Cavalerii mesei oltenești de Zăpă Strit

Titlul: Cavalerii mesei oltenești

Autoare: Zăpă Strit

Editura: Smart Publishing

Anul apariției: 2017

Număr de pagini: 178

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

„Simt că ceea ce este în inima mea trebuie să iasă afară, așa că nu am altă variantă decât să scriu.” – Zăpă Strit

Cam asta ne spune autoarea pe coperta cărții. Și noi nu putem face altceva decât să o credem pe cuvânt.

„Nu recunosc alt semn al superiorității decât bunătatea.” – L. V. Beethoven

Pentru achiziționarea acestei cărți trebuie să îi mulțumesc prietenei mele Dana, care a avut grijă să mă anunțe că apare. Prima carte a autoarei mi-a plăcut mult.

„Dau totul pentru un secret” a fost o surpriză mai mult decât plăcută! Am fost încântată de modul în care scrie autoarea: sincer, glumeț, simplu și ușor ironic!

„Cavalerii mesei oltenești” este o culegere de 23 de povestiri distincte, cu 4 personaje care se tot perindă prin diferitele întâmplări care ne sunt prezentate. Cu și despre olteni, aș putea zice.

O carte la fel de amuzantă și tonică ca și prima, în care sunt scoase în evidență multe dintre caracterele și mentalitățile întâlnite la oamenii de rând. Feluri diferite de a percepe și înțelege anumite situații. Totul condimentat din plin cu umor și ironii fine… sau nu prea fine.

Ceea ce pot spune cu siguranță, este că am citit cartea cu plăcere. A reușit să mă destindă. A fost exact ceea ce mi-am dorit și aveam nevoie.

„Coana mare, Rodicuța, Adelin și Costică – sunt cavalerii mesei oltenești. Trăiesc sub același acoperiș, își vorbesc cu suspectă bunăvoință, au personalități absolut uimitoare și încântătoare și, deși nu reușesc să păstreze nici cel mai mic secret, mă văd nevoită să-i ridic la rangul de cavaleri de onoare.” ~ ne declară autoarea în „Cuvânt de început”. 

Tot ea ne spune că:

„Oltenii sunt unici. Știu exact de ce și pentru ce au venit aici, pe Pământ, drept urmare, nu-și pun niciodată întrebări existențiale.”

În concluzie, sunt oameni care au un țel, hotărâți. Care-și urmează țelul până la capăt, își îndeplinesc menirea. Și trebuie să-i dau dreptate autoarei în această privință! Am avut o mătușă olteancă, de pe lângă Caracal, care era exact așa: știa precis ce-și dorește de la viață și nu se lăsa până nu obținea!

„Legate bine” este o poveste interesantă în felul ei.

„În Primărie, miroase a cafea de zici că toate boabele Braziliei cresc, de fapt, printre dosare. Cine lucrează în cea mai importantă clădire din comună se recunoaște după miros.”

Dar, secretarul Mirel are o întrebare care-l macină și nu-i dă pace veci și pururi… Ei bine, cavalerul nostru Costică este cel care încearcă să îi răspundă…

„Unde e umorul românilor, mă? Ce făcurăm cu el? De ce ne mor primăverile în suflet? De ce trec pe lângă noi clipele, iubirile, emoțiile?”

Se pare că Mirel al nostru a fost lovit de nostalgie, a dat filozofia peste el… Ce răspuns credeți voi că-i oferă Costică?

„– Dracu’ știe! Un eșec de excepție, asta trebuie să fie.”

Discuțiile celor doi stârnesc hazul, pur și simplu râzi cu lacrimi, pe lângă faptul că sar de la un subiect la altul, de la istorie la balade populare românești, și nu știu exact cum se face că cei doi vajnici bărbați decid să se apuce de scris piese de teatru: scenariu, regie și actorie…

„– Mirele, serios, la o carte, îți spun de acum, nu mă bag. Aici trebuie inspirație, un mediu adecvat actului artistic și io nu am decât bucătăria de vară, și ăla e teritoriul sfânt în care își mișcă viitoarele moaște coana mare, (….) dar cred că pot să-ți scriu un scenariu scurt. De teatru. De actori nu ducem lipsă. Coana mare ar exalta. Nu ai văzut ce circ e în comună? Teatru scurt. F’o două- trei scene. Maxim patru.”

Ei, acum i-acum! Încep dezbaterile între cei doi pentru a găsi titlul piesei de teatru. Și nu-i treabă ușoară… inspirație din multitudinea telenovelelor turcești ce se tot difuzează pe la tv în timpul zilei, găsesc un titlu care să facă audiență mai ceva ca la știrile de la ora 5 de la Pro Tv!!!

Mirel deja prevede viitorul…

„~ Legate bine~!” – piesa recunoscută internațional, scrisă de Costică Linte, născut în comuna Blințești. Descoperit de Mirel Iorgovan, primarul comunei.”

Nah, belea! Acum are și vise de primar, nu-i mai ajunge secretar în Primărie!!!

Comedie de moravuri, o parodie a vieții de la țară! Pur și simplu o citești cu plăcere, la final ești relaxat, zâmbitor și plin de energie. Și cu moralul ridicat dacă citești cartea când ești supărat.

Acum, ca să vă faceți o idee și despre ceilalți cavaleri ai mesei oltenești, să o luăm în primire pe Coana mare când se pregătește de mers la vot… Ironiile dintre ea, Costică și Adelin sunt de neuitat. Se gratulează fiecare cu diferite injurii care stârnesc râsul cititorului. Nu ai cum să nu-i adori!

„– Hai, sictir! Nu pun eu de două ori, să-mi anuleze votul.

– Păi, bine, bre, dumneata, la CAR când semnezi și nu merge pixul, nu insiști cu pasta, să se vadă bine? Așa și cu ștampila. 

– Aș insista eu la Sfântuleț să mai rărească proștii, dar s-ar rezolva doar aspectul tehnic.”

Toate aceste texte sunt parodii la ceea ce se întâmplă în zilele noastre, după părerea mea. Tot omul visează și toți își dau cu părerea. Mai ales într-o comună, unde fiecare știe mai bine curtea vecinului decât curtea lui, iar radio- șanțul merge foarte bine. Chiar nu are probleme cu furnizarea energiei electrice sau cu plata facturilor!

Ușoare, scrise într-un limbaj simplu și direct, aceste mici imagini din viața satului oltenesc, rămân o amintire tragi-comică în viitor, pentru cititorul obosit după o zi de muncă.

„Cavalerii mesei oltenești” este pastila de râs pe care-o recomand eu pentru zilele în care sunteți mult prea obosiți pentru lecturi mai complexe.

„Picătura de divin pe care vrea s-o ascundă, tot iese la suprafață. Așa că… acceptă. Curgi frumos ca un râu. Râul nu se întoarce de unde izvorăște. E mereu altul, curge firesc, că ăsta e drumul lui.”

Cam așa și cu cavalerii noștri care, mie personal, mi-au făcut ziua cu mult mai bună. Dacă, pentru câteva ore, vă doriți să vă relaxați și să râdeți așa cum n-ați mai făcut-o de mult, vă recomand să citiți această carte. Este perfectă!

Nota mea pentru carte este 9!

18 gânduri despre &8222;Cavalerii mesei oltenești de Zăpă Strit&8221;

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.