin din ce în ce mai atrași unul de celălalt, deși sunt conștienți că între ei este imposibil să existe o relație durabilă, având în vedere că fata trebuie să se întoarcă în lumea de unde a venit- cea a ficțiunii.

Aurore îi dă lui Tom numele unui renumit doctor cardiolog din Paris și, împreună cu Billie pornesc spre acest oraș francez atât de renumit, pentru ca fata să poată fi operată.

Între timp, Milo și Carole descoperă că problemele lui Billie au început în momentul în care, din cele o sută de mii de exemplare defecte s-au distrus 99.999, și realizează că trebuie să descopere acea ultimă carte pentru a nu fi distrusă.

Și ne începem vânătoarea de vrăjitoare din Malibu, plimbându-ne prin America, Italia, Rusia și chiar Franța; tot timpul într-o alergare contra cronometru, tot timpul ajungând prea târziu… până când Milo descoperă pe malul Senei acest ultim exemplar  pus în vânzare de un vânzător de cărți.

Cartea este deteriorată, dar Milo o restaurează.

Între timp, Tom se apucă de scris, și scrie, cu durere în suflet… Billie este operată, trece printr-un moment critic când operația se infectează, dar până la urmă Billie își revine. În tot acest timp, Tom este aproape de ea, neoprindu-se din scris.

Când este externată, cei doi petrec mult timp împreună, fie plimbându-se, fie luând cina la lumina focului din șemineu… între timp îndrăgostindu-se…

Și totuși, Billie trebuie să se întoarcă în lumea fanteziei…

Termină Tom cartea? Billie se întoarce în lumea fantastică a personajelor de carte? Ce se întâmplă cu iubirea celor doi?

Este o carte absolut superbă, de nota 10!

Cert este că, de acum înainte, nu voi mai ocoli acest scriitor!

16 gânduri despre &8222;Fata de hârtie de Guillaume Musso&8221;

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.