Cartea de vrăji de Costin Neață

Titlul: Cartea de vrăji

Autor: Costin Neață

Seria: Despre magie și alte secrete

Editura: UP

Anul apariției: 2020

Număr de pagini: 198

O poveste cu și despre adolescenți perfectă pentru cititorii de toate vârstele.

Mihai, un adolescent de șaisprezece ani duce o viață normală și liniștită în București, până când părinții săi se decid pe neașteptate să se mute în Brașov. În noul oraș, el găsește viața la care se aștepta cel mai puțin și pătrunde fără voie într-o poveste bizară, în care simpla sa prezență în cadrul unei misiuni poate face diferența între ordine și haos.

O carte despre un tânăr curios și devotat care descoperă secretele magiei, dar, mai ales, o carte despre înțelegere, devotament și alegerea de a-ți folosi talentele în scopuri bune.”

O carte frumoasă și ușor de citit, din care înveți despre devotament și înțelegere, despre spiritul de echipă și despre grija față de cei din jur. O lectură care-ți stârnește curiozitatea și te menține în alertă până la final.

Un autor tânăr cu un potențial imens, o carte frumoasă și ușor de citit, timp petrecut frumos!

”Cele două elemente existențiale ale vieții, Binele și Răul, au existat încă de la începutul omenirii, luând naștere odată cu aceasta. Întotdeauna, balanța dintre cele două forțe guvernatoare a fost în echilibru, iar de fiecare dată când a fost înclinată, Universul a avut grijă să redreseze cele două talare, astfel încât lumea să continue să existe, așa cum o știm noi astăzi.”

Pe vremea când Răul a început să capete putere pe Pământ prin intermediul vrăjitorilor, a apărut și OVP — Ordinul Venari Pythonissam care se ocupa cu distrugerea vrăjitorilor. Cu timpul atât OVP cât și vrăjitorii au trecut în uitare, acum acțiunile acestea desfășurându-se în secret…

Se bănuiește că cea mai veche vrăjitoare, care a scăpat ordinului este Cassandra, care a jurat să reinstaureze întunericul și haosul pe pământ.

Mihai Oprea, un adolescent de șaisprezece ani, se trezește obligat brusc să se mute din București în Brașov deoarece așa au hotărât părinții, fără ca el să fie măcar întrebat ce își dorește… Îi place să citească, cu precădere lecturi fantasy, iar cărțile acestea se află la loc de cinste în biblioteca lui.

Datorită unei întârzieri de 15 minute în prima zi la noua școală, tânărul nimerește la bibliotecă, care pare prăfuită și nevizitată de ani.

”În loc să plece și să caute ajutor în altă sală, Mihai începu să se plimbe printre rafturi, admirând varietatea de cărți din jurul său. Unele titluri i se păreau cunoscute, dar de altele nu mai auzise niciodată. Cert este că era plină de cărți foarte vechi.”

O bibliotecară ursuză și o carte neagră care parcă îl cheamă, luată pe furiș, îi vor schimba viața fără ca el să bănuiască ceva.

Cartea de vrăji mi-a dat senzația unui basm, o poveste care împletește realul cu fantasticul, magicul cu tangibilul, lupta Binelui cu Răul. Iar autorul Costin Neață a reușit să stârnească și să păstreze interesul și atenția cititorului pe tot parcursul cărții. O carte ce se citește ușor, o acțiune plină de suspans și învăluită în mister.

”Mihai își înăbuși un țipăt, când observă că în fața lui se afla însăși bibliotecara, care arăta mai ciudat ca de obicei. Pielea îi era palidă, iar ochii galbeni îi străluceau în același ritm cu flacăra de deasupra lor. Câteva șuvițe albe îi fluturau prin restul părului negru. Îi privi atent mâinile ridicate spre tavan, observându-i … ghearele.

… fu cuprins de o pereche de gheare, care îl traseră înapoi în întuneric, sfârtecându-i gâtul și scoțând viața din el puțin câte puțin.

Aceeași pereche de gheare care fusese prezentă în visul său.”

Suntem absorbiți brusc în povestea aceasta, cu sufletu-n gât datorită pericolului posibil și a suspansului care ne crește tensiunea. Situația devine cu adevărat dramatică pentru tânăr atunci când vrăjitoarea pare hotărâtă să îl omoare înainte de a-și recupera cartea pe care baiatul o subtilizase cu o zi înainte fără ca aceasta să-l simtă… Este salvat de nimeni altul decât noul coleg de bancă, Vlad.

Recuperează atât rucsacul unde Mihai pusese cartea, cât și cheia stranie ce fusese la gâtul vrăjitoarei. Apoi dispar rapid din bibliotecă. Este mai mult decât evident că cei doi au multe de discutat, cu toate acestea, ceea ce captează atenția cititorului este reacția lui Mihai confruntat brusc cu realitatea: existența fantasticului și a vrăjitoriei. Deși încearcă să-și spună că așa ceva nu poate fi adevărat și că vrăjitoria nu există, imaginile întipărite pe retină îi demonstrează fix contrariul.

Ceea ce află de la Vlad pare de domeniul fantasticului, pare imposibil, cu toate acestea este cum nu se poate mai adevărat. Află despre existența vrăjitoarelor — mult mai rele decât cele din basme, dar și de OVP… din care și Vlad face parte.

”— Chestiile astea există de mii de ani. După ce ele au luat naștere, am urmat noi. Cineva trebuia să le nimicească. Se tot înmulțesc și nu vor altceva decât să provoace răul. Eu sunt unul dintre puținii oameni care se ocupă cu ținerea sub control a creaturilor.”

Cartea de vrăji este începutul unei călătorii fantastice, care deschide noi orizonturi tinerilor precum Mihai, oferindu-le ocazia de a învață despre curaj și prietenie, sacrificiu pentru binele celorlalți, rigurozitate și înțelegere și alegerea de a face întotdeauna bine.

Iar ceea ce relevă discuția lor nu este chiar atât de ușor de acceptat pe cât ai crede. Nu doar că a fost mutat la Brașov fără a i se cere părerea, dar se pare că părinții au fost convinși într-un mod nu tocmai onest… A, și să nu uităm că Mihai este vrăjitor, unul mai special: s-a născut cu puterile, nu a trecut de partea întunericului pentru a le dobândi!

Cu siguranță avem parte de o poveste fantastică! Misterul este peste tot, informațiile fiind descoperite treptat, pe măsură ce pericolul îl împresoară pe Mihai din toate părțile. Avem de-a face cu diverse creaturi fantastice sau reale, aflate fie în slujba Binelui fie a Răului, o mulțime de răsturnări de situație și piedici neprevăzute.

O lectură care te prinde în mreje, te ispitește să o descoperi și apoi, nu mai ai scăpare! Te trezești că nu mai poți lăsa cartea din mână.

”Îl luaseră din zona lui de confort și îl condamnaseră la o viață la care visa doar prin cărțile sale preferate, dar pe care nu și-o dorea în realitate. Dar nu avea de ales. Dacă oamenii ăia — vânătorii — credeau că el era în stare de ceva, însemna că totul era adevărat. Și trebuia să dovedească acest lucru.”

O întâlnesc pe celebra vrăjitoare Cassandra, ce pare a fi una dintre cele mai vechi vrăjitoare, ce amenință să reinstaleze Chao- Tenebris pe pământ. Nu are nevoie decât de timp.

Prima demonstrație de vrăjitorie pe care ne-o face Mihai are loc atunci când Cassandra încearcă să-i omoare folosindu-se de lupii ce o însoțeau, dar tânărul nostru plin de curaj salvează situația. Folosește prima lui vrajă din Cartea de vrăji a vrăjitoarei omorâte în bibliotecă.

Săptămânile se scurg ca gândul, băiatul fiind ocupat cu școala și antrenamentele de la sediu, deși părinții știu că sunt orele de scrimă ale școlii. Această rutină este întreruptă brusc de apariția prietenilor lui de la București: Andrei și Clara. Ambii par a ascunde ceva, deși încă nu îmi pot da seama ce. Cert este că nu prea reușesc să discute sincer. Iar Andrei și Mihai chiar ar fi avut nevoie de o discuție sinceră, doar că fiecare moment propice a fost întrerupt de Clara.

Când adevărul despre Andrei iese la suprafață, se dovedește că acesta nu este vrăjitor dar are cunoștință atât despre vrăjitorii malefici cât și despre OVP. Toate le-a aflat de la bunicul lui care o viață întreagă a urmărit și studiat aceste creaturi ale întunericului.

Bunicul lui a avut o relație în tinerețe cu o vrăjitoare. Acesta avea un suflet pur și vrâjitoarea ar fi vrut ca el să-și cedeze sufletul întunericului pentru a-l putea trezi pe Chao- Tenebris…

”— Nu înțeleg, spuse Robert. De ce vrăjitoarea nu l-a luat direct pe bunicul tău?

— Asta l-am întrebat și eu. Din câte mi-a spus, două lucruri au oprit-o pe vrăjitoare să o facă. În primul rând, el trebuia să-și dea sufletul de bună voie, altfel vraja nu mergea. În al doilea rând, când fata i-a mărturisit că era vrăjitoare, i-a dăruit bunicului meu o rună, un fel de vrajă care îl putea proteja de orice monstru al întunericului. Acum, eu o port.”

Surpriza celor din OVP vine atunci când află că tânăra Yuki și-a schimbat numele când a devenit întunecată. Aceasta era nimeni alta decât Cassandra.

Din acest punct, acțiunea ia amploare, suspansul se intensifică, iar povestea se îndreaptă către o locație aparte: Groapa Marianelor. Aici se presupune că va avea loc ritualul care-l va readuce pe Chao- Tenebris la viață. Ritual pe care Mihai, Andrei și cei din OVP România trebuie să-l împiedice să se desfășoare.

Autorul Costin Neață a dat dovadă de o imaginație debordantă, dar și de talentul de a-și introduce cititorul în poveste. Cartea de vrăji nu doar o citești, o simți! O trăiești alături de acești tineri cu puteri speciale care dau dovadă de curaj, spirit de echipă și dorința de a lupta de partea Binelui.

Mihai este un tânăr vrăjitor puternic, dornic să învețe și capabil să lupte pentru binele oamenilor neștiutori.

”— Îți ofer un pont. Cartea de vrăji pe care o deții este unică în lume și nu are utilizarea la care cineva s-ar aștepta. Nu e ca și cum ar conține informații, rețete de poțiuni sau chestii de genul ăsta. Este mai mult o unealtă, un generator. Îți amplifică puterea și te ajută să o canalizezi mai ușor la suprafață. Iar coperțile sunt făcute din pielea lui Chao- Tenebris.

Tăcerea care se lăsă între ei spunea mai multe decât ar fi reușit să o facă o mie de cuvinte.”

Avem parte de aventuri și pericole, de primejdii de moarte și vrăji puternice; de o adevărată panoplie de emoții care ne iau cu asalt din fiecare pagină pe măsură ce punctul culminant al cărții se apropie. Pe măsură ce ne parvin informațiile, precum piesele de puzzle ce se așează într-o anumită imagine, autorul ne conturează un tablou tridimensional complex. Perspectivele lui Mihai se schimbă pe măsură ce acesta se informează despre Cassandra și Chao- Tenebris. Iar ceea ce află îi indică că se va lupta cu cei mai aprigi dușmani ai binelui. Va fi suficient de puternic cât să le facă față?

Situația nu este deloc ușoară, pericolul este haosul la nivel mondial. Nu vă voi spune acum ce se mai întâmplă de acum înainte, asta vă rămâne vouă să descoperiți. Cert este că vom avea parte de surprize neașteptate — bune și rele. Fiecare personaj este supus încercărilor, au parte de tentații cărora se vede nevoit să le facă față. Dacă ies sau nu cu bine, asta vom afla la finalul volumului de față.

”Un război nu ia niciodată sfârșit cu adevărat. În realitate, nu există învingători, învinși sau vreun sfârșit bine definit.”

Doar… până data viitoare!

Tensiunea uimitoare în care reușește să ne mențină autorul pe parcursul lecturii este potrivită și specifică lecturilor fantasy.

Trebuie să mentionez și ilustrațiile cărții, absolut deosebite.

Avem parte de întâlniri cu vrăjitori buni și întunecați, de ființe fantastice malefice, de posedați ale animalelor, de vrăji ce pot omorâ un om.

O carte plină de energie, pe care o citești cu sufletul la gură. Recomand cu drag!

Mulțumesc editurii UP pentru exemplarul oferit spre recenzie.

10 gânduri despre &8222;Cartea de vrăji de Costin Neață&8221;

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.