CAIETUL. Roman mic pentru fetițele care cresc mari de Ioana Chicet- Macoveiciuc

Titlul: CARTEA. Roman mic pentru fetițele care cresc mari

Autoare: Ioana Chicet – Macoveiciuc

Ilustrații: Miruna Pancu

Editura: Univers

Anul apariției: 2020

Număr de pagini: 86

”Mura e o fetiță isteață care observă că trupul, gândurile și emoțiile ei se schimbă pe măsură ce crește. Ca să nu-și pună părinții în situații delicate, Mura încredințează jurnalului ei cele mai arzătoare întrebări. Curând, găsește în paginile lui răspunsuri simpatice, informate, calde și liniștitoare scrise de mâna unui personaj misterios.”

”Caietul va aduce înțelegere și siguranță în multe familii, prin darurile informaționale generoase și solid documentate științific, oferite însă cu atât de multă delicatețe, empatie, grijă și frumusețe. Recomand Caietul cu toată responsabilitatea profesională și cu încrederea că în el își vor găsi răspunsuri și își vor alina confuzia generații de preadolescente.” — Diana Stănculeanu, psiholog și psihoterapeut

”O carte scrisă cu empatie, umor și delicatețe despre întrebările și neliniștile cu care se confruntă fetițele atunci când încep să lase în urmă vârsta copilăriei” — Diana Crupenschi, Director Editorial, Editura Univers

O carte cu multe răspunsuri la întrebări pe care nu ai fi crezut că o fetiță le va pune. Sau nu te-ai fi gândit că îi trec prin minte.

”Mura n-a fost niciodată foarte vorbăreață. Nu cu oamenii, vreau să zic. Ea e vorbăreață, dar numai atunci când rămâne singură în camera ei sau în pădure ori în curtea școlii. Atunci și doar atunci, când nu e nicio ureche de om prin apropiere, începe și Mura să vorbească.”

O carte despre evoluția unei fetițe, despre maturizarea observată prin desen, prin exprimarea viziunii care se modifică odată cu trecerea anilor.

”CAIETUL. Roman mic pentru fetițele care cresc mari” este o lectură ușoară, care ne invită să facem un pas înainte în lumea imaginației și să observăm ce întrebări se ascund în mintea Murei și ce răspunsuri aflăm prin intermediul desenelor sale. Astfel realizăm că Mura găsește răspunsuri simple la întrebări simple și pe măsură ce crește, totul devine din ce în ce mai complex.

O călătorie în lumea fantastică a imaginației pe care o facem alături de o fetiță, evoluând cu fiecare desen.

”Paginile pline ale caietului ascund grădini secrete pline de culoare, camere cu multe ferestre, flori pe care natura nu le-a inventat încă.”

Mura este o fetiță veselă și energică printre cunoscuții alături de care se simte bine, timidă și închisă în ea printre cei pe care nu-i cunoaște prea bine.

Autoarea Ioana Chicet – Macoveiciuc ne oferă o cale de a înțelege întrebările unei fetițe și răspunsurile pe care aceasta le găsește, modul în care maturizarea vine cu anumite reguli și tipare în care se încadrează, sau încercarea de a ieși din aceste tipare…

”De ce uneori mă simt așa de diferită de ceilalți oameni?”

Aceasta este doar una din sutele de întrebări care îi trec prin minte. La unele dintre aceste întrebări răspunsurile sunt evidente, la altele mai ușoare, iar uneori vin odată cu trecerea anilor. Dar aflarea acestor răspunsuri înseamnă maturizare, cunoaștere și evoluție. Mura pornește de la a fi un copil și treptat ajunge să evolueze, să crească. Fetița crește mare pe măsură ce caietele ei cu desene se acumulează.

Apoi, când fetița începe să-și scrie întrebările în caiet, descoperă că, după un timp, in caiet găsește și răspunsul frumos scris. Este un mister apariția răspunsului scris frumos în caietul ei special.

O carte pe care am citit-o cu placere, unde am pornit alături de Mura în diferite aventuri. O carte folositoare atât părinților pentru a-și înțelege fiicele, cât și fetițelor pentru a-și înțelege propriile nelămuriri.

Dătătorul de răspunsuri rămâne un mister pentru Mura, dar în același timp aceste răspunsuri îi oferă sfaturi și înțelegere de sine.

”Tu ești la fel de frumoasă ca toți oamenii lumii, dar ești diferită de ei, pentru că doar tu ești TU!”

Aflăm despre dorințe secrete, despre neliniști care-i dau târcoale, despre schimbările din corpul ei care o îngrijorează, dar și despre dorința de a ști ce este normal să facă în anumite situații.

O poveste care oferă răspunsuri atât părinților cât și fetițelor curioase.

Mi-au plăcut mult și ilustrațiile cărții, unele de-a dreptul amuzante, altele chiar ingenioase.

”Află ce vrei, află la ce ești bună, ce-ți place să faci, cum poți să ajuți și pe alți oameni să le fie bine, apoi fă asta și vei primi înapoi bucurie, recunoștință, apreciere, satisfacție și, cel mai probabil, și destui bani să poți călători și dansa așa cum îți dorești!”

O carte pe care o recomand cu drag.

Mulțumesc editurii Univers pentru exemplarul oferit spre recenzie.

Publicitate

7 gânduri despre &8222;CAIETUL. Roman mic pentru fetițele care cresc mari de Ioana Chicet- Macoveiciuc&8221;

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.