Crăciunul la Carnton de Tamera Alexander

Titlul original: Christmas at Carnton

Autoare: Tamera Alexander

Editura: Casa Cărții

Traducerea: Dana Ciupe

Anul apariției: 2019

Număr de pagini: 222

”Crăciunul la Carnton” este o poveste despre speranța și credința reînnoite de Crăciun.”

”Rămasă văduvă în timpul Războiului Civil, fără loc de muncă și amenințată cu evacuarea din locuință de către bancă, Aletta Prescott continuă să lupte pentru viață, pentru copilul său de șase ani și pentru cel pe care-l poartă în pântece. Găsind într-un ziar anunțul pentru un post de bucătar la un eveniment organizat de Societatea de Ajutor a Femeilor, Aletta își oferă serviciile și, în cele din urmă, obține acest post. Participând atât la bucătărie, cât și la construirea scenei de Crăciun, ea dă dovadă de înțelepciune, pricepere, omenie și spirit de organizare, ceea ce îi atrage admirația și recunoștința celor din jur. Printre aceștia se numără și un soldat rănit în luptă, Jake Winston, care este trimis de superiorii lui să ajute la pregătirea și buna desfășurare a evenimentului de pe Plantația Carnton din Franklin, Tennessee. El îi oferă Alettei prietenia și tot sprijinul pentru reușita acestui eveniment.”

Tamera Alexander este o romancieră de succes. Printre romanele ei se numără “Flacăra reaprinsă”, “Păcate răscumpărate”, “Dragoste regăsită”. Lucrările ei au fost premiate sau nominalizate la numeroase distincții literare, precum Premiul Christy, Premiul RITA și Premiul Carol. Tamera și soțul ei locuiesc în Tennessee.

”În paginile cărții “Crăciunul la Carnton”, Tamera Alexander face să rezoneze puternic sentimentele unei perioade furtunoase din istoria Americii. Poți simți efectiv în inima ta luptele Alettei.” — Joanna Stephens, curator la Battle of Franklin Trust: Carnton and Carter House

O nuvelă care precede seria Carnton, după cum ne informează însăși autoarea la începutul cărții.

O poveste plină de emoție și înduioșătoare despre sacrificiile și puterea unei mame de a nu ceda în fața destinului.

Faptul că acțiunea se desfășoară în preajma Crăciunului face cartea cu atât mai frumoasă. Este perioada în care fiecare dintre noi devine mai bun, mai permisiv cu ceilalți, mai îngăduitor și mai înclinat spre a face fapte bune.

”Crăciunul la Carnton” este o ficțiune istorică care evocă perioada dură traversată de Statele Unite ale Americii după Războiul Civil care a reușit să aducă foarte multă durere și să dezmembreze familii, să creeze dușmănii între prieteni. Cu toate acestea, există speranță!

Mai ales de Crăciun…

O copertă superbă, care evocă perfect titlul și perioada în care este plasată acțiunea.

Aceasta începe într-o zi de Noiembrie 13, 1863, în Franklin, Tennessee, la nici 35 km de Nashville.

Facem cunoștință cu Aletta, o tânără văduvă de război, concediată chiar în ziua în care fiul ei a împlinit 6 ani…

”Ghirlandele de brad apăruseră deja în vitrinele unor magazine, unele împodobite cu panglici de diverse culori, altele cu crenguțe de laur și bobițele roșii arătau așa de festiv. Un vânzător îndrăzneț agățase chiar un mănunchi de vâsc la intrare. Dar în ciuda decorului de Crăciun, Aletta nu putea să simtă nici măcar un pic de dorință de sărbătoare; anul acesta, nu.”

Se pare că i-a dispărut toată bucuria. Și e de înțeles: văduvă, proaspăt șomeră, cu un copil de crescut și altul pe drum… e dificil să mai găsești un dram de bucurie. Și pentru ca totul să fie și mai dificil, banca o anunță că are la dispoziție două săptămâni pentru a părăsi casa pentru care, ea și soțul ei au plătit timp de patru ani…

Se pare că luna decembrie o va găsi pe străzi pe ea și pe fiul ei.

”De ce erau bărbații atât de atrași de război? Asta poate că spunea multe despre ea, dar nu se putea gândi la nicio persoană și la niciun motiv politic pentru care ea ar fi fost gata să sacrifice viața copiilor ei. Viața ei? Poate! Dar a copiilor? Nici nu se putea gândi la așa ceva.”

Crăciunul la Carnton ne emoționează de la prima propoziție și până la ultima.

Autoarea Tamera Alexander a reușit, prin intermediul personajului Aletta, să aducă un elogiu curajului femeii și mamei dispusă să înfrunte soarta crudă.

Pe de altă parte, îl cunoaștem pe căpitanul Winston, activ în armata Nordului în acest Război Civil care a decimat populația. Acesta a fost rănit, vederea lui nu mai este la fel de clară ca înainte… Așa că i se atribuie alte sarcini, care-l vor ține în spatele frontului — pentru un țintaș, acesta este cel mai rău lucru posibil.

Dar, destinul are alte planuri!

Doamna McGavock, proprietara conacului Carnton, o invită pe Aletta și pe fiul ei la o ciocolată caldă chiar dacă nu mai are nevoie de nici un ajutor și deci, Aletta nu-și va găsi o slujbă aici. Este o femeie sinceră, atentă și bună la suflet, caldă.

Îl cunoaștem pe Jake Winston, căpitanul rănit trimis să se ocupe de festivitatea de la Carnton.

”Se străduia să nu-și uite niciuna dintre amintiri, ci să le țină aproape de sufletul său. Dar de ce îl năpădeau chiar acum amintirile nu își putea da seama. Din cauza perioadei de dinaintea Crăciunului, probabil, se gândi el. Mereu îi plăcuse Crăciunul. În acest an însă, apropierea sărbătorii îl lăsa cu un gol în suflet și își dorea să fi fost deja de domeniul trecutului.”

În povestea aceasta întâlnim oameni îndurerați de propriile pierderi cauzate de război și nu numai. Iar Tamera Alexander are un talent aparte în a ne înfățișa o rază de lumină printre suferințe, dureri, pierderi și clipe de îngrijorare sau de disperare.

Scrierile Tamerei Alexander fac parte din literatura creștină, fiecare având la bază învățături și pilde.

Credința că Domnul ajută este cea care o îndeamnă pe Aletta să meargă mai departe cu încredere, nădejde și speranță.

Până la urmă ajunge să obțină slujba la Carnton, să locuiască acolo — cel puțin până în luna ianuarie. Viitorul… mai avea de așteptat pentru a afla ce are de oferit.

Crăciunul la Carnton ne vorbește despre ororile războiului, despre suferința celor rămași acasă, nu doar a celor de pe front. Despre lupta femeilor de a merge înainte, despre iluzii și deziluzii, despre credința care dă putere și despre fericirea care bate la ușa celui merituos.

O lectură frumoasă, ce aduce lacrimi în ochi și bucurie în suflet.

Interacțiunea, prietenia care se naște între cei doi, ușor ușor avansează. Atracția își face simțită prezența, deși cei doi tineri păstrează limitele decenței și ale bunei- cuviințe specifice Sudului. Plus că cei doi, și mai ales Aletta, încearcă să nege și să facă un pas în spate. Și totuși, un sărut plin de tandrețe tot are loc! Înainte ca viețile lor să le fie date peste cap.

”Cu nespus regret pentru durerea pricinuită, precum și cu noi speranțe vă scriu să vă informez că soțul dumneavoastră, Warren, despre care s-a crezut că fusese rănit mortal în luptă, este de fapt în viață și este…”

Vinovăția este prima emoție pe care o simte tânăra Aletta. Vinovăția pentru sărutul schimbat cu Jake…

Se dovedește însă, că este vorba despre o încurcătură, cel salvat este Emmett Zachary, prietenul lui Warren. Totuși, Aletta are consolarea faptului că primește de la acesta ultima scrisoare pe care i-a scris-o soțul ei…

Tamera Alexander ne prezintă lupta emoțiilor din sufletul Alettei și răbdarea de care dă dovadă Jake.

”Doar că ea nu de timp avea nevoie, ci mai mult de o garanție. Și, așa cum știa prea bine, viața nu oferea așa ceva.”

O carte care ne vorbește despre miracole, despre o a doua șansă la fericire.

Crăciunul la Carnton ne demonstrează că atunci când ai credință, chiar și când totul pare pierdut, pe calea vieții apare speranța…

8 gânduri despre &8222;Crăciunul la Carnton de Tamera Alexander&8221;

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.