Legături fatale de Alina Cosma

 

Titlul: Legături fatale

Autoare: Alina Cosma

Colaborator: Marius Andrei

Editura: Petale Scrise

Anul apariției: 2019

Număr de pagini: 298

”Soarta nemiloasă îi desparte pe Patricia și Filip, dar dragostea lor dăinuie peste decenii.

În prezent, Diana, o tânără masterandă în IT, și Marius, polițist sub acoperire care și-a dedicat întreaga viață pentru a-și răzbuna eroul, bunicul ucis cu sânge rece, se întâlnesc și încearcă să rezolve misterele familiilor lor. Însă un criminal în serie îi vânează din umbră.

Ce poți face când cel care ar trebui să te protejeze este diavolul în persoană?

“Legături fatale” — un thriller polițist unde o dragoste proaspăt înfiripată trebuie să înfrunte un asasin cumplit, care nu are milă nici măcar de copiii din familia sa, și un destin ce are tendința să se repete.”

”Un thriller captivant, pe care nu vei putea să îl lași din mână! Alina și-a dovedit abilitatea de a scrie orice poveste, încununată de o imaginație debordantă și de capacitatea de a îmbina teroarea crimelor cu sensibilitatea iubirii pure.” — Eva Ancuța Hamza, Rândurile Evei 

“Un roman tulburător și incitant, în care suspansul îți menține interesul până la ultima pagină.” — Gabriela Rădulescu, picnicontheshelf

Legături fatale a reprezentat o ieșire completă din sfera în care m-au obișnuit scrierile Alinei Cosma. O ieșire care este benefică din toate punctele de vedere. 

O lectură alertă, incisivă și nu întotdeauna comodă, suspans la cote maxime, sentimentul de teamă exploatat la maxim și o acțiune intensă condimentată cu o poveste de dragoste frumoasă. 

“ Gloanțele pistolului semiautomat șuierau prin aerul umed al dimineții. Una dintre anvelope explodă, iar automobilul Volkswagen sări din drum, peste șanț, și se împotmoli în arătură. Ranger-ul opri, iar un individ purtând cagulă, din dreapta șoferului, coborâ și, apropiindu-se de mașină, trase două gloanțe.

În depărtare se auzea sirena echipajului de poliție.

Fordul porni în trombă.”

Un prolog care trezește interesul cititorului și exploatează dorința acestuia de a descoperi enigma. Numai că autoarea ne menține în ceață, captivi în acest puzzle pe care încercam să îl rezolvăm pe măsură ce apar piesele răzlețe, care la început par lipsite de logică. Piste care încă nu ne ajută să vedem întregul mister, dar care trezesc diferite supoziții. Nici nu simți când dai paginile, captiv fiind să faci munca unui detectiv și să descoperi ce se întâmplă. 

Acțiunea romanului se mută zece ani mai târziu și astfel o întâlnim pe eroina noastră principală, Diana. În doar câteva fraze scurte aflăm că acțiunea romanului se desfășoară la Cluj- Napoca, orașul unde tânăra care spera să meargă acasă la Turda, este nevoită să revină deoarece bunicul pe care l-a văzut o singură dată pe toată perioada facultății a înscris-o la master. Urăște orașul și spera să nu-l mai vadă niciodată… 

Familia mamei ei — bunicul și unchiul— par a fi niște oameni duri, obsedați. Nu știe exact de ce trebuie să se prezinte la firma bunicului, obligată fiind să lucreze aici, deși nu face nimic toată ziua. 

O enigmă mai mare ca asta nu pot întrevedea. Cineva o ține sub observație, iar tatăl ei îi spune să meargă la slujba de la firma bunicului…  Ce se ascunde în spatele acestor decizii ce par lipsite de sens? 

Apariția lui Marius în peisaj mai mult încurcă decât descurcă lucrurile. Și nici nu înțeleg de ce Diana este atât de supusă. 

De data aceasta, autoarea Alina Cosma a oferit cititorului un thriller demn de această categorie. Suspans și mister atât de bine întrepătrunse încât nu îți dai seama unde te termina unul și începe celălalt. 

Cu o galerie de personaje impresionantă, cu tipologii umane complet diferite, Legături fatale reprezintă o provocare. Deși nu te poți opri din citit nici cât să-ți tragi respirația, teama este companionul nelipsit pe tot parcursul lecturii. 

“Se întrebă dacă individul îi dorea binele. Apoi își aminti cum se îngrijorase să nu răcească, având părul ud. Cu siguranță nu era dintre cei care o doreau moartă. Dar de ce ar vrea cineva ca ea să moară? Nu avea nicio explicație logică.”

Cu tot comportamentul lui duplicitar, Marius Dragomir se dovedește a fi unicul căruia îi pasă de Diana, în afara tatălui acesteia. De ce? Ei, asta e o întrebare căreia trebuie să îi descoperim răspunsul. Am senzația că și el ascunde ceva, deși încă nu știu ce. 

O poveste extrem de dură, care-și dorește să șocheze și reușește. Autoarea aduce în prim plan cât mai multe tipuri de monștrii și îi leagă unii de alții prin intermediul unui secret. Dezlegarea acestuia înseamnă că toți acești monștrii vor dispărea. 

“Fata părea la fel de singură, așa cum s-a simțit și el când și-a pierdut părinții. Însă el a reușit să meargă mai departe. Nu știa dacă ea va face la fel.

Îi plăcea compania ei, era o tânără deșteaptă, mult prea bună pentru lumea în care trăia. Dar încă nu îi inspira încredere… era prea riscant.”

Trecutul este cel care are consecințe asupra prezentului. Aflăm că bunicul lui Marius a fost foarte bun prieten cu bunica Dianei. În prezent ambii sunt morți, iar tinerii cred că au fost omorâți. Mama Dianei, dar și fratele acesteia de asemenea. Iar presupunerea celor doi tineri este că Liviu și Avram — unchiul și bunicul Dianei, au ceva de a face cu aceste morți suspecte… 

Povestea de dragoste dintre cei doi tineri debutează cu pași mici, întâi devenind prieteni, apoi încrederea este cea care-i unește. Atracția își face simțită prezența treptat. 

Ușor, ușor, putem observa cum Diana începe să se încreadă în forțele sale, în propriul corp, reușește chiar să-și piardă timiditatea excesivă. Se maturizează pe măsură ce avansează cu cercetările. Și, deși i-a fost teamă să aibă încredere, acum aceasta stă la baza temeliei relației lor. 

Marius pe de altă parte, simte o puternică atracție pentru ea, deși încearcă să se convingă pe sine însuși că poate renunța la Diana de îndată ce se răzbună pe bunicul fetei. 

“Ea deschise ochii încet și îl privi. Era adorabilă, se gândi el, felul atât de inocent al privirii ei îi tăia respirația. Parcă era un înger din altă lume, trezit dintr-un somn al inocenței și care privea mirat lumea aceea, atât de crudă.” 

O poveste cu un final pe care vă las pe voi să îl descoperiți. Și chiar aveți multe de descoperit! 

Mulțumesc autoarei pentru exemplarul oferit spre recenzie. 

14 gânduri despre &8222;Legături fatale de Alina Cosma&8221;

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.