Codex Aureus: Cele trei pergamente de Silviu Radu

Titlul: Cele trei pergamente

Autor: Silviu Radu

Seria: Codex Aureus, volumul 2

Editura: Proilavia

Anul apariției: 2018

Număr de pagini: 235

“Am scris această carte pentru a lăsa fascinația cititorului să descopere dacă ceea ce lecturează este provenit din istorie sau din imaginația mea. În romanul Codex Aureus: Cele trei pergamente doresc să-mi transport cititorul acolo unde realitatea alunecă în mod frecvent și pe nesimțite înspre ficțiune.

Astfel am împărțit componentele poveștii în funcție de criterii pe cât posibil logice. În întâmplările petrecute în realitate, toate părțile intră oarecum simultan în acțiune, fără a putea fi însă sesizată cu claritate întrepătrunderea acestora. În acest roman am combinat faptele cu ficțiunea încercând să vă ofer plauzibilitatea care să vă captiveze, convingându-vă ca apoi să urmăriți indiciile oriunde ar duce acestea, indiferent de adevăr și considerând că, spre deosebire de realitate, ficțiunea trebuie să poată fi urmărită.

În anul Centenarului Marii Uniri noi ca națiune trăim într-un freamăt al trecerii de la trecut în prezent. Descoperim pretutindeni urme care-i dau acestei treceri un sens, un rost… Poate că ar fi interesant din când în când să ne uităm la câteva fapte istorice pentru a înțelege care este adevărul.” — Silviu Radu

Cu autorul Silviu Radu am făcut cunoștință prin intermediul primului volum din seria Codex Aureus. O carte care îmbină într-un mod absolut unic istoria cu realitatea și ficțiunea.

“Eu cred însă că uneori ficțiunea este povestea realității despre care noi nu am aflat… încă…” — Silviu Radu

Codex Aureus: Cele trei pergamente este cartea dedicată orașului Brăila.

În prefața cărții aflăm detalii despre Codex Aureus și drumul parcurs de acesta, precum și despre pergamentele cu cifrul pentru decriptarea acestuia.

“În anul 1623, manuscrisul CODEX AUREUS, împreună cu cele trei pergamente, porneau într-o călătorie tulburătoare spre… România.”

Iar Vaticanul își dorea foarte mult să intre în posesia lor… Ei bine, de aici începe povestea de față!

Prologul ne conduce în trecut, în anul 1623, la Ibrail — Cetatea Otomană Port la Dunăre. Aici aflăm despre cele trei pergamente care reprezintă cheia pentru descifrarea “Codex Aureus” și, în același timp, aflăm istoricul crimelor comise pentru a se intra în posesia acestora.

Autorul Silviu Radu ne conturează o poveste credibilă și-n același timp incredibilă, plină de adrenalină și suspans, un tablou al crimelor săvârșite din avariție și dorința de putere.

“Acum manuscrisul și notițele cu cheia pentru descifrarea sa se aflau în mâinile acestui asasin care se îndrepta spre un cartier de negustori din cetatea de la Dunăre.”

După ce manuscrisul trece prin diferite mâini, acțiunea romanului se mută după mai bine de trei veacuri… în 1940, Reichsfuhrer S- S. Heinrich Himmler care-și trimite tânărul locotenent într-o misiune ultrasecretă… Apoi, acțiunea se mută la București, doar doi ani mai târziu.

Toate datele pe care autorul ni le furnizează în Cele trei pergamente sunt atât de bine și credibil redate încât te trimite, ca cititor, direct la bibliotecă pentru a descoperi dacă evenimentele menționate chiar au avut loc sau sunt doar ficțiune.

“Gândurile se întoarseră iar la misiunea lui. Tânărul ofițer trebuia să ia legătura cu un foarte bun prieten al lui, Rudolf Reiner, aflat în garnizoana de la Brăila pentru a-l ruga să-l ajute la găsirea pergamentelor.”

Locotenentul Markus Walther este un nume de ținut minte pe parcursul acestei cărți.

Un aspect care mi-a plăcut încă de la primul volum este modul în care autorul a creat numele personajelor — parodii ale celor reale, pentru oamenii importanți ai vremii…

“Aflând care urma să fie rolul lui în organizație, Eugen Alimănescu profită imediat de ocazie și acceptă. I se potrivea ca o mănușă.

Organizația se numea Serviciul Secret al Sfântului Scaun, iar el tocmai devenise agent al acesteia.”

Această organizație ne este mai mult decât cunoscută din primul volum: Codex Aureus: Nume de cod.

Pe de altă parte, avem Marele Cartel Sferic cu sediul în Elveția. În 1942, membrii acestuia erau: Franța, Germania de Vest, Belgia, Luxemburg și Olanda. Aceștia află prin spionii propri despre căutarea asiduă a celor trei pergamente ce reprezintă cheia – cifru foarte valoroasă dar care, le poate da planurile peste cap.

O lectură incitantă pe care nu o poți lăsa din mână. Autorul menține stârnit interesul cititorului pe tot parcursul cărții. Ne prezintă o poveste alertă, cu mult suspans, o adevărată cursă contra cronometru unde miza o reprezintă “Cele trei pergamente”, iar dușmanii sunt pe urmele acestora.

De asemenea, vedem lupta politică, lupta celor puternici care sunt capabili de orice pentru a obține faimă, avere, renume sau putere.

O îmbinare perfectă de real și imaginar, cu doze substanțiale de fapte istorice. Cele trei pergamente se citește ușor, chiar dacă la final nu ești sigur ce a fost realitate și ce anume a fost ficțiune.

“Cu o atenție mare și cu mișcări încetinite, locotenentul Walther scoase tubul de piele și-l deschise. Ochii i se măriră de uimire, iar pe față se putea observa bucuria când văzu înăuntrul tubului pergamentele.”

Silviu Radu reușește să ne treacă prin perioada comunistă, prezentându-ne, cu ocazia căutărilor intense pentru găsirea pergamentelor, o țară așa cum putini dintre noi au avut ocazia să o cunoască. Plină de lipsuri, umili și supuși; unde cei puternici nu aveau nici o grijă. Vedem, mai bine spus citim, despre România pe vremea lui Gheorghiu-Dej.

Biserica, scena politică, armata; toți erau angrenați în această cursă pentru găsirea faimoaselor pergamente. Interese, șantaje, protejați — de toate acestea avem parte în volumul de față.

“— Tovarășe Ceaușescu vă raportez misiune îndeplinită. Codex Aureus se află în țară, la loc sigur. Rămân fidel și devotat cauzei ca și până acum.”

Urmărind fluctuațiile de putere din țară și străinătate pe parcursul luptei acerbe pentru dobândirea străvechilor pergamente- cod pentru descifrarea Codex Aureus, la final nu putem rezista să nu ne întrebăm cât adevăr conține această serie?

Multumesc autorului Silviu Radu pentru exemplarul oferit pentru recenzie.

22 de gânduri despre &8222;Codex Aureus: Cele trei pergamente de Silviu Radu&8221;

  1. Mi-a plăcut volumul doi în ciuda faptului că lucrurile devin mult mai serioase și mai amenințătoare. Autorul știe să te țină în suspans. Sunt curioasa în legătură cu ultimul volum!

    Apreciat de 1 persoană

  2. Codex Aureus e scanat și postat pe site-ul Bibliotecii Naționale. Fragmentul de la Battyaneum este absolut fascinant și mă întreb dacă le mai este prezentat vizitatorilor. Prezentarea ta mi-a stârnit curiozitatea.

    Apreciat de 1 persoană

  3. Se vede ca autorul a citit Biblia, „Manuscris” în care sunt ascunse tainele Vietii, Calea, Adevarul si Viata,”cheile” genomului uman, din carte s-au inspirat toate geniile stiintei, artei si literaturii clasicismului modern si postmodern.
    Un Week end minunat, draga Geo !

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.