Love & Luck • O călătorie norocoasă prin Irlanda de Jenna Evans Welch

Titlul original: Love & Luck

Autoare: Jenna Evans Welch

Editura: Epica Publishing House

Traducerea: Dana Popescu

Anul apariției: 2019

Număr de pagini: 320

”Trei adolescenți pornesc într-o inedită călătorie prin Irlanda și descoperă, treptat, cât de multe lucruri îi leagă și cum se poate vindeca un suflet rănit.” 

“Să călătorești prin Irlanda este o experiență unică. Fiindcă ai de-a face cu un tărâm fermecat, așteaptă-te să ți se întâmple tot felul de lucruri neprevăzute și minunate.

Addie vizitează Irlanda, supranumită Insula de Smarald, cu ocazia extravagantei nunți a mătușii sale. Astfel, speră să-și ia gândul de la o decizie neinspirată, în urma căreia s-a ales cu inima frântă. Dar Ian, fratele ei preferat, nu vrea să o lase să-și uite greșeala, iar pisălogeala lui duce la certuri între ei doi, altădată nedespărțiți.

Când fata descoperă un ghid de călătorie neobișnuit, Irlanda pentru cei cu inima frântă, uită pentru o vreme de zbuciumul ei și de criticile lui Ian.

Apoi totul ia o întorsătură neașteptată. Fata se trezește că face turul Insulei de Smarald în cea mai mică mașină din lume, împreună cu Ian și cu amicul lui, simpaticul Rowan. Pe măsură ce străbat dealuri înverzite și întâlnesc castele parcă desprinse din povești, Addie speră că ghidul ei de călătorie o va ajuta să depășească suferința și să-și recapete încrederea în sine.”

O lectură ușoară, plină de emoții, perfectă pentru vacanță.

O poveste de viață despre suferințele adolescenților, despre neînțelegerile dintre frați și despre iubirea dintre ei. Despre a fi o familie.

Autoarea Jenna Evans Welch a îmbinat o poveste de viață cu o lecție pe scurt despre Irlanda.

Pe măsură ce Addie vizitează Irlanda, cu ținuturile sale verzi, reci, abrupte, pline de legende și mituri, descoperă că suferința ei din dragoste, deși nu trece, devine mai ușoară.

În această călătorie se cunoaște pe sine, dar află lucruri noi despre fratele ei Ian, pe care începe să îl vadă în alt fel.

Am vizitat faleza Moher, comitatul Clare — pe care îl știam din cărțile autoarei Nora Roberts, dar și alte atracții turistice specifice Irlandei.

“Dublin e al dracului de seducător!

Știu ce ai să faci acum, scumpete. Ai să te cerți cu mine, zicând că dracul nu-i deloc seducător, iar eu o să-ți spun că are o personalitate încântătoare. În plus, în iad, la dracul, poți întâlni oameni interesanți; cât despre cazanele alea cu foc — sunt perfecte ca să te relaxezi în ele.”

Apoi vizităm alături de cei trei tineri lăcașul de piatră Burren și mormântul cu o vechime de peste două mii de ani, Poulnabrone.

Pe măsură ce călătorim prin această țară, observăm cum Addie și fratele ei se cunosc din ce în ce mai bine, încep să se înțeleagă și să se privească altfel unul pe celălalt, descoperind că fiecare dintre ei este mai complex decât credeau.

O călătorie a maturizării și vindecării, a descoperirii propriilor forțe și a curajului de a lua viața în piept.

“Vântul ne sufla în spate. Burren avea atmosfera solemnă și apăsătoare din interiorul unei biserici. Cuvintele Doamnei Ghid îmi răsunau în minte: curaj + timp = inimă vindecată.”

Descoperim că Ian, pe lângă talentul la fotbal și bursa sportivă pe care o poate obține, are un blog muzical și este un cunoscut critic în lumea muzicii.

Parcul Național Killarney este un alt loc pe care se decid să îl viziteze tinerii noștri. O pădure de copaci cu povești numai de ei știute, lacrimi și zâmbete numai de ei văzute, emoții doar de ei știute. Acest parc a înmagazinat sute și sute de povești deosebite!

Castelul Blarney și piatra magică care promite vorbă dulce celui care o sărută este următoarea lor destinație. Cobh este următoarea destinație, un fel de loc pentru luat rămas – bun.

Despre Rowan aflăm că părinții lui se despart iar el este, cumva, prins la mijloc în această bătălie a lor.

Suferința și depășirea acesteia este una dintre temele cărții. Iar această călătorie, mai mult decât vizitarea Insulei de Smarald, este călătoria în interior și găsirea forței proprii de a depășii toate încercările pe care viața le așează în calea fiecărui tânăr.

 “Dacă Irlanda ar fi o prăjitură, iar tu ai aștepta cu nerăbdare ceva bun, proaspăt ieșit din cuptorul meu, atunci te-aș servi cu o felie mare de tartă Dingle dulce și savuroasă.

E o combinație de ingrediente absolut irezistibile: dealuri verzi, catifelate, drumuri ce dispar în cețuri lăptoase, clădiri văruite în nuanțe jucăușe, ca ale jeleurilor — toate amestecate grămadă, pe marginea șoselelor șerpuitoare, amestecate și turnate într-o peninsulă în formă de deget, pe care mai că-ți vine să-l înmoi într-un pahar cu lapte rece.”

Atunci când ratează avionul cu destinația Florența care urma să o ducă la prietena ei Lina, Addie pur și simplu nu mai rezistă, simte că este pe punctul de a ceda nervos.

De ce? Pentru că prietena ei cea mai bună nu știe prin ce a trecut Addie în ultima perioadă și nici de suferința acesteia. Tânăra nu a vrut să îi spună la telefon despre toate acestea, ci atunci când vor fi față în față. Iar acum se vede pusă în situația de a amâna această eliberare a durerii…

”Secretul îmi apăsa pieptul. Nu mai puteam aștepta nicio secundă.”

Când în sfârșit își găsește curajul și își sună prietena, Lina decide că vine ea în Irlanda împreuna cu iubitul ei, Ren.

Love & Luck este un roman care se citește ușor, îți atrage atenția încă de la început și îți stârnește curiozitatea pe măsură ce acțiunea se desfășoară. Cu piedici și ghinioane, cu zâmbete și certuri, Addie și Lina reușesc până la urmă să se revadă. Iar prietenia lor este la fel de puternică ca înainte de plecarea acesteia la Florența!

Autoarea Jenna Evans Welch a reușit și de această dată să ne ofere o poveste ce îmbină o lecție de viață din care fiecare tânăr poate învăța cu descrierea Irlandei. Efectiv ne poartă pașii prin acest loc magic, plin de istorie și legendă.

“Suferința presupune să treci de multe ori pe lângă problema ta; de atâtea ori, încât nu mai este o destinație, ci se integrează în peisaj. Șmecheria este să nu cedezi niciodată în fața disperării.”

O carte pe care am savurat-o filă cu filă!

Nota mea pentru carte este 9.

11 gânduri despre &8222;Love & Luck • O călătorie norocoasă prin Irlanda de Jenna Evans Welch&8221;

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.