Umbra nopții de Raluca Butnariu

img_1256

Titlul: Umbra nopții

Autor: Raluca Butnariu

Editura: Celestium

Anul apariției: 2017

Număr de pagini: 529

Descrierea cărții:

” Teroarea străbate viața lui Michael Davenport atunci când descoperă că fratele său Theo Davenport este ucis de Umbra Nopții, tocmai când erau parteneri. Inima lui este răvășită și nu poate să conceapă o zi fără să se gândească la răzbunare. În calea lui apare însă, Lady Anne Marie Victoria, pe care o cunoaște la un bal. Aceasta deși a rămas oarbă în urma unui accident de echitație, simte o emoție foarte puternică pentru el. Michael se îndrăgostește de ea dar în sufletul lui dorința de răzbunare îl însuflețește. Tot ce poate să facă este să rămână alături de Lady Anne. Oare va fi suficient de puternic pentru a rămâne cu ea și a uita de răzbunarea morții fratelui său?”

„Un roman ce te ține în suspans și în priză pagină după pagină. Vei dori cu ardoare să descoperi cine este Umbra Nopții și dacă Michael va alege iubirea în locul răzbunării.”

Dintre cărțile Ralucăi, până acum am citit „Regăsire” și „Privilegii”. Aceste cărți m-au convins de talentul cu care autoarea ne introduce în fiecare dintre cărțile sale, acaparând totul cu povestea la care ne face părtași. Pur și simplu trăim cartea.

Sunt convinsă că și cartea de față va deveni una dintre preferatele mele!

Acțiunea cărții începe la Paris, la 25 mai 1814…

„Umbra Nopții și Rubinul străbăteau tăcuți străzile întunecate și pustii ale Parisului, evitând să-și vorbească. Deși era devreme, încă nu bătuse de zece seara, orașul era ciudat de liniștit.”

Doi spioni britanici care se furișează prin mahalalele Parisului… Au fost Trădați deși au reușit să intre în posesia documentelor pe care le doreau.

„– NU! aproape că strigă el, furios pe partenerul său. Nu pot să te las aici. În plus, sunt rănit. Nu aș ajunge prea departe. Ține, făcu el, îndesându-i în brațe pachetul. Du-l la destinație și… află cine naiba ne-a trădat!”

Umbra Nopții nu putea fi de acord ca Rubinul- superiorul său și unul dintre cei mai buni agenți ai Serviciului Special, să pice într-o asemenea ambuscadă.

„Și totuși, când glonțul îl izbi în tâmpla stângă, curmându-i viața, ultimul gând al său fu destinat partenerului său.”

De aici, acțiunea se mută la Londra, 3 Iunie 1814, unde superiorul Rubinului încearcă să afle cum de a fost posibil ca acesta să fie omorât… Momentan nu poate afla nimic, dar suntem abia la început.

Tot în acea perioadă, Londra este zguduită de alte două știri: Lordul Stoneleight este împușcat în cap fără ca nimeni să vadă sau să audă nimic, iar din apele Tamisei este scos corpul unei femei ce poartă urme de violență, care se presupune a fi Vanessa Bryde…

Patru zile mai târziu, la Stoneleight Park, acolo unde ne poartă acțiunea romanului, facem cunoștință cu fiica cea mare a Lordului Stoneleight – Lady Anne Marie Victoria care, la 21 de ani, rămâne oarbă în urma unui accident de călărie. Și asta, datorită șocului aflării veștii că tatăl ei a fost ucis..

Vă întrebați de ce vă dau toate aceste detalii? Păi sunt toate datele pe care trebuie să le cunoașteți pentru a putea înțelege povestea!

Două săptămâni mai târziu, Umbra Nopții jelea:

„Plângea înăbușit dispariția nedreaptă a celor doi bărbați care-i marcaseră existența în cel mai profund mod.

Theodore Davenport, fost conte de Averly, cunoscut în cadrul Serviciilor Speciale sub numele de Rubinul, îi fusese partener în misiunea din Paris. Linus Stoneleight, fost conte de Stoneleight, îi fusese mentor, prieten și … mult mai mult decât atât.

Îi admirase pe amândoi, îi respectase, îi iubise în egală măsură, și…îi pierduse.”

Și acum jură să răzbune moartea celor doi!!!

Aceste împrejurări tragice, soldate cu dorință de răzbunare pe de-o parte și cu o altă tragedie pe de alta, constituie premizele de la care pornește această poveste.

Mi-a făcut o deosebită plăcere să citesc această carte, în stilul inconfundabil al Ralucăi Butnariu, căreia abia i-am așteptat cartea.

Scrisă cursiv, nepretențios, cu o mare atenție la detalii, în același timp nedezvăluind decât ceea ce trebuie dezvăluit, autoarea își țese vraja în jurul cititorului.

Prinsă în poveste, curioasă să aflu deznodământul, nici măcar nu realizam cum zboară paginile!

Primul capitol al cărții ne poartă la Almack’s, locul unde-și fac debutul în înalta societate fetele de familie bună: piața căsătoriilor, mai bine zis! Tot acum, facem cunoștință cu Michael Davenport, al 14-lea conte de Warwick. Ca o favoare prietenului său James, trebuie să danseze cu sora mai mică a acestuia, care-și face debutul.

„Michael Davenport era cunoscut ca fiind un bărbat care niciodată nu se implica cu tot sufletul într-o legătură amoroasă. Stilul lui de a curta era considerat a fi cel mai dulce și mai pervers posibil. Nicio femeie nu putea rezista prea mult unui bărbat care știa s-o flatezi cu toată sinceritatea, s-o asculte cu atenție, s-o tachineze cu blândețe și s-o sărute dumnezeiește.”

img_0994

Și dacă mai adăugăm frumos ca păcatul, bogat ca și Cressus și pe deasupra, foarte inteligent, avem portretul bărbatului ideal. Pe care, fiecare dintre noi ni-l dorim, dar puține sunt cele care îl și primesc cu adevărat!

O carte alertă, plină de mister și suspans, dar nu în ultimul rând, de iubire. Cu puternice accente comice care fac cititorul să devoreze dialogul celor două personaje.

Este seara în care marele nostru Casanova, mă refer la Michael, o întâlnește pentru prima dată pe Lady Anne Marie Victoria, sora lui James…

„Această femeie avea ceva special, ceva ce nu putea defini cu exactitate. Părea mult mai feminină și mai atrăgătoare decât oricare dintre suratele ei. Modul gingaș de a zâmbi, senin și înțelept totodată, felul în care-și ținea capul înclinat ușor într-o parte în timp ce asculta sporovăiala însuflețită a companionului ei, mișcările ei atât de netede, toate făceau parte dintr-un soi de aură nevăzută ce străbătea spațiul, electrizându-te.”

Clar! Avea ceva care o făcea unică, cel puțin în ochii lui.

img_1255

Iar acest lucru îl sperie pe Michael…

Nu, nu faptul că este oarbă, deși îi pare rău pentru asta și se întreabă și el, ca și mine, oare cum ar fi să trăiești într-o noapte continuă?  Se  simte speriat de puternica atracție pe care o simte față de Anne și…

„Era o nebunie, dar Anne Stoneleight părea să fie singura femeie care aduna la un loc toate lucrurile pe care el se așteptase să le găsească la femeia visurilor sale.”

Pe de altă parte, aflăm dedesubturile Serviciilor Speciale, spionajul Franța-Anglia din acele vremuri, agenți care-și vând țara fără scrupule.

Bineînțeles că Umbra Nopții este cel care controlează tot, asemeni unui maestru păpușar, dorind să răzbune moartea mentorului său și pe cea a partenerului, Theo Davenport. Toate acestea, redate cu atâta naturalețe că efectiv vizualizezi toată scena de parcă urmărești un film cu James Bond, doar că are loc în trecut, în Londra anului 1819.

De când a cunoscut-o pe Anne, Michael nu și-o mai poate scoate din cap. Și oricât încearcă să o evite, planul nu-i prea iese…

„Niciodată nu mai văzuse o femeie care să împrăștie în jurul ei atâta senzualitate, farmec și vitalitate. (…) … și totuși era mai feminină și mai seducătoare decât toate la un loc.”

Dar, oare ce simte cu adevărat Lady Anne? Sper să aflu.

Mă impresionează Michael, care nu dorește să înceapă o relație cu ea, deoarece nu își dorește încă să se căsătorească. Și este conștient că doar căsătoria este singurul tip de relație care îi este permis cu ea.

Pe lângă această problemă pe care o are Michael, obsesia față de Lady Anne, mai apare una: o scrisoare în care i se spune că Theo a fost omorât de fapt, de cel care ar fi trebuit să-i asigure spatele, de Umbra Nopții.

Astfel, Michael își amintește cu durere și multă furie de perioada înmormântării lui Theo, fără ca trupul acestuia să fi fost adus vreodată în țară… Hotărât să afle o dată și pentru totdeauna cine anume l-a omorât pe Theo, Michael îl întreabă pe fostul superior al fratelui său, un vechi prieten de familie, Lordul Harper. Iar ceea ce află îl uimește!!!

„Tot ceea ce citise despre Umbra Nopții îl dusese cu mintea la două mari concluzii: ori individul era cel mai inteligent, mai curajos și mai puternic bărbat pe care și l-ar fi putut imagina vreodată, ori era un criminal de o inteligență diabolică, care-l dusese de nas inclusiv pe Stoneleight și care, la capacitatea lui de a se adapta oricărei situații, făcea un joc dublu și periculos cu forțele inamice.”

De aici încep să se desfășoare evenimentele într-un mod de neimaginat, cu șocuri peste șocuri, crime și trădări la tot pasul, suspansul fiind la cote maxime.

Am devorat efectiv această carte, dacă pot spune așa, savurând atât partea ce ține de spionaj, cât și atracția care se simte între cei doi.

Conversațiile celor doi sunt lungi și amuzante, trecând de la un subiect la altul cu o naturalețe neobișnuită, de parcă s-ar cunoaște de foarte mult timp.

„– Mă întrebam dacă m-ai putea ajuta să-mi creez mental o imagine a trăsăturilor feței tale. Mi-ar fi mai ușor să discut cu tine având o imagine a ta în cap.

– Vrei să mă apuc să-ți descriu cum arată fața mea? o întrebă el surprins.

– Ar fi mai bine dacă aș face eu aceste constatări, rosti Anne încet, colorându-se în obraji în acea minunată nuanță de roz, pe care el ajunsese s-o găsească de-a dreptul fascinantă.”

Cam atât de sincere și îndrăznețe sunt discuțiile celor doi, asta chiar de la primele întâlniri. Bineînțeles că îi dă permisiunea să-l atingă, ceea ce și face! Doar că, totul se sfârșește cu un sărut care topește până și lava dintr-un vulcan inactiv!

Toată relația dintre ei evoluează pe sistemul un pas înainte, doi înapoi. Și dacă până acum, în cărți eroina era cea care dădea înapoi, ei bine, Raluca a reușit să mă surprindă de data aceasta: eroul este cel care face un pas înapoi! Incitant!

Cititorul are parte de un șoc imens atunci când află că identitatea Umbrei Nopții era cunoscută nu numai de răposatul lord Stoneleight, ci și de fiica acestuia, Anne! Iar acum, e îngrijorată deoarece e convinsă că Michael își dorește să răzbune moartea fratelui său.

Ce se va întâmpla? Cu răbdare, vom afla!

Iar ceea ce aflăm, garantat poate produce un șoc! Așa că, ține lângă tine, dragă cititorule, un aspacardin. Vei avea nevoie!

Michael constată că Umbra Nopții este cineva foarte cunoscut. Și, mai descoperă ceva: Anne nu este oarbă! De ce se preface? Chiar nu vă închipuiți? Păi, stați să vă lămuresc… Anne este Umbra Nopții!

Când află eroul nostru așa ceva, se simte înfuriat, deoarece o femeie a făcut tot ceea ce mulți bărbați nu ar fi fost în stare. Plus că, simte că și-a bătut joc de el.. Așa că, se vor înfrunta în duel.

Termenii acestuia? Dacă Anne câștigă, atunci Michael dispare definitiv din viața ei, păstrându-i secretul în același timp. Dacă Michael câștigă, Anne trebuie să îndeplinească trei lucruri: să îi povestească tot ce s-a întâmplat când a murit Theo; să renunțe la spionaj este a doua cerință; a treia fiind … Michael să îi devină iubit…

Cine credeți voi că va câștiga?

Teoretic e remiză. Practic, Michael câștigă. Și totul culminează cu un meci de box cu James și declarația lui Michael cum că se vor căsători. .. toate acestea reprezintă norii negri de furtună de pe cerul vieții lui Anne.

Și este doar începutul! După nuntă, au de descoperit un criminal pe care trebuie să-l facă să plătească!

O poveste fascinantă, alertă și romantică. Două personaje încăpățânate, mândre și orgolioase, ce nu vor să cedeze deloc unul în fața celuilalt. Își neagă sentimentele, cel puțin Anne o face, până când realizează că L-ar putea pierde pe Michael și ar regreta o viață întreagă.

Vor reuși să descopere criminalul? Și mai important, vor lăsa la o parte mândria și orgoliul?

Printre gloanțe și pericole nenumărate, urmăriri și tentative de răpire, cei doi ajung să se cunoască unul pe celălalt. Am avut parte de o lectură absolut captivantă, cu personaje pe care le-am îndrăgit și pe care le-am urmărit cu inima-n gât pe tot parcursul poveștii, iar la final n-am putut spune decât: magistral!!! Felicitări, Raluca!

Mulțumesc editurii Celestium pentru cartea oferită spre recenzie!

Nota mea pentru carte este 10!

20 de gânduri despre &8222;Umbra nopții de Raluca Butnariu&8221;

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.