Îți voi darui soarele de Jandy Nelson

Titlul original : I’ll give you the sun

Editura: Epica

Anul aparitiei: 2015

Traducerea: Shauki Al- Gareeb

Numar de pagini: 410

” O magnifica si brilianta explozie de culoare. A citi-o reprezinta insasi experiența transformarii din copil in adult.” – ENTERTAINMENT WEEKLY

Asemenea lui Noah si Jude, se trage dintr-o familie superstitioasa. A invatat de mică arta de a cauta trifoi cu 4 foi; bate in lemn, arunca sare si ascunde talismane in buzunare.

In 2015, romanul a fost distins cu celebrul premiu ” Michael L. Printz”, pentru excelenta in literatura destinată tinerilor.

” Jude si fratele ei geaman, Noah, sunt extrem de apropiați. La vârsta de 13 ani, il găsim pe Noah, un baiat singuratic, retras, care deseneaza intr-una si care se îndrăgosteste de carismaticul baiat din vecini, in vreme ce neastamparata Jude este plina de semne de buna purtare, se da cu un ruj roșu aprins si vorbeste intr-una, ca pentru amândoi.

Trei ani mai tarziu, insa, la 16 ani, Jude si Noah de-abia isi mai vorbesc. Intre cei 2 gemeni s-a petrecut un lucru care a reusit sa-i trimită pe fiecare pe cai diferite si dramatice…asta pana cand in viata lui Jude isi face aparitia un baiat chipes, arogant si distrus, si inca o persoana– o forta noua si imprevizibila.

Primii ani sunt relatati de către Noah. Povestea anilor de mai tarziu ii aparține lui Jude. Insa gemenii nu stiu ca fiecare deține doar o jumatate din poveste, iar daca s-ar putea regasi unul pe celălalt, ar avea sansa de a crea din nou lumea pe care au pierdut-o candva.

Acest roman captivant al autoarei bestsellerului << Cerul e pretutindeni >> te va face sa plângi, sa razi si sa Ramai fara suflare– adeseori in acelasi timp.”

” Imi vine in minte acel citat al lui Picasso:

<< Fiecare copil e artist. Singura problema e cum sa rămână artist odată ce a crescut.>>”

Declarația ii aparține mamei gemenilor, si nu mi-a placut foarte mult…

Cartea e scrisă din doua puncte de vedere diferite. Al lui Noah la 13 ani, cand desena si era inca copil, deja dând semne ca e atras de …băieți; si al lui Jude la 16 ani, in pragul adolescentei.

La 16 ani, lucrurile s-au schimbat; mama a decedat, Noah nu mai deseneaza, nu a fost admis la Academia de Arte, pe cand Jude da. Dar fata nu mai este aceeasi fiinta zambitoare si fericita care încânta pe toata lumea, cum era la 13 ani.

De ce toate aceste schimbări dramatice? Jude se simte vinovata de moartea mamei sale si de faptul ca locul fratelui ei era de fapt la Academie, nicidecum al ei.

Recunosc, sunt intrigata de cum a decurs viata celor 2, dar si de schimbările lor…

In cei trei ani ce diferă intre povesti, relația gemenilor se pierde, ruptura parand a fi de netrecut. Nu mai comunica intre ei, se evita unul pe celălalt …de parca odată cu moartea mamei s-a pierdut liantul care-i unea.

Este reduta cu emoție povestea lui Noah, la 13 ani, cand simte pentru prima data fiorii dragostei…pentru Brian- zis si Toporul- la baseball.

” Toporul coboară pe umărul meu si ma zgaltaie. Ne aflam sub un stâlp de iluminat si ma rog ca fata mea sa nu tradeze ce s-a petrecut in interiorul meu la acest contact fizic. E prima oară cand m-a atins.”

Dar, cand este dezamăgit de acesta…

” Inima mea pleacă, iese din trupul meu făcând autostopul, porneste spre nord, prinde un feribot peste Marea Bering, si se stabilește in Siberia, alaturi de ursii polari si de ibecsi si de alte capre cu coarne mari, pana ce se transforma intr-un ghetar micut.”

Desi se pare ca si Brian e atras de Noah, reuseste sa-l dezamageasca pe acesta, in stil mare, in timpul unui joc de adolescenti, chiar cu Jude!

Si dupa cum am spus, in carte firul epic are doua sensuri: inainte si înapoi. Înapoi – povestea lui Noah; inainte– a lui Jude.

Asa ca, sărim la Jude: la 16 ani, ce doreste sa faca o sculptura in piatra. Dar pentru asta, are nevoie de ajutorul lui Guillermo Garcia, un renumit artist in piatra, ce nu se arata interesat sa o ajute… In timp ce discuta cu acesta, ii vin in minte niste versuri de Elizabeth Barrett Browning, pe care mama i le recitase in una din rarele plimbari mama-fiica…

” Si te iubesc cu zambet, plâns, suflare, / Cu viata mea! – si Domnul de-mi ajuta/ Te voi iubi in moarte si mai tare.”

Cand in final ii atrage atentia sculptorului si e de acord sa lucreze cu ea, apare alta problema: portofoliul!

” – Nu vad fata care s-a catarat pe scara mea de incendiu, care crede ca zaharul varsat ii va schimba viata, care crede ca se afla in pericol de moarte din cauza unei pisici, care plânge ca nu vreau sa o ajut. Nu vad fata care mi-a spus ca era la fel de trista ca mine, care spune ca mama ei furioasa i-a distrus bolurile. Unde-i acea fata?”

Acum realizez ca aici e adevărata problema… Fata, datorită vinovatiei, nu mai pune in creațiile sale nici un strop de pasiune!

Iar trecem la povestea din perspectiva lui Noah…si la momentul in care vietile tuturor au fost complet date peste cap… Iar descoperirea mea a fost șocanta ….

Mama gemenilor are o relatie cu altcineva! Si e nimeni altul decat Guillermo… Ce mică e lumea!

Dar si mai interesant e sa vezi cum povestea lui Noah si Brian devine dragoste pentru ca apoi sa se termine brusc, de frica de a nu fi condamnati de societate- acesta e motivul lui Brian.

Noah are de facut fata la multe! La infidelitatea propriei mame, la dezamăgirea in dragoste…

Pe de alta parte e Jude si apropierea ce o simte fata de sculptor si de Oscar- care ii trezeste inima la viata!

Vor reusi cei doi frați sa darame zidul dintre ei? Isi regaseste Noah iubirea pierdută? Dar Jude– redevine o fata vesela cum era?

Cititi cartea si sigur vi se va răspunde la întrebări!

 

Publicitate

13 gânduri despre &8222;Îți voi darui soarele de Jandy Nelson&8221;

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.