Tristețea grădinii de șofran de Monica Ramirez

Titlul: Tristețea grădinii de șofran

Autoare: Monica Ramirez

Editura: UP

Anul apariției: 2023

Număr de pagini: 402

„Julia și Simon Hall s-au cunoscut pe vremea studenției la un seminar exclusivist pentru scriitori aspiranți predat de formidabilul și enigmaticul Elliot Stokes. Acum, însă, Julia a renunțat la visele literare și lucrează ca editor, în vreme ce Simon nu reușește să termine cel de-al doilea roman după un debut relativ promițător. În plus, viața lor amoroasă nu mai e ce-a fost odată, așa că decid să părăsească aglomeratul Brooklin în favoarea pitorescului Sleepy Hollow de pe valea râului Hudson, micul orășel de provincie al livezilor cu meri unde Julia și-a petrecut copilăria și adolescența. Cum proprietățile disponibile sunt mult prea scumpe, acceptă oferta de-a locui în mod gratuit la moșia fostului profesor Stokes, care a rămas la fel de misterios ca întotdeauna. Aproape o ruină, vila principală e o raritate octogonală în stil neoclasic ce abundă cu camere părăsite și avarii provocate de inundații. La început, schimbarea de peisaj e benefică pentru cei doi soți, în ciuda trecutului tulburător al moșiei peste care pare să planeze o umbră întunecată ca un val funerar. Simon lucrează constant la următoarea carte, în vreme ce legenda reginei locale a șofranului o inspiră pe Julia să scrie un roman propriu. Festivalul florilor de șofran s-a sfârșit în mod tragic în urmă cu o sută de ani și pe măsură ce descoperă amănunte înfricoșătoare, începe să tragă tot mai multe paralele stranii cu propria ei viață. Treptat, Julia ajunge să se întrebe în cine mai poate avea încredere după ce trecutul sordid al familiei Stakes presărat cu iubiri ilicite pare să se infiltreze în prezent și localnicii o avertizează că moșia îi distruge într-un fel sau altul pe toți cei care locuiesc acolo. Iubirea adevărată poate cocheta cu nemurirea, însă trădarea ce se prefigurează amenințătoare la orizont poate nimici totul în cale, aruncând-o în cel mai întunecat abis.”

Autoarea Monica Ramirez a primit un loc special în sufletul meu chiar de la prima carte citită, Kit Black, dar a căpătat un loc aparte cu seria Alina Marinescu, care m-a încântat!
Tristețea grădinii de șofran este un roman captivant, fluid și alert, care ți se strecoară în suflet pe măsură ce autoarea își țese pânza care te prinde în capcană!
Chiar de la început îi cunoaștem pe Julia și Simon Hall, care au pornit în căutarea unei locuințe, hotărâți să iasă din Brooklin… și au găsit un conac aflat în proprietatea fostului lor profeson de la universitate: conacul Stokes!
„Construcția era situată deasupra unei curbe a râului ca un turn de veghe medieval, cărămida veche de două secole fiind șlefuită de ploaie și scăldată în lumina ce căpătase nuanțele calde ale mierii. Ferestrele din sticlă ondulată cu sute de mici bule absorbeau razele soarelui pentru a le filtra, oferind sclipiri de culoarea șampaniei scumpe.”

După primele câteva pagini ale romanului, nici nu îți dai seama când dai paginile, autoarea având talentul de a țese o vrajă în jurul cititorului.
Într-o îmbinare perfectă de mitologie și istorie, autoarea ne prezintă însemnătatea șofranului; apoi, adăugând o tentă fină de suspans, creionează o poveste care atrage cititorul din ce în ce mai mult.
Julia și Simon Hall sunt un cuplu căruia le-a dispărut magia, care încearcă să răgească ceva pierdut. Rămâne de văzut dacă mutarea aceasta le va fi de folos.
Conacul Stokes văzut pe o vreme ploioasă creează o atmosferă sumbră….

„Stufărișul înalt și tufele de șofran înconjurau suprafața întunecată și de cealaltă parte a apei se afla o siluetă nemișcată care mă privea cu o intensitate stranie. Gheața de pe jos a părut să-mi urce pe braț în sus până la inimă. Eram sigură că nu văzusem pe nimeni când intrasem pe câmp.”

O plimbare printre amintirile unei adolescențe pline de idealuri alături de Julia, condimentată cu întâmplări și percepții ale realității mature, creează cititorului o senzație stranie, de curiozitate îmbinată cu suspans.
Suspansul creau de autoarea Monica Ramirez ne ține cu inima-n gât, stârnind curiozitatea și lăsându-ne să descoperim fantome ce bântuie câmpurile de șofran, plânsetele de copii mici și ceața care crează o pânză interesantă, parcă direct conectată cu imaginația Juliei.
Încurajările lui Simon atunci când bănuie că Julia se va reapuca de scris ne arată că acesta chiar se bucură de noua schimbare a Juliei, survenită odată cu mutarea lor din oraș.
Momentul când Julia ia hotărâtea de a spune povestea ultimei regine a șofranului pare a fi momentul când sufletul ei se liniștește.
De aici, autoarea introduce cu succes elementul fantastic, mitologia și suspansul reușin să creeze o poveste absolut captivantă.
Revenirea în Sleepy Hollow este un amestec de poftă de scris, inspirație, regăsirea tinereții și reîntâlnirea cu persoanele care au făcut parte din viața ei în tinerețe.
Julia pare a fi din ce în ce mai interesată de istoria locului, de arborele genealogic al ultimei regine a șofranului și este hotărâtă să-i transforme povestea într-un roman.
Tristețea grădinii de șofran ne oferă o lectură captivantă, plină de suspans, cu clipe tensionate și apariții fantomatice ce par să prevadă dezastre pe cale să se întâmple.
Odată revenită în orașul natal, Julia își dorește să afle cine a fost familia ei, aceasta fiind adoptată. Iar odată pornită pe această cale, nu mai e decât un pas până la aflarea adevărului: mama a fost o tânără pe nume Amy Birnbach, dar surpriza apare atunci când descoperă numele tatălui – nimeni altul decât fostul ei profesor, cel în casa căruia locuiește – Elliot Stokes!
De aici înainte firul poveștii pare a se încâlci destul de mult, făcând cititorul să creadă că fiecare personaj are un secret și că ascunde câte ceva.
Parcă învăluit în mister, romanul își centrează acțiunea pe cele trei personaje principale: Julia, Simon și Elliot. Totul se învârte în jurul conacului Stokes și a fantomelor ce par a bântui domeniul și conacul.
Cu siguranță este un roman absolut incitant! Alert și plin de suspans, cu personaje creionate atent, pictând o pânză fantastică, cartea Monicăi Ramirez te prinde de la primele pagini și nu te lasă până nu o termini!
O poveste subtilă despre imaginația unor scriitori, despre invidie și halucinații ce par a prinde viață. O lectură de neuitat!

6 gânduri despre &8222;Tristețea grădinii de șofran de Monica Ramirez&8221;

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.