Marenuca și cei zece cozonaci mușcați de Ana – Maria Pătrașcu

Titlul: Marenuca și cei zece cozonaci mușcați

Autoare: Ana- Maria Pătrașcu

Editura: Berg

Anul apariției: 2019

Număr de pagini: 106

”Nu poți să citești povestirile Anei – Maria Pătrașcu fără să te ducă gândul la “Amintirile din copilărie” ale lui Ion Creangă. Scrie cu un limbaj simplu, uneori arhaic, acestea reușesc să redea cititorului o imediată imagine plastică și totodată dinamica celor întâmplate cândva, peste timp, lăsând senzația că un film se derulează prin fața ochilor minții.

Ceea ce atinge sufletul cititorului, dincolo de întâmplările hazlii și viu narate, este acel patrimoniu cultural al vieții de la țară pe care autoarea reușește să-l reproducă pe deplin, nu numai prin evocarea experiențelor din copilărie, ci mai ales prin redarea unei viziuni interpretative de timp și spațiu ce aparțin unui alt ritm, fiind calibrate după trăirea și ciclicitatea naturii. Te poți regăsi în multe dintre întâmplările narate, pentru că acestea au un gust aparte, acela al anilor senini, lipsiți de preocupări. Dincolo de toate, printre rânduri, se întrevede comuniunea cu natura, se percepe dinamismul și simplitatea vieții esențială a oamenilor, se resimte spiritul de apartenență rurală, iar tu, ca cititor, te revezi și retrăiești emoțiile copilăriei.

Povestirile devin astfel patrimoniu românesc, un chenar de sens ce permite o anumită gamă interpretativă a experienței, o lentilă “de timp” ce adaugă propria culoare sentimentelor suscitate prin evocarea momentelor de odinioară.” — Codruța Ileana Țerbea, psiholog

Ana – Maria Pătrașcu s-a născut la Hârlău, într-o familie de patru copii. În anul 2003 primește premiul literar “Cenaclul Ion Creangă”, “Povestiri de la Bojdeucă” și îi sunt publicate două povestiri: “File din poveste” și “Povestea din lingură”. În 2016 publică povestirea “Marenuca și televizorul” în volumul “Cartea copilăriilor” de la Editura Polirom. Doi ani mai târziu, în iulie 2018, publică în ediție bilingvă, la editura Rediviva, cartea “Toamnă fuksie — Fucksie d’autonno” împreună cu poeta Aurellia Iurilli. Este profesor de limba română în Bari (Italia), absolventă a masterului de Jurnalism și Doctor în Filologie “Magna cum laude”.

Până să primesc această carte pentru recenzie, recunosc că nu știam absolut nimic despre autoarea Ana – Maria Pătrașcu. Am asistat la lansarea ei de la Bookfest 2019 și am fost impresionată de modul simplu și sincer în care se adresa cititorilor.

Marenuca și cei zece cozonaci mușcați este o culegere de povestiri autobiografice aș spune eu, în număr de 13. Povestiri scurte, pline de umor, fluide, sincere și prezentate într-un mod atrăgător. Autoarea ne vorbește despre o copilărie diferită de cea a copiilor din ziua de azi, copilăria trăită în aer liber, la țară sau la oraș, despre năzbâtiile care erau la ordinea zilei.

Un jurnal al copilăriei, când jocurile, bucuria și energia erau la ordinea zilei; când nu se știa de grijile vieții de adult.

Mare parte dintre aceste povești se desfășoară la Hârlău, locul unde s-a născut autoarea.

Mi-au plăcut aceste frânturi de amintire transpuse într-un mod aparte în cuvinte ce înfățișează inocența și fericirea lipsită de griji a copilăriei, cu bucuriile și tristețile sale.

Ceaușescu la Cotnari” este prima povestire din această culegere de amintiri. Se desfășoară în 1983. Cu un limbaj simplu, rural, plin de regionalisme care poartă cititorul în lumea satului, unde locuitorii spun lucrurilor pe nume, în plină vară, avem parte de jocurile și glumele a patru copii care-s puși pe șotii.

“Petrică, la fel de ceremonios, o anunță și pe tanti Maria că Ceaușescu îi în vizită la Cotnari, dar nu-i spune că-i în păpușoi la nenea Sandu.

— Vai di mini și di mini, și eu cu capotul ista zdrențuros? Și cu baticu’ ista urât în cap? Și unde l-ați văzut?”

Fiecare poveste stârnește râsete, amuzament și aduce bună- dispoziție. Cu migală, autoarea ne descrie fiecare șotie pe care, copil fiind, o făcea împreună cu prietenii săi. Astfel, creează un tablou inedit al vieții liniștite și lipsite de griji a celor mici.

Povestea care dă și titlul cărții, Marenuca și cei zece cozonaci mușcați, ne poartă într-o casă de oameni simpli, cu patru copii … Ne vorbește despre mileuri apretate cu făină de grâu, despre mașina de spălat rufe Albalux 9…

“… care mergea hârâit sau tușea înecat atunci când “scuipa” apa murdară în veceu.”

“De altfel, era o mașină de spălat multifuncțională: spăla rufe, dar nu le și clătea, operația aceasta o făcea mama în cadă cu apă rece, încălzea apa pentru baie și “pedepsea” copiii răi. Furtunul de gumă al mașinii era deosebit de mobil, adică se desprindea cu ușurință de la locul lui, plesnea nătărăii peste picioare, și dacă se împotriveau, peste mâini, apoi era pus, cu cea mai mare eleganță, înapoi la locul lui, de parcă acolo ar fi stat dintotdeauna ca cel mare sfânt.”

Râzi cu lacrimi citind întâmplarea cu cei zece cozonaci mușcați de cei patru frați și urmărind cum desfășoară mama acestora ancheta ca un adevărat Sherlock Holmes, Ba chiar și aplicând pedeapsa cu furtunul de la mașina de spălat…

“Era un fel de baston al lui Garcea în variantă retro.”

Cu siguranță, autoarea Ana – Maria Pătrașcu are talent! Ca cititor m-a făcut să devorez cartea, să savurez fiecare năzdrăvănie la care am asistat prin intermediul rândurilor sale. Efectiv am avut impresia că m-a transportat în “Amintiri din copilărie” ale autorului Ion Creangă.

O lectură relaxantă, o adevărată pastilă Anti-stres, Marenuca și cei zece cozonaci mușcați este cartea care te poartă rapid în copilăria trăită de fiecare dintre noi, o copilărie a poznelor, a bucuriei, a alergării în aer liber, complet diferită de cea a copiilor din zilele noastre — cu telefoane și tablete peste tot.

“Seara, înainte de a adormi, ascultam teatru radiofonic, și era tare frumos.”

O carte care pentru adulți înseamnă dulci aduceri- aminte, iar pentru copii, o cunoaștere mai aprofundată a copilăriei părinților lor.

O lectură care îți umple sufletul de bucurie și care-ți lasă un imens zâmbet pe chip!

Mulțumesc editurii Berg pentru exemplarul oferit spre recenzie.

4 gânduri despre &8222;Marenuca și cei zece cozonaci mușcați de Ana – Maria Pătrașcu&8221;

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.