Formarea unui întreg de Delia Moretti

 

Titlul: Formarea unui întreg

Autoare: Delia Moretti

Seria: Prenupțial, volumul 1

Editura: Stylished Books

Anul apariției: 2019

Număr de pagini: 384

”Formarea unui întreg reprezintă momentul în care protagoniștii, mulți la număr, își vor cunoaște sufletele pereche și vor trece brusc de la distracția de o seară la planurile de viitor, fără frica de-a greși. Se pune în discuție semnificația cuvântului prietenie, dar și devotamentul față de familie. Veți afla modul în care se cunosc personajele între ele, viețile lor, problemele de zi cu zi, dar și caracterul fiecăruia în parte. Se formează cuplurile sau, cel puțin, sentimentele acestora. Veți trăi iubirea în culori și moduri diferite, presărate cu lacrimi de iubire și spini de dezamăgire. Vă veți emoționa cu ajutorul peripețiilor și întâmplărilor efectuate de către aceștia din urmă.”

O lectură ușoară și relaxantă, ce m-a făcut să uit de izolarea de zi cu zi. Am savurat povestea aceasta, am râs și m-am bucurat alături de personajele autoarei Delia Moretti. 

Autoarea Delia Moretti a dorit o părere obiectivă despre seria sa. Așa că, pot spune că mi-a plăcut modul în care și-a conturat personajele, stilul lejer și ușor amuzant al cărții este un plus. Povești de dragoste pline de emoție, care-ți aduc un zâmbet pe chip. Te fac să te gândești la persoane care se schimbă atunci când dragostea pătrunde în viața lor. În schimb, consider că autoarea ar trebui să acorde o mai mare atenție exprimării, limba română literară fiind cea folosită într-o operă literare. Cursivitatea, corectitudinea scrierii sunt alte aspecte cărora trebuie să le acorde o atenție deosebită. Este clar că Delia are capacitatea de a deveni un autor bun. 

Încă de la începutul volumului îl cunoaștem pe Cristian și pe prietenul acestuia Morgan. De asemenea, aflăm că unchiul lui Cristian, Geremia, este grav bolnav, vrea să îi predea acestuia afacerea, dar are o condiție: 

“— Vrea să mă însor înainte! Susține că un om însurat este mult mai rațional în afaceri. Mai responsabil față de unul care își pierde timpul cu una și cu alta.”

Asta nu ar fi o problemă dacă în viața lui Cristian ar exista o femeie cu care acesta să aibă o relație cu adevărat serioasă. 

Apoi o cunoaștem pe Emily, proprietara unei librării și vinovata de avarierea mașinii lui Cristian. O tânără care pare a fi însoțită de ghinion. Dar nu se oprește totul aici! A doua zi reușește să-i verse o cafea pe cămașă atunci când se întâlnesc într-un restaurant… 

“— Îți doresc o zi cât se poate de neplăcută. Aș spune că mi-a făcut plăcere să te revăd, dar o știm amândoi că nu este adevărat.”

Cei doi au ani de zile de când nu s-au mai văzut, iar diferendele lor încă sunt în vigoare. Sunt precum șoarecele și pisica când sunt unul în preajma celuilalt. 

Formarea unui întreg este o lectură ușoară, din păcate, lipsa unei corectări făcute cu simț de răspundere dă dureri de cap. Ca să nu mai spun prea multe despre exprimarea greoaie… 

“Urmează câteva secunde de liniște în care nu știam ce să spun sau să fac. În cele din urmă, decid să îi aduc la cunoștință discuția cu scumpul nostru unchi de zilele trecute, când aceasta îmi ceruse să mă însor pentru a-mi ceda mi-e firma.”

O acțiune tragi-comică, dacă te gândești că avem personaje de peste 25 de ani, care se comportă ca niște adolescenți neliniștiți. 

Deși în tinerețe i se părea că Emily este intrusul mereu prezent între el și sora lui, acum este șocat să descopere că își dorește din ce în ce mai des să o întâlnească și de foarte multe ori se trezește gândindu-se la ea. 

Să fie dragoste la prima vedere sau o obsesie deoarece Emily este singura femeie care nu s-a topit la picioarele lui? 

Mi-au plăcut atât prietenul lui Cristian — Morgan, un tip vesel, care la 30 de ani încă mai locuiește cu părinții; cât și Alex — prietenul gay al lui Emily. Mi-a luat însă ceva timp să înțeleg care este treaba cu Ruggero… și cu blonda cu care are o relație bazată strict pe satisfacerea nevoilor fizice. A durat ceva până am deslușit acest mister și vă las și pe voi să îl descoperiți.  

Firul acțiunii, deși simplu, sare de la o persoană la alta, fără a-i oferi cititorului posibilitatea să înțeleagă cine și ce reprezintă în această poveste. Pe acest aspect se putea insista ceva mai mult. 

Emily este circumspectă în privința lui Cristian când acesta se oferă să o ajute să-și depășească fobia de apă: 

“— De ce te comporți așa cu mine, Cristian? îl întreb repede, după care îmi îndepărtez privirea din a lui. Nu mai pot să continui așa.

— Așa cum, Emily?

— Nu face pe prostul, că sigur nu ești! Tu niciodată nu ai fost răbdător cu mine, întotdeauna ai stat la distanță cât mai mare de mine și, dintr-odată, după atâția ani, iată-ne față în față ca și când nimic nu s-ar fi întâmplat.”

Dar Cristian îi spune sincer că, odată cu maturizarea, s-a schimbat. Și va face tot posibilul pentru a-i recâștiga încrederea. 

Formarea unui întreg este o combinație de poveste de dragoste, umor și situații absurde, răsturnări de situație care te țin cu sufletul la gură și lupte interioare pe care marea majoritate a personajelor le poartă cu ei înșiși. 

Relația dintre Emily și Cristian este dezaprobată de mama fetei, care-l preferă pe Ruggero. 

Acest prim volum al seriei Prenupțial are în prim plan o poveste de dragoste: cea dintre Emily și Cristian; dar în subsidiar avem parte de o galerie cu adevărat impresionantă de personaje. Pur și simplu îți ia ceva timp până îi cunoști pe fiecare. 

Este impresionant modul în care interacționează prietenii între ei. Se comportă asemeni unei familii, se sprijină și se ajută unul pe celălalt. Pe tot parcursul lecturii am urmărit cu multă curiozitate dansul seductiei care apare între aceștia și felul în care realizează fiecare că inima le-a fost cucerită. 

“Și după toate acestea ai apărut tu. Cu zâmbetul acela care îmi face ziua mai bună ori de câte ori îl văd. Mi-ai schimbat lumea mea perfectă într-una minunată.” 

O lectură care îți de o stare de bucurie la final! 

Multumesc autoarei pentru exemplarul oferit spre recenzie. 

12 gânduri despre &8222;Formarea unui întreg de Delia Moretti&8221;

  1. Mulțumesc din suflet pentru tot ce ai spus. O să țin cont de toate punctele indicate și promit să le evit pe viitor. Mă bucur că în spatele acestor aspecte neplăcute idee a rămas pe gustul tău.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.