Mythos• Miturile Greciei repovestite de Stephen Fry

Titlul original: Mythos. The Greek Myths Retold

Autor: Stephen Fry

Editura: Trei

Anul apariției: 2019

Traducerea: Luminița Gavrilă

Număr de pagini: 504

Nimeni nu iubește și se războiește, nimeni nu râvnește și înșală la fel de pătimaș sau de ingenios precum zeițele și zeii Greciei. 

Stephen Fry repovestește miturile grecești, oferindu-ne ocazia să asistăm fascinați la nașterea înțeleptei Atena din mărețul cap despicat al lui Zeus și la coborârea nefericitei Persefona în sumbra lume subpământeană, la clipa în care e deschisă cutia Pandorei, plină cu toate relele lumii, și la legendara poveste de dragoste dintre Eros și Psyche.

Mythos relatează toate aceste mituri extraordinare pentru lumea de azi, păstrându-le neștirbite semnificațiile profund umane.”

Stephen Fry este scriitor, actor, jurnalist și regizor multipremiat.

A scris patru romane de succes — The Star’s Tennis Balls; Making History; The Hippopotamus și The Liar —, precum și trei volume autobiografice: Moab is My Washpot; The Fry Chronicles și More Fool Me. 

A devenit faimos alături de Hugh Laurie în serialul de comedie A Bit of Fry and Laurie (pentru care au scris împreună și scenariul), apoi a jucat, printre altele, în Wilde și V for Vendetta, iar în prezent poate fi văzut în serialul TV Cititorii de oase. Dă voce povestitorului pe audiobook-urile seriei Harry Potter.

În pregătire la editura Trei, volumul Eroii. 

“Clio

Retrogradată astăzi la un model de mașină Renault și o serie de premii în industria publicității, CLIO sau Kleio (faimoasă) a fost Muza istoriei. Ea avea sarcina să proclame, să trâmbițeze și să facă vestite faptele celor măreți. Cel mai vechi cerc de dezbateri din America, fondat la Princeton de către James Madison, Aaron Burr și alții, se cheamă Societatea Cliozofică, în onoarea ei.”

Aceasta este descrierea uneia dintre cele nouă muze.

O carte aparte. Fascinată fiind de miturile și legendele grecești, această carte nu avea cum să nu îmi atragă atenția la Bookfest.Pe măsură ce o citeam, am fost fascinată de modul în care autorul Stephen Fry a reușit să ne redea fiecare legendă în parte.

Cu un limbaj simplu și de actualitate, fiecare mit străvechi a fost scos la lumină și împărtășit și explicat cititorilor săi fără a se încerca cosmetizarea acestora.Pagină după pagină de abordări și unghiuri din care poți privi apariția vieții pe pământ; a zeilor din Olimp sau a muritorilor care au devenit celebrii.

Mythos reprezintă cartea care te ajută să stabilești mai ușor ordinea întâmplărilor, să înțelegi motivațiile faptelor din spatele legendei. Astfel, am realizat că și aceste ființe au beneficiat de liberul arbitru, au fost dotate cu defecte și calități.

Despre apariția zeilor olimpieni și conducătorul acestora, autorul ne relatează simplu, într-un stil ușor amuzant:

“Pentru învingători, prada de război. Ca un CEO care tocmai a încheiat preluarea foarte dificilă a unei companii, Zeus voia să scape de vechea conducere și să-și aducă oamenii lui. El le-a alocat fraților săi câte un domeniu, câte o sferă de responsabilitate divină. Președintele Nemuritorilor își alegea cabinetul.”

Apoi ne îndreptăm spre alegerea Casei Albe a zeilor…

”Așa cum titanii făcuseră din Muntele Othrys reședința lor, tot așa Zeus și-a ales drept cartier general Muntele Olimp, cel mai înalt munte din Grecia. El și zeii săi vor deveni cunoscuți sub numele de OLIMPIENI și ei vor guverna lumea așa cum nicio divinitate n-a mai făcut-o până atunci sau după.”

Mythos este o carte ce se adresează în special celor interesați de miturile grecești, dar și celor tineri. Este ca o lecție pe care se asigură nu numai că ne-o predă, ci și că o înțelegem!

Aflăm despre nașterea copiilor lui Zeus și ai Herei, despre intrigile și mașinațiunile zeilor, despre comploturile lor, într-un stil aparte.

Autorul reușește să facă prin scriitura sa, ca cititorul să vizualizeze ușor întreaga istorie, cu toate câte s-au întâmplat.

Într-un stil modern, cu o combinație de vechi și nou, reușește să capteze atenție cititorului, să-l amuze și să nu-l plictisească. De asemenea, am apreciat faptul că autorul ne-a spus și numele zeului în mitologia romană, ca și cuvintele care au apărut ca derivate din numele  lor. Astfel, Mythos a devenit un fel de compendiu care cuprinde informații diverse și din domenii variate.

“Era arcașul suprem și, la nevoie, un războinic la fel de aprig și de înfocat ca oricare zeu de pe Olimp: asemenea tuturor rudelor sale apropiate, era capabil de cruzime, răutate, gelozie și dușmănie. Lucru neobișnuit pentru un zeu, el a fost venerat de romani sub numele său grecesc, fără alte schimbări. În lumea antică, Apollo era Apollo oriunde te duceai.”

O carte care nu se citește atât de ușor pe cât ai putea crede, în ciuda tonului plin de umor pe care îl are. De ce? Deoarece toate informațiile primite necesită timp pentru a fi așezate în locașurile potrivite.

Jucăriile lui Zeus reprezintă aventurile care implică zeitățile și oamenii, șiretlicurile lor dar și obiectivele. Astfel suntem încântați să citim despre Prometeu, Cupidon și Psyche, Sisif și mitul său devenit celebru, regele Midas, Eros sau Frigia și nodul Gordian….

“Probabil cea mai bună definiție a narcisismului este nevoia de a-i privi pe ceilalți ca pe niște oglinzi care ne satisfac doar atunci când ne reflectă într-o imagine iubită sau admirată. Cu alte cuvinte, când ne uităm în ochii altora, nu ne uităm să vedem cine sunt ei, ci cum ne reflectăm noi în ochii lor.”

Asta ca să tragem o concluzie din mitul lui Narcis și Echo.

Am apreciat și notele explicative din subsolul paginii, ca și hărțile de la începutul cărții, precum și arborele genealogic care ne ajută să înțelegem începuturile.

Povestirile lui Stephen Fry amuză, prind în magia lor și stabilizează cunoștințe atât despre mituri și legende grecești, cât și unele ce aparțin secolelor XX sau XXI.

O carte frumoasă, pe care am citit-o cu multă plăcere!

Nota mea pentru carte este 10.

20 de gânduri despre &8222;Mythos• Miturile Greciei repovestite de Stephen Fry&8221;

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.